Ner med centralmakten! Länge leve centralmakten!

Idag har vi två stycken artiklar som kan vara värda att samköra.

I det ena fallet har vi fallet Katalonien, vilket DN rapporterar om här.

En och en halv miljon katalaner visade på tisdagen sin vrede över att tillhöra Spanien och krävde att få bilda ett eget land, fritt från Madrids styre. […] Demonstranterna samlades under slagorden ”Katalonien, en ny europeisk stat”.

Jag har även tidigare skrivit om Katalonien här.

I det andra fallet har vi ett allt mer centraliserat EU, framfört av Manuel Barroso, vilket DN rapporterar om här.

– Vi kan inte fortsätta lösa europeiska problem med nationella lösningar. Vi måste ta beslut nu, med en politisk union hägrande vid horisonten, sade Barroso.

– Vi måste röra oss mot en federation av nationella stater. Det är vad som måste vägleda vårt arbete.

Jag är inte särskilt insatt i exakt vad den katalanska proteströrelsen har för inställning till EU, men det verkar iaf. inte höjas några röster för att de ska träda ur både Spanien och EU, utan endast Spanien. Men att som Katalonien vilja bryta sig ur den spanska staten, för att likväl tillhöra den framväxande europeiska superstaten (som Spanien ju också kommer att tillhöra), låter inte som en förbättring i mina öron. Man vill alltså bli av med ett centralstyre, så att man kan byta det mot… ännu mer centralstyre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *