Panaxia och liknande verksamheter

Det är fascinerande att läsa om Panaxia-konkursen, bortsett ifrån det tragiska faktum att flera kunder blir drabbade så finns det en annan aspekt. Panaxia påstås helt öppet ha använt kundernas pengar till andra delar i verksamheten och till slut brakade luftslotten samman. Som vanligt börjar man skrika efter regleringar när den här typen av händelser uppstår.

Rimligtvis så borde det stå flera säkerhetsföretag på kö för att ta över kontanthanteringen? Ett tips den här gången är att kontrollera och kräva i avtalet att pengarna inte ska användas till annat. Att transportera pengar ifrån punkt A till punkt B är knappast någon raketforskning. Gissningsvis ligger någon annan reglering bakom att så inte sker. Någon som vet? Måste man först ha någon dyr licens eller gå igenom en handläggningsprocess och diverse byråkratiska regelverk innan man kan komma igång?

Dagens fråga blir ändå, vilken annan bransch gör detta helt öppet och fullt legitimt på licens ifrån staten? En ledtråd är att de står staten väldigt nära, och när deras företag går omkull så skyller man på den fria marknaden, och använder skattepengar för att rädda bolagen så de kan fortsätta med sin verksamhet.

4 reaktioner på ”Panaxia och liknande verksamheter”

  1. Om det nu ”bara” rör sig om 30 mkr, varför tar inte Svensk Handel över företaget. Dom lär ju inte ha några problem att hosta upp dom pengarna som dom snor från företagare och dylikt 🙂

  2. ”Hej! Vi driver butik och har gett bort vår dagskassa till nån. Så nu tycker vi att våra kunder och alla som inte är kunder ska tvingas betala motsvarande belopp till oss via skatten.”

  3. Vet att det fanns ett säkerhetsföretag tidigare som nischade sig som billigare än andra för att de transporterade pengar i vanliga bilar snarare än armerade säkerhetsmonster. Tror att de körde flera bilar samtidigt så att det inte skulle gå att följa pengarna. De var ganska framgångsrika, men lades ner illa kvickt efter att det uppmärksammats. Det är nämligen olagligt att transportera pengar åt kunder om man inte har (1) armerade bilar som är särskilt utrustade för ändamålet samt (2) utbildad och licensierad säkerhetspersonal. Staten satte med andra ord återigen käpparna i hjulet för innovationer och nya grepp.

  4. Hur mycket hjälper egentligen armeringen, de gånger några bestämt sig för att slå till mot en värdetransport så har de väl i princip alltid ändå fått ut pengarna?

    Lösningen är självklar, förbjud kontanter! Det är väl ändå nästan bara terrorister som använder sådant nuförtiden. Jag vill minnas att jag för inte så länge sedan läste att vi i Sverige med 3% av penningmängden i kontanter är världens mest kontantlösa samhälle. (Och Sverige är som alla vet alltid ett internationell föredöme, se bara på den svenska modellen.) Det bästa är egentligen om vi alltid har ett chip på oss – t ex under huden – som kan användas till allt, tänk så bekvämt att alltid ha börsen med sig, att inte kunna bli rånad eller att tappa bort pengar och att slippa bära runt på tunga mynt. Det hjälper också staten att få bukt med skattefusket och andra typer av allmänfarlig ödeläggelse. Om vi alla hjälpts åt så kan vi förhoppningsvis förverkliga vårt mål innan de nya sedlarna hinner ges ut. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *