Lady Godiva – sanningen bakom en skattereform

Vid den tid då Danmark kontrollerade England delade kung Knut upp sitt rike i fyra delar. Varje del styrdes av en greve som hade direkt makt över sina undersåtar i sin geografiska del av riket. Dessa grevar styrde med absolut makt som vilken annan despot som helst. Kungen hade givetvis en del som han hade reserverat för sig själv. De städer som valdes till att representera staten ute i riket var de första att känna på statens förtryck. Ju längre bort människor levde från dessa städer, desto mer frihet hade de från statens kontroll, regleringar och skatter. Det här var ju vid en tid då moderna kommunikationsmedel inte existerade. Idag kan staten med lätthet utöva makt över ett stort geografiskt område.

Ett kvarts sekel innan William Erövraren anlände till England styrdes en av dessa delar i England av en greve vid namn Leofrick, Greven av Mercia. Hans stat utgick från den välkända staden Coventry. Enligt historian hade Leofrick en mycket yngre hustru, att de tillsammans utgjorde ett strålande vackert par och att de generellt sett beundrades. Även på den tiden var skatter ett stort problem för befolkningen. Greve Leofric var den som var ytterst ansvarig för skatterna i sin del av England och det fanns ingen kung eller parlament som stod över honom och kunde säga nej.

Läs hela artikeln, av Robert Lefevre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *