Flexibelt glas – Allt som glittrar är ej guld

Människans nedskrivna historia börjar med skrivkonsten. Generellt sett anses historisk tid omfatta de senaste 6000 åren. Däremot vet man att glastillverkning inleddes för minst 12.000 år sedan. Det kan mycket väl vara den första substansen som människan tillverkade. Idag är glas så vanligt förekommande och en så stor del av vår civilisation att vi oftast tar det för givet utan att skänka det stor eftertanke. Trots att glasrutor, glasflaskor och andra saker gjord av glass är av såpass alldaglig natur, är det möjligt att ett fåtal antika folk visste mer om dess tillverkning än vad vi gör idag och kunde ha tillverkat en bättre typ av glas än vad vi kan göra nu.

Det här är en historia om en sådan upptäckt, som så tidigt som för 2000 år sedan producerade ett icke krossbart glas, ett glas som böjde sig snarare än krossades då det utsattes för påfrestning.

Platsen är ön Capri vid den italienska kusten. Årtalet är 34 år f.kr. och Roms kejsare är den store aristokraten och patriciern Nero Claudius Tiberius Caesar, härskaren över hela den kända civiliserade världen.

Läs hela artikeln, av Robert Lefevre.

1 reaktion på ”Flexibelt glas – Allt som glittrar är ej guld”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *