Total Refund

OBS: Bilden har väldigt lite med filmen att göra.
OBS: Bilden har väldigt lite med filmen att göra.

Häromdagen var jag på bio och såg nyfilmatiseringen av Total Recall. Generellt sett blir nyfilmatiseringar sällan bra (även om det finns undantag) och när filmen i fråga dessutom är en film som jag gillade väldigt mycket i dess originalversion är det redan från start en uppförsbacke. Dock hade jag hört att den nya versionen av Total Recall skulle vara mer libertariansk än sin föregångare så jag tänkte att det kunde vara intressant att se den ändå.

En varning bör dock utfördas för att detta inlägg innehåller vissa avslöjanden om filmen.

En SPOILER ALERT är således utfärdad.

I filmen har jorden nästan helt och hållet förstörts av krigföring vilken har gjort den snudd på obeboelig. Endast Storbritannien (vilket kallas UFB i filmen) och Australien (vilket kallas Kolonin) är beboeliga. Det är framgår inte riktigt (iaf. inte för mig) vilken sorts politisk relation UFB och Kolonin har (även om namnet Kolonin ger en liten ledtråd), men UFB är väldigt rikt, rent, västerländskt och verkar alltid vara soligt (att det alltid skulle vara soligt i England är givetvis fullständigt orealistiskt, även om det är sant att Storbritannien en gång i tiden kallades riket där solen alltid sken, men det hade absolut inget som helst att göra med vädret i England). Kolonin å andra sidan är fattigt, smutsigt, asiatiskt/ryskt och verkar alltid vara mörkt och regnigt (tänk Blade Runner). UFB och Kolonin är endast sammankopplade via en tunnel som går genom jordens mitt som kallas Fallet. I UFB huserar regeringen (och, får man anta, eliten), i Kolonin verkar arbetarna bo, och någonstans på jorden finns en motståndsrörelse, vars slogan är ”The Fall Enslaves Us All” (Fallet Förslavar Oss).

Då filmen är en science-fiction/action-film är det politiska innehållet klart begränsat och mer fokus läggs så klart på jakt-sekvenser, skjut-sekvenser, och slagsmåls-sekvenser. Det är givetvis så det ska vara, men om vi ska se på filmen med libertarianska ögon kan det libertarianska budskapet i filmen sammanfattas så här: Ibland är vissa stater dumma, och vill inte folks bästa.

Och visst, det stämmer ju, men det behöver man inte vara libertarian för att förstå.

Ja, och så nämns ordet frihet en gång, då någon säger att det enda Kolonin vill ha är jämlikhet… ja, och frihet så klart (lite i förbifarten och klart underordnat jämlikhet). Det är klart att man kan tolka kravet på jämlikhet i en libertariansk mening; att den jämlikhet Kolonin är ute efter är en jämlikhet inför lagen. Men om man ser på filmen som helhet är det snarare mer sannolikt att det som menas är att Kolonin vill, så att säga, ha ”sin” del av den ekonomiska kakan. De vill vara lika rika som UFB.

Och det är ju inget icke-libertarianskt med att vilja vara rik, men det är samtidigt absolut ingen rättighet att vara rik eller att ha lika mycket som alla andra.

Mitt huvudsakliga problem med filmen är att den helt verkar sakna ekonomiskt vett. Dessutom återuppstår en gammal, och för länge sedan motbevisad, skröna om att maskiner är onda.

Huvudstoryn i filmen går ut på att UFBs ledare är på väg att starta en fullskalig invasion av Kolonin, med hjälp av en robotarmé. Syftet med invasionen är att utplåna alla invånare (arbetare?) i hela Kolonin och ersätta dem med (ni vet säkert redan vart detta är på väg) robotar.

Det är alltså samma gamla uttjatade myt om att maskinerna kommer att göra oss alla arbetslösa och ”överflödiga”. Men maskiner gör oss inte alls fattigare utan givetvis tvärtom. Maskiner friställer arbetskraft från ett produktionsled och gör det möjligt att dedikera den åt annat istället, vilket givetvis i längden gör oss alla rikare.

Hursomhelst stoppas invasionen, Fallet förstörs och skär av kontakten mellan UFB och Kolonin (vilket på något mysteriskt vis gör att Kolonins väder slår om och det blir soligt, dagtid och det slutar regna), och vi får veta att åratal av ”ekonomiskt och politiskt förtryck” nu har tagit slut.

Då det självklart är positivt att invasionen har stoppats och att det politiska förtrycket har tagit slut (även om vi aldrig får veta exakt vad det består av annat än just denna invasion), vad består egentligen det ekonomiska förtryck som nämns av, och på vilket sätt har det tagit slut? Med tanke på att motståndsrörelsens slogan är att Fallet Förslavar Oss, och att alla arbetare verkar bo i Kolonin men arbeta i och för UFB, kan jag enbart göra tolkningen att det ekonomiska förtrycket som hänvisas till har att göra med handel och lönearbete. Med andra ord är det Handel eller Lönearbete som Förslavar Oss.

Jaha.

Men det ingen verkar tänka på är att när Fallet förstörs försvinner också denna handel helt och hållet, vilket jämförbart med att världshandeln, den internationella arbetsdelningen, helt bryter samman och förstörs. Detta i sin tur innebär att både UFB och Kolonin tvingas till självförsörjning, vilket givetvis inte samma sak som självständighet. Att världshandeln bryter samman och gör UFB och Kolonin självförsörjande innebär i slutändan endast att att båda områdena blir relativt sett fattigare. Oavsett vad socialister påstår, och har påstått under en herrans massa år, utgör varken handel eller lönearbete en sorts ”ekonomiskt förtryck”, självförsörjning gör oss inte rikare och är inte samma sak som självständighet, och maskiner tar inte våra jobb och dömer oss till svältdöden.

Detta är med andra ord inte en film jag råder folk att spendera något annat än bandbredd på.

För de som är intresserade av libertariansk science-fiction kan jag tipsa om filmen Serenity och tv-serien Firefly. Jag råder er dessutom att läsa Heinleins ”The Moon is a Harsh Mistress” eller något av Vernor Vinge, ex. ”The Ungoverned” eller ”Across Realtime”. Det är möjligt att Philipp K. Dicks roman som Total Recall baserades på är bättre än denna filmatisering, men då jag inte har läst den kan jag inte uttala mig om det.

Det finns givetvis väldigt många fler råd att ge, men det får bli ett annat blogginlägg.

3 reaktioner på ”Total Refund”

  1. Philip K. Dicks novell (inte roman) som Total Recall (löst) baserades på, We Can Remember It for You Wholesale, är väl okej, men inte något av hans mer tankvärda verk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *