Göran Greider och papperspengarna

Göran Greider skriver på Newsmill att Sverige skulle behöva en våg av inflation. En av våra stamgäster här på Mises.se, PerKQ, ger svar på tal:

”Kan man inte dubbla antalet pengar på en och samma dag? Alla kan gå i banken och få inväxlat en gammal tusenlapp med två nya tusenlappar. Handlarna dubblar alla priser på natten. Alla får dubbla lön. Det måste automatiskt bli en enorm boost för pappersindustrin. Alla prislappar måste bytas och det medför nya arbetstillfällen.

Man kan genomföra samma operation en gång i månaden.

Alternativt kan man pumpa ut de nya pengarna till finansindustrin som kan sätta sprätt på pengarna innan priserna ökar.
Pensionärer och löntagare kompenseras sist efter det att priserna har ökat. De sjuka behöver inte kompenseras helt. Det medför besparingar för staten. Det blir helt enkelt en överföring av kapital från löntagare och sjuka till finansindustrin och arbetsgivare som betalar lön efter gamla fasta avtal. Staten kan även sätta sprätt på tidiga inflationspengar. Det Innebär överföring av pengar från medborgarna till staten, dvs en dold skatt.

Greider hade problem med matematiken som ung. Trots det så kommer han med förslag om penningsystemet. Vad kommer härnäst? Förslag på nya hjärnkirurgimetoder!”

6 reaktioner på ”Göran Greider och papperspengarna”

  1. Klockrent svar! Men det är helt otroligt att det finns personer som på allvar resonerar som Greider. Man tror att gränsen för dumhet är nådd men så kommer förslag som dessa, ’facepalm’

  2. Det bisarra är ju också att det oftast är socialister som förespråkar ”lägre arbetslöshet genom inflation”, trots att hela konceptet bygger på att arbetarnas löner blir relativt lägre pga inflationen, och man gör löntagarna fattigare genom högre priser. Snacka om att förrå arbetarna. Men det om något tyder väl på att de verkligen inte förstår hur ekonomin fungerar – de bara upprepar mantrat att hög inflation och låg arbetslöshet går hand i hand utan att någonsin fundera över hur det hänger ihop.

  3. Bir så trött och förbannad på dessa idioter. Vi borde seriöst ta och skriva en debattartikel i SvD som svar och kapa dem vid fotknölarna!!

  4. Ja, denna debatt i synnerhet och dessa tider i allmänhet, ger verkligen gyllene tillfällen för er att göra er röst hörd, i Svd, DN, på Newsmill mm. Med ”er” menar jag dem av er här som har något lite bättre kunskaper i österrikisk ekonomi än undertecknad (som dock läser och lär med stort intresse!).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *