Grönländsk byråkrati – ett isigt helvete

Staten började även bygga betonggetton runt om i de grönländska städerna; dessa groteska betongblock är bebodda än i dag och pryder bland annat de centrala delarna av Nuuk. Tusentals grönländare tvingades iväg från sina byar och sin tusentals år gamla kultur och in i dessa förvaringslådor där de fick bo i små fyrkanter till lägenheter. Varje lägenhetshus heter ”Blok” följt av en bokstav eller siffra – på äkta sovjetiskt manér. ”Blok P” är det största av dessa betongjättar och ligger i centrala Nuuk – i huset bor 1% av hela Grönlands befolkning.

Läs hela inlägget

4 reaktioner på ”Grönländsk byråkrati – ett isigt helvete”

 1. Vidrigt att se att Görnland har betongifierats. Jag föreställde mig småstäder och byar i stil med vad man sett på turistbilder från Island.

  Man behöver inte bry sig så mycket om regler. Svenska statens byråkrater är (till skillnad från de kommunala) ofta mycket kompetenta. Men de arbetar ju isolerat var för sig, och kontrollerar sällan nånting i verkligheten, utan går efter vad som står på blanketter och i register. De får absolut inte vara entreprenöriella, de har ju regler att följa!
  Svenskar är väldigt pedantiska och tycker att om det finns en regel, då måste man ju följa den. Greker är däremot mycket klokare och har knappt ens tänkt tanken att man borde göra såsom en regel föreskriver. Det är ju bara ord, vad har de att göra med vad jag ska göra liksom?

 2. Reagerade på detta:
  ”man kan hitta […] hela, frysta lamm i mataffären”

  Detta är en dröm för alla som älskar att äta lamm i alla dess former, vilket jag gör. Dock har jag hört illasinnade rykten att du inte gillar att äta lamm Markus?

 3. Jag reagerade också på hela frysta lamm. Jag trodde man hittade dem utanför mataffärerna där…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *