Sjukt farligt med ekonomisk ignorans

Aftonbladet presenterar i sin Kulturdel en liten text med titeln ”Sjukt farligt med ekonomisk ojämlikhet”, som är tänkt att bevisa hur bra socialism och jämlikhet är och hur dåligt kapitalism är, allt så klart vetenskapligt belagt. Den vetenskapliga socialismen är definitivt vid liv.

Först och främst, artikeln påstår att,

stress, som bildar ett slags gift i kroppen, håller på att fysiskt bryta ner den fattigare delen av befolkningen.
[…]
Men blir man lyckligare av pengar? Svaret är nej

Vi kan egentligen summera detta i två punkter:
1. Fattiga har det sämre än rika
2. Man får det inte bättre av att ha mer pengar

Dessa två punkter är ömsesidigt uteslutande. Artikeln avslutas sedan med följande påstående:

Dock medger Norton att det finns ett vetenskapligt belagt sätt att bli lycklig av pengar, även efter att man fått råd med det basala.
Att ge bort dem.

Ja exakt.

Att ge bort dem. Inte att bli bestulen på dem.

Om författaren skall vara konsekvent kan inte lösningen vara att skapa en gigantisk omfördelningsmaskin som rånar grupp A för att ge till grupp B. Nej, den enda lösningen som är konsekvent med slutsatsen att man blir lyckligare av att ge bort pengar är så klart frihet. Och det är så klart inte enbart begränsat till gåvor, utan det gäller för alla frivilliga marknadstransaktioner (men samhälls-”vetenskapare” verkar ha en aversion mot att studera smutsiga, äckliga och kapitalistiska marknadsutbyten), att vi gör dem för att vi förväntar oss få det bättre efter transaktionen. Det hade räckt med att forskarna hade öppnat en ekonomibok och läst på lite grundläggande ekonomisk teori istället för att spendera, vad jag antar är statliga, pengar på empirisk ”forskning”.

Hursomhelst, låt mig dock gissa att vänstern ser detta på samma sätt som de ser historien om Robin Hood. Som ett rättfärdigande av att ge ett gäng banditer vapen för att kräva in folks pengar under pistolhot. Skitsamma att Robin Hood stal från banditerna och gav tillbaka till deras offer.

Snacka om att missa poängen.

4 reaktioner på ”Sjukt farligt med ekonomisk ignorans”

  1. Om folk inte blir lyckligare av sina pengar så borde ju ekonomisk resdistribution vara svinenkelt utan staten: folk skulle ju bara behöva ställa sig på gatorna utanför de rikas hus och be om pengarna. Är de ihärdiga nog så borde ju de rika lämna över alla sina pengar, då de inte har något värde, och till och med den minsta irritation över alla tiggare skulle göra det värt att ge bort pengarna. Har jag tänkt fel nu?

  2. De snackar om att vara rik skulle vara ett mål i sig själv, precis som socialisterna snackar om jobb som ett mål i sig.

    Vi jobbar och kämpar för att få ett bra liv, och för att kunna ge våra barn, och nära och kära ett bra liv.

    Pengar i sig gör kanske inte en lyckligare, men det är snarare en fråga om korrelation än kausation. Det spelar ingen roll om jag har 10 miljoner eller 10 000kr på banken, så länge jag känner mig trygg i min situation och vet om att jag är nöjd med mitt liv. Och ingen kan säga att man inte känner sig tryggare om ett av de största orosmomenten försvinner ur vardagen – pengarna.

    Hade jag haft en miljon på banken i skrivande stund hade jag gärna gett bort en bit av dom till mina vänner och familj genom att bjuda dom på resor, eller göra det vi tycker är kul. Inte, som ni skriver, tvingas ge bort dom för att försörja franska bönder som inte kan odla, tågbanor ingen använder och museum ingen vill gå på.

  3. Skulle inte förvåna mig om vi blev olyckligare när vi blev rikare. I det här landet tvingas vi ju att arbeta och inte ha kul på fritiden eftersom man nu sänker skatten på arbete och höjer skatten på leisure såsom alkohol och tobak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *