Mer övervakning åt folket!

Här på västkusten har det på sista tiden talats om kameraövervakning av en viss grupp individer; professionella fiskare. Statliga Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med EU talar om förbud mot att slänga fångst överbord i ett av flera försök att stoppa utfisket av haven (till att börja med kan man undra vem som gav rätt åt staterna att bestämma över de stora haven men det är en annan fråga).

Argumenten för utkastningsförbuden är bland annat att staterna vill få en bättre bild av hur mycket fångst som fiskarna får och att fångsten som är oönskad för vissa fiskare kan gå till andra fiskares kvoter som vill ha denna fisk. Ett sätt som föreslagits för att se till att förbudet efterföljs är att utrusta fiskefartygen med kameror som håller koll på vad man kastar ut och vad man behåller av fångsten. Chefen för fiskerikontrollenheten på Havs- och vattenmyndigheten följande om kamerorna är nödvändig: ”Ja, med de metoder vi känner till i dag.” Integritetskränkningen är något de säger sig vara villiga att tänka på, de är ju trots allt snälla som alla statsanställda, men vi vet ju hur det brukar vara när mer makt ställs mot integritet och frihet; mer makt åt staten trumfar automatiskt.

Detta måste ju vara alla statskramares våta dröm; tänk så många problem man hade kunnat lösa genom detta. Det vore ju synd och skam om denna kameraövervakning endast begränsades till fiskeverksamheten när det finns så många andra stora problem för staten att ta hand om. Man säger ofta att sådana här förslag och lagar skapar ett sluttande plan; förslag som sakta men säkert leder till något värre genom sitt införande.

Detta vore inte ett sluttande plan för etatisterna; det vore en klippavsats snarare. Varför bara se till att utkastningsförbudet efterföljs med kamera? Det viktigaste för staten och etatisterna är ju att se till att alla betalar sin beskärda del av skatten till staten och vore det inte fint med ett lagkrav som ser till att alla revisorer, företagsledare, skattedeklarerare och egenföretagare tvingas göra sin bokföring i särskilda kameraövervakade rum hos Skatteverket? Tänk vad många skattesmitare som kunde skrämts till ”rättvisa” och de som inte accepterat att staten stjäl från en hade ju kunnat fängslas på direkten tack vare filmbevisen. Eller vad sägs om alla fall av misshandel som sker i hemmet? Tänk på barnen! Det vore ju inte helt dumt att installera kameror i alla hem och ha någon på 112 eller liknande övervaka hemmen konstant; då hade man kunnat tillkalla polisen så fort något som retar staten sker. Som en bonus hade man kunnat stoppa inbrott och annat med. Möjligheterna för etatisterna, staten och dess hantlangare är ju närmast outtömliga!

Eller så väljer man att tänka rationellt, frihetligt och framförallt lugnt. Fiskare är en minoritet i Sverige och internationellt och att vara en minoritet aldrig bra i en demokrati. Demokrati är som bekant majoritetens förtryck av minoriteterna eller för att vara mer exakt; demokrati är den av majoritetens utvalda herrars, politikernas, förtryck av den minsta och viktigaste minoriteten; individen. Om man prioriterar frihet och individen och dennes rättigheter (såsom integritet) så måste man inse att godkänner man kameraövervakning genom tvång av fiskare så har man heller inga som helst motargument mot kameraövervakning av någon annan, vare sig det gäller enstaka individer eller alla individer. Om en grupp kan övervakas endast för att de kan bryta mot ett statligt förbud så kan alla övervakas särskilt om man jämför skadan. Att stoppa en fiskare från att slänga sin fångst överbord är småpotatis jämfört med att stoppa en mördare eller storsvindlare.

Protester bland folket och de frälse, politikerna, höjs titt som tätt gällande integriteten, så även i detta fall, men integritetsproblemen med sina egna idéer och lagar är de hemmablinda över och viftar bort frågorna istället för att erkänna att de står på en instabil grund byggd av avsaknad av argument då de övergett dessa i förmån för sin egna inskränkande och kontrollerade agenda. Det är därför röster som hörs på mises.se och andra ställen världen över måste höjas, i stort såväl som i smått, för att varna för alla lagar som stiftas och föreslås och för att lyfta på skynket som döljer etatisternas enorma arrogans där deras egna idéer alltid är sunda och inte kan slå fel men moståndarens smått annorlunda idéer alltid kan det. Att vara konsekvent och rationell må inte vara uppskattat men det får inte hindra frihetens vänner från att stoppa vansinne.

6 reaktioner på ”Mer övervakning åt folket!”

 1. Och problemet är, såvitt jag förstår, orsakat av staten till att börja med. Yrkesfiskarna får väl inte ta upp mer än av staten påhittade kvantiteter av olika fiskarter, därför kastar de bort en del av fångsten. Men istället för att slopa regleringarna som orsakar problemet, så inför man nya regler och övervakning. Ska byråkrater sen sitta och titta på filmer från fiskebåtar? Vilket spännande jobb… Jag läste nån gång att det redan finns fler fiskebyråkrater än yrkesfiskare i Sverige.

 2. Javisst, staten är orsaken till många av de problem de försöker lösa. Man talar om reformer till höger och vänster och det blir konstigt; man försöker reformera de problem man skapat genom statlig inblandning med mera statlig inblandning.
  Jag har inte sett statistik på det du säger om yrkesfiskare vs. byråkraterna men det låter inte alls omöjligt utan snarare låter det som en vanlig vardag i Sverige.

 3. Snart behöver staten inte ha någon kameraövervakning för det sköter varje individ så genom att ladda upp bilder på t.ex. Facebook,

  Tänk dig själv att du har laddat upp en bild av dig själv på Facebook. Sedan kommer varenda bild som tas på dig och som laddas upp på Facebook att automatiskt taggas. Du sitter på ett café på stan och någon tar en bild där du hamnar med i bakgrunden. Nu vet Facebook att du har varit på det där caféet (och därmed även CIA, som har ett nära samarbete med Facebook).

  Det kan vara dags att vara uppmärksam på om du hamnar i en kameras blickfång.

  Det förvånar mig mycket att Mises.se har ”faceboo-like”. Bra sätt för Facebook att få veta vilka som besöker Mises.se. Samtidigt kan CIA bygga upp ett register på folk de anser vara en säkerhetsrisk på grund av att de t.ex. kan räknas som presumtiva anhängare av skeptiker till dagens rådande monetära system (elastiska pengar).

  Att spana på fiskare handlar inte om goda eller elaka byråkrater utan om att ha ett jobb. Byråkrater gör mer eller mindre vad som helst för att ha ett jobb. Det skiljer dem inte från övriga befolkningen å andra sidan.

  Man kan skratta åt kameraövervakningen i Stockholms tunnelbanna med cirka 4.000 kameror som 1-3 personer övervakar i realtid. Men det finns redan dataprogram som kan följa enskilda personer och även identifiera suspekta individer – beteenden som kan vara värda att titta närmare på.

  Det skulle således gå att låta ett dataprogram övervaka om någon trillar ner på spåret. Utifrån det kan ni räkna ut hur pass omfattande övervakningen kommer att bli i framtiden.

  Om ni gillar konsekvenser av övervakning och lagring av information skulle jag rekommendera boken ”Det trasiga fönstret” av Jeffery Deaver. En deckare om jakten på en mördare som tillgång till all information som går att få om en person. Och vad händer om man kan ändra på den informationen?

 4. När det gäller övervakning är jag rädd att anden så att säga redan är ute ur lampan och kan inte stoppas tillbaka. Inte bara ens elektriska aktiviteter registreras och övervakas, utan det räcker som sagt med att synas eller använda sin röst för att man ska bli identifierad. Och det kommer väl att gå vidare med de kemiska och biologiska spår man lämnar överallt, som kan säga mer om en än vad man själv är medveten om. Tekniskt håller allting på att bli möjligt, därför är värderingar och rättigheter viktigare än någonsin. Samtidigt tror jag att faran faktiskt minskar med tiden, folk blir liksom avtrubbade, det är inte hela världen att göra bort sig offentligt längre. Om en byråkrat ser en yrkesfiskare pissa över relingen, så what.

  Annons i Platsjournalen:
  ”Fiskestyrelsen i Hallands län söker fiskebåtskamerabevakare, 18 tjänster, heltid. God syn är ett krav, liksom att du kan sitta. Du ska helst inte ha arbetslivserfarenhet eller några karriärambitioner. Om du har en sederad personlighet så passar du nog in i vår organisationskultur.”

 5. Kontrollanterna kommer att vara män som har erfarenhet som fluktare , för de kommer se ALLT , även när fiskaren pissar eller skiter , personligen vet jag personer som kommer systematiskt moona kameran och ge finger

 6. Det är inte övervakningen i sig som är problemet utan vad man kan hitta på med övervakningen som är problemet.

  Med tanke på hur politiker är i dagsläget att de vill korrigera folks beteenden (t.ex. sockerskatt för att minska fetma) så kan man kanske tänka sig att kameraövervakningen ges i uppdrag att identifiera personer som dricker mycket läsk och äter ovanligt många bullar på caféer.

  Dessa personer kan sedan få påpekande från myndigheterna. Om de inte hörsammar dem kan nästa steg att tvångsomhänderta dessa personer osv.

  En sliten term: ”Den som har rent mjöl i påsen…” Problemet är bara att ingen människa i hela världen kan veta om ens mjöl i påsen är rent, eftersom det är någon annan som bestämmer om det är det eller inte.

  Som en polis i USA sade: ”Följer vi efter en bil tillräckligt länge kommer bilisten för eller senare att bryta mot någon lag.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *