Idag hade Ludwig von Mises fyllt 131 år. Det vill säga, om han hade blivit världens äldsta människa genom tiderna.
Han blev trots allt gammal – 92 år – men vi minns honom inte för åldern utan för det geni han var, en ekonom som med en oerhörd tänkandets kraft stöpte om det ekonomiska studiet och visade vad som är möjligt.
I år är det 100 år sedan Mises Theorie des geldes und der Umlaufsmittel publicerades – hans habilitationsbok och första stora bidrag till ekonomisk teori. Men knappast det sista. Och det skrivna ordet dör aldrig, trots att köttet förgås.
Med andra ord: denna gigant har i år bidragit med ett helt sekel av upptäckter, teorier och vetenskaplig metod som förändrat världen. Och, får man hoppas, som kommer att förändra världen framöver.
Det amerikanska Misesinstitutet firar Lu:s 131:a födelsedag med 15 % rabatt i webbshoppen. Använd koden ”Mises131st” vid check-out för att få rabatten.
Jag måste faktiskt fråga hur Mises arbete har ”förändrat världen”, om vi bortser från den metapolitiska effekt det har haft så hittar jag inga exempel på hur den faktiskt har påverkat t ex ett lands monetära politik.
Det mest uppenbara är väl Socialist Calculation Debate, som Mises trots allt ”startade”. Att stater inte direkt anammat hela Mises ”paket” eler hänvisar till honom som inspiriationskälla betyder ju inte att hans verk påverkat och förändrat stora delar. Jag tror att verken kan ha större förändringskraft framöver än de haft hittills, men man ska inte underskatta Mises betydelse inom t ex de libertarianska och ”old right”-rörelserna under 1900-talet (som utan Mises mycket väl kunde vara död). Mises var också en välkänd och väl använd auktoritet inom europeisk nationalekonomi innan han tvingades fly till USA. Han har alltså haft stor påverkan på en mängd plan, inte minst indirekt genom andra personer (t ex Lionel Robbins och Max Weber), även om det på de flesta idag inte öppet hänvisas till Mises.
Svanberg läs the last knight of liberalism av Hülsman där Mises liv och arbete gås igenom detailj och du kan hitta flera konkreta exempel på hur han förändrade Östterike och även t.ex. hur han var en av de största faktorerna till att stopp bolsjevikerna att ta över Wien.
Hur Mises förädnrat världen?
De som genomför fiatpenga-bedrägeriet är förstås mycket väl medvetna om Mises teori. De är medvetna om hoten mot att deras ponzi-scheme ska avslöjas. Såna som Angela Merkel och Paul Krugman och Ben Bernanke skruvar på sig på grund av att de alltmer spridda ”österrikiska” idéerna väcker allt fler veckade pannor även på institutionernas interna möten. Att det nu finns en tysk rikskanslerinna (eller hur hon nu tituleras) som åtminstone SÄGER nej till att garantera allehanda EU-banker, det är en betydande framgång. Deras planerade åtgärder blir mindre skadliga när de måste maskeras och kringgås allt mer. Inom den s.k. krigs”konsten” har sånt som spaning och minering alltid betraktats som sätt att sabotera fiendens verksamhet, genom att tvinga den till omständligheter i sina försök att genomföra den.
Kortsiktigt så hindrade Mises hyperinflation och ekonomisk kollaps i österrike på 20 talet, en annan konkret effekt är att det i princip är Mises förtjänst att det alls finns människor idag som förstår konjunkturcykler, socialism och interventionism.
Men för att parafrasera Mises elev George Reisman, när Mises inflytande går att jämföra med Marx, då kommer det att hända saker på riktigt. Bra saker. Etatister i alla kulörer må frukta den dagen.
Tack för svaren, men ”förändra världen” är egentligt mig ett ganska stort påstående, då snackar vi män som t ex Nikola Tesla. Det är väl förstås en definitionsfråga och jag tycker att det är mer rätt att säga att de idéer han spred förhoppningsvis kommer att förändra världen i framtiden. 😉
Hade nog skrivit ”egentligen” först och skulle sedan omformulera mig och använda ”enligt”, det blev tydligen ”egentligt” istället.
Nej jag förstår vad du menar, självklart önskar nog alla att världen var betydligt mer förändrad än vad den är. Men som tur är finns Mises idéer kvar och lever vidare och det gäller för oss att se till att förändringen blir ännu större framöver.