Det är staten som sänker staterna

‎”Den svarta ekonomin är Italiens tyngsta börda”. Ibland satsar rubriksättare på att provocera. Så icke denna gång. Går det ens att hitta något det råder ett mer kompakt konsensus kring än att de värst krisande EU-länderna skulle reda sig bättre om bara befolkningen hade vett att betala sin skatt? I artikeln som publiceras i Svenska Dagbladet söndagen den 17 juni berättar artikel-författaren Therese Larsson om två vänner, tillika svenskitalienare, som är djupt oense kring Italiens handlingsutrymme för att klara krisen. De öser slagord över varandra och drar sig inte ens för personliga påhopp. Ändå: ”I mina öron lät det som att de var överens i sakfrågan, alltså att landsmännen måste bli ärligare mot skattmasen.”

Ståndpunkten känns igen från diskussioner om varför Grekland hamnat så djupt i soppan. De betalar ju inte sin skatt! Johan Norberg går så långt som att kalla dem som stärker övervakningsapparatens förmåga att tvinga av folket deras pengar för hjältar!

Johan Norberg skriver:

”Skatteuppgifter fanns bara på papper /…/. Därför utvecklade Spinellis ett datasystem som samlade all denna information. /…/ och snart visste skattekontoren hur mycket de skulle driva in från var och en.”

Jag kan hålla med om att receptet med att göra ett lands befolkning tungt beroende av gåvor från staten i kombination med en sund attityd till sina egna pengar inte har förutsättningar att hålla speciellt länge. I Sverige, där de allra flesta anser sig vara regeringens egendom att förfoga hur den vill över, kan den enorma välfärdsstaten hålla ut mycket längre. Som anhängare av verktyget ”fail fast” anser jag att det är bättre i Grekland, där systemet kraschar snabbt, än här i Sverige, där systemet tillåts korrumpera befolkningen över en mycket längre period. När vår välfärdsstat fallit är det frågan om det kommer att finnas några svenskar som vet hur man tar hand om sig själv och de sina. Läs gärna Per Bylunds angelägna artikel i det ämnet; ”How the Welfare State Corrupted Sweden”.

Det här med att hävda att den svarta ekonomin är en börda när det snarare förhåller sig tvärtom… Det blir verkligen inte mer sant bara för att 99,9 procent håller med om det! Visst finns det en alltför tung börda för Italien och Grekland att bära, men det är inte den svarta ekonomin. Det är den stora staten med sina allmosor, sina värdeförstörande arbetstillfällen samt sina korrupta politiker och byråkrater. Båda länderna har belånat sig långt upp över öronen för att deras politiker ska slippa ge väljarna beskedet att det inte fungerar att alla lever på alla andras pengar.

Faktum är att när de grekiska och italienska ekonomierna klappar ihop kommer den svarta delen att vara en räddningsplanka. Där finns kapital som staten inte lyckats röva sig till eller belåna bort. Där finns strukturer som fungerar när det statliga penningsystemet har kollapsat. Där finns individer som vet hur man klarar sig på sin egen list och sina egna resurser. Jo, speciellt i Italiens fall finns där tyvärr också den andra maffian som också är skicklig på utsugning av sina medmänniskor. Men den är det i alla fall ingen i etablissemanget som hejar på än, inte ens Therese Larsson.

8 reaktioner på ”Det är staten som sänker staterna”

 1. ”Där finns individer som vet hur man klarar sig på sin egen list och sina egna resurser.” så sant så sant.
  Jag har inte läst hennes artikel men tänkte, efter att just läst rubriken, i termer av precis denna mening. Så jag hoppade till mises.se och hittade någon som tänkte likadant.

 2. Nu gillar jag inte uttrycket ”den svarta ekonomin” utan fördrar ”den fria ekonomin”. Den fria ekonomin gör att systemet fungerar. Ibland så hjälper jag kompisar med tjänster som jag kan hjälpa till med. De återgäldar det genom att som oftast hjälpa mig. Vad är det för svart med det?
  Vad har staten med det att göra?

 3. Jag tycker att det låter toppen att inte betala skatt, men då ska man inte heller begära offentliga tjänster, och – I hate to break the news – det gör grekerna och det tänker de fortsätta att göra. Därför handlar detta om att vilja ha men inte betala för det. Sånt har jag ingen som helst respekt för. Det handlar dessutom om inkompetenta byråkratier som inte kan följa sina egna regler. Skattemyndigheten är ett exempel, men det finns överallt i grekisk statsförvaltning.

  Att den svarta ekonomin är Greklands hopp håller jag däremot med om.

 4. Johan, en av de bästa bökerna som jag har läst är
  ”När människan skapade världen”

  Här är min egna favoriter:
  1) Johan Norberg ”När människan skapade världen” En optimistisk bok som
  fokuserar på det postiva som har skett i världen.

  http://www.timbrobokhandel.se/B%F6cker/521/n%E4r-m%E4nniskan-skapade-v%E4rlden.aspx

  3) Peter Schiff explains the fincial crises 2008 2 year before it starts http://www.youtube.com/watch?v=6G3Qefbt0n4

  4) Michael Sandel – Moral
  http://www.justiceharvard.org/

  5) Sam Harris – Moral
  http://fora.tv/2010/11/10/Sam_Harris_Can_Science_Determine_Human

  6) Richard Dawkins – Ateist
  http://www.youtube.com/watch?v=eeJrcVhtzYo&feature=related

  7) Christopher Hitchens – Ateist
  http://www.youtube.com/watch?v=sD0B-X9LJjs

  8) Eckhart Tolle – Upplyst
  http://www.youtube.com/watch?v=6CJ2TUtQvJo

  9) Daniel J. Siegel – Mind
  http://www.youtube.com/watch?v=Gr4Od7kqDT8

  10) Matthieu Ricard – Buddhist
  http://www.youtube.com/watch?v=peA6vy0D5Bg&feature=relmfu

 5. Johan, det handlar om att vilja ha men utan att bli bestulen för det. Jag kan ändå hålla med dig; visst är vägrande att ta emot och nyttja stulna medel eller stöldgods något beundransvärt! 🙂

 6. Andreas om du gillade nian så kan du se denna med.
  http://www.youtube.com/watch?v=Nu5irWStNvA&feature=related

  ”Between the stimulus and the response, there is a space and in that space lies our freedom.”

  Något för anarkistern och libertianer att tänka på. Första steget till frihet är att frigöra sig själv från sinn egna bojor och inte reagera oreflekterat i gamla mönster.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *