Mycket bra av Mike Winnerstig om vapenlagar

Mike Winnerstig har skrivit en mycket bra artikel på DN debatt ”Fler legala skjutvapen ger inte fler vapenmord”. Artikeln går igenom vapenlagarna på ett balanserat sätt med mycket fakta. Mike ställer frågan:

Debattörer uttrycker förundran över att ameri­kanska lagstiftare inte gör det självklara: skärper vapenlagstiftningen och därmed gör vapen mindre tillgängliga. Att ”liberala vapen­lagar” ger mer skjutvapen i ett samhälle, vilket leder till fler mord begångna med skjutvapen, betraktas ofta som ett axiom. Frågan är dock om detta är korrekt.

Jämförelsen med New Hampshire i USA är även intressant:

På delstatsnivå kan noteras att de som har den lägsta frekvensen – Vermont och New Hampshire, med drygt 0,3 skjutvapenmord per 100 000 invånare – ligger mycket nära EU-genomsnittet på cirka 0,28 (Sverige ligger på cirka 0,2). Till skillnad från EU-länderna har dock dessa två delstater extremt liberala vapenlagar, bland de allra mest liberala i hela USA.

Att vanliga medborgare i Sverige ska få äga legala vapen för självförsvar är en självklarhet. Det finns ingen rättvisa eller logik i att endast kriminella ska vara beväpnade. Men att komma dit i Sverige är en lång, lång resa men det är en bra början att göra som Mike Winnerstig och titta på den fakta som trots allt finns.

2 reaktioner på ”Mycket bra av Mike Winnerstig om vapenlagar”

  1. Alexander Hallberg

    Håller helt med. Behåll de nuvarande, förnuftiga svenska vapenlagarna och utöka med ytterligare kontroller av de personer som köper för att begränsa tillgången av vapen till personer som befinner sig i ”riskzonen”. Det är att tänka efter före det.

  2. Pingback: Vapen « Junkyard baby II

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *