Hur dinosaurierna dog ut

Jag har nyligen läst WJT Mitchells The Last Dinosaur Book. Mirakulöst nog lyckas den med konststycket att använda dinosaurier i en attack mot kapitalismen. Fråga mig inte hur han lyckas – Mitchell babblar och babblar om Barney, fossila bränslen, Jurassic Park, terrängfordon, McDonalds-reklam, Andrew Carnegie – och på något sätt sammanfattas det hela som en sorts anklagelse mot multinationella företag och vad de har gjort med de stora djuren från Mesozoiukum. Jag kan inte säga att jag direkt uppskattade boken, men den fick mig att tänka: är det så illa att vänstern nu även har tagit över paleontologin?

Ta till exempel dinosauriernas mystiska försvinnande för ungefär 65 miljoner år sedan. Många teorier har förts fram för att förklara denna händelse. Några har pekat på klimatförändringar, andra att det berodde på överbefolkning. Den kanske mest populära teorin för tillfället lägger skulden för de enorma bestarnas utrotning på en asteroid vars nedslag på jorden skickade så mycket damm och skräp i luften att solen skymdes, vilket var det som slutligen tog livet av alla jordens dinosaurier.

Alla dessa teorier passar bra in den generella vänsterparanoian – den enorma rädslan för global uppvärmning och nukleär vinter – och alla föreslår försåtligt att vi bör ge staten nya anmärkningsvärda uppgifter, som att skydda oss från kometer och andra föremål från yttre rymden.

Läs hela artikeln, av Paul A. Cantor.

2 reaktioner på ”Hur dinosaurierna dog ut”

  1. Joakim Alderborn

    Ett av vänsterns mantror lyder ju att ”allt är politik”, så det är väl inte så konstigt att de försöker föra in debatten även på paleontologins område. Bra att frihetsälskande libertarianer tar kampen på allvar…

    Skämt åsido, så var det rolig läsning. Det där är just min typ av humor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *