Nya plåtbitar från Rikspanken

Goda nyheter. Statens bank ger ut nya plåtbitar till svenska folket att leka med. Och ogiltigförklarar gamla fula sedlar som folk kanske har varit asociala nog att stoppa i madrassen. Här sändes presskonferensen.

En nyhet är att vi får en ny tvåkrona. Den nya är mer miljö- och hälsovänlig än den gamla. Det sägs att det är för att bli av med nickel i mynten. Någon frågade om det inte gick att göra mynt i silver. Nej, för att få silverfärgade plåtmynt måste de göras av nickel, och det är farligt. Och stål gick inte, det är för hårt för att präglas. Så det får bli kopparöverdragna stålmynt för hela slanten, och ”guldpengar” är väl trevligt. Och vikterna på mynten kommer ungefär halveras, utom tiokronan.

Varför inte bara göra dem i plast?

2 reaktioner på ”Nya plåtbitar från Rikspanken”

  1. Hälsovänligast vore väl guld, som t.o.m. serveras som dekoration på mat. Varför valde man inte den metallen?

    Passande att de ska göras mer lika de 1- och 2-öresmynt som fanns för 100 år sen…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *