Fagerström om liberaler och invandring

Den senaste tiden har det pågått en debatt om liberaler och vilken den ”korrekta” liberala synen på invandring bör vara (där bland annat Johan Norberg beklagade sig över generaliseringar, genom att själv generalisera). Idag har Joakim Fagerström en artikel på Newsmill där han försöker reda ut begreppen och peka på en sak som liberaler tydligen helt verkar bortse ifrån då de diskuterar just denna fråga: den annars så heliga äganderätten.

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg, orsaken till att ingen samsyn kan nås har att göra med att ingen av debattörerna lyckas identifiera grundproblemet, dvs. staten/välfärdsstaten. Som Joakim avslutar artikeln,

I ett fritt samhälle baserat på äkta äganderätt så är detta inte ett problem. Jag kan bara konstatera att dagens invandring är inhuman, godtycklig och saknar några synbara kriterier. Dagens invandring förnedrar och bryter ner människor i stora getton med små möjligheter till ett värdigt liv.

Invandring i ett fritt samhälle är en icke fråga, i dagens samhälle är det ett exempel på ett statsmisslyckande och ett problem som har skapats av stater.

Jag kan bara tycka att det är synd att folk inte inser vilket statsmisslyckande invandringen (och för den delen många andra saker) är.

2 reaktioner på ”Fagerström om liberaler och invandring”

 1. Norberg argumenterar för invandring som om vi inte hade en välfärdsstat att ta hänsyn till.

  Men som korrekt antyds ovan så blir ohämmad invandring en het fråga i en välfärdsstat iom att fler ska dela på de resurser som staten beslagtagit och som den sen delar ut till de grupper som anses behövande.

  Det är ett gammalt välkänt problem att välfärdsstaten bygger murar och kräver reglerad invandring för att fungera, vilket bla Nozick diskuterat.

  Att argumentera för fri invandring när vi inte avskaffat välfärdsstaten blir därför i praktiken att be om motsättningar mellan olika intressegrupper.

 2. Jag vet inte riktigt vad Norberg förespråkar eller vad andra liberaler förespråkar. Jag känner mest att det blir en massa svammel hit och dit, å ena sidan och andra sidan och med olika alternativ. Definitionerna går sedan isär vad man menar med öppna gränser eller fri invandring.

  Grundfrågan är mycket enkel och det är bara att svara ja eller nej på det: ”Är du för en tvångsfinansierad invandring?” Eller så kan man förenkla frågan ännu mer så att alla liberaler förstår: ”Är du för en tvångsfinansiering av något vid huvudtaget?”.

  Om man svarar ja på den frågan så har man inte förstått äganderätten eller tar ett stort avsteg ifrån äganderätten. Så enkelt är det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *