Hälsningar från Auburn, Al.

Misesinstitutets lokaler på 518 W. Magnolia Ave.

De flesta som läser det här vet nog att Ludwig von Mises Institute, dvs originalet som Lew Rockwell grundade i början av 1980-talet, är beläget i Auburn, Alabama. Det ligger på W Magnolia Ave precis mitt över gatan från Auburn University, som år 2012 rankas som #80 av USAs ca 4500 högre lärosäten. Även om institutet från början flyttade till Auburn för att det var tänkt att man skulle samarbeta med universitetet (Auburn University var det enda universitet som hade något som helst intresse av att samarbeta med Misesinstitutet), så finns inte mycket till samarbete längre. Faktum är att man istället avskaffat doktorandutbildningen på ”AU”, även om man för tillfället undersöker möjligheterna att starta upp programmet igen.

Institutet har de senaste åren växt så det knakat och man har nödgats bygga ut lokalerna ett flertal gånger. Man håller just nu på att inreda den tredje våningen, dit man flyttar institutets ganska omfattande bibliotek. Men trots detta planerar man att bygga in hela balkongen i forskningsflygeln för att därigenom få mer plats.

Utöver dessa lokaler äger man grannfastigheten med 18 små möblerade lägenheter, som under terminstid hyrs ut till studenter vid Auburn University. Detta är antagligen en rätt bra affär, för lägenheterna ligger mindre än 50 m från campus och har egen parkering. Dessutom kan institutet husera besökanden här, vilket är fallet varje sommar när ett antal avancerade studenter i österrikisk ekonomi och relaterade forskningsinriktningar bor här. Beroende på hur många man har medel att stödja fyller man lägenheterna och hyr även korridorsrum i ett privat studentboende nedåt gatan.

Lägenhet nummer 1 är speciellt utrustad och extra fin, för där får sponsorer och donatorer bo när de är på besök. Och det var där jag fick bo första natten när jag kom hit för några dagar sedan. Anledningen till detta är knappast att jag gett speciellt mycket pengar (inte än i alla fall), utan helt enkelt för att kommunen stängt av vattnet till min lägenhet (nr 18). I övrigt finns här 14 sommar-”fellows” som från mitten av maj till slutet av juli kommer att dagarna i ända studera österrikisk ekonomi och libertariansk filosofi under Joseph Salernos ledning.

Årets fellows är, liksom tidigare år, från hela världen. Givetvis från USA, men också från Polen, Storbritannien, Ungern, Holland, Spanien och Indien. Och även om man forskar på ganska olika saker, så har man väldigt mycket gemensamt: intresset för att förstå ekonomi och politik – från ett österrikiskt perspektiv. Av den anledningen anordnar man ett gäng seminarier och diskussioner på allehanda ämnen, men sådana tenderar också att uppstå spontant. I förrgår var det någon som tyckte att det här med bankväsende och pengar var extra intressant och ville diskutera detta under kvällen med utgångspunkt i George Selgins Praxeology and Understanding. 12 av 14 fellows var med i diskussionen från strax efter kvällsmat till midnatt. (Givetvis avnjöt man också allehanda drycker.)

Även om institutet under de senaste åren har växt, mycket tack vare Ron Paul-rörelsen, så har man lite knapert med pengar. Inte så det går ut över verksamheten, men man måste hålla i pengarna och har inte möjlighet att expandera så som man tänkt. Man kan förstås diskutera vad detta beror på, men utöver finanskrisen är det antagligen ett problem för institutet att Ron Paul varit så duktig på att dra in pengar – för detta är i viss utsträckning pengar som annars skänkts till Misesinstitutet.

Lägg därtill att vi för några dagar sedan fick besked om att institutets president Doug French plötsligt slutat för att istället följa den tidigare vice-presidenten för publikationer Jeff Tucker till Laissez Faire Books. Givetvis kul för både Jeff och Doug (och för rörelsen, för bägge är duktiga och kommer att göra otroligt mycket nytta på LFB), men trist för institutet att tappa dessa förmågor. Så i dagsläget är Lew åter ensamt ansvarig över verksamheten. Skillnaden är egentligen inte så stor, för även om han tog steget tillbaka för ett par år sedan när Doug flyttade hit från Las Vegas för att bli president, så har Lew hela tiden varit både styrelseordförande och CEO.

Själv kommer jag att av och till vara här i Auburn, samt ganska frekvent flyga till diverse konferenser (se mer under På Gång). Men jag kommer att stanna till mitten av augusti, dvs ett par veckor efter att alla övriga fellows åkt hem. Ett sommarfellowship slutar nämligen med årets höjdpunkt: Mises University, 22-28 juli. Till detta veckolånga evenemang kommer runt 200 studenter från världen över för att gå på föreläsningar, studera och umgås. Givetvis en hel del studier, men framför allt är det oerhört kul. Alldeles oavsett ålder och erfarenhet.

Om du har chansen bör du försöka åka på ”Mises U”. Studenter kan ansöka om stipendier som täcker boende, mat och alla avgifter under veckan. Det finns massor av stipendier, så tveka inte att skicka in en ansökan! Och det är för övrigt väldigt lätt att ta sig till Misesinstitutet: flyg till Atlanta och därifrån flygbussen Express85 direkt till Auburn – som dessutom brukar kunna stanna på institutet för att släppa av svältfödda österrikare.


View Larger Map

3 reaktioner på ”Hälsningar från Auburn, Al.”

 1. Mycket tråkigt att Tucker och French lämnat. De var de två av de mest underhållande föreläsarna och, tycker jag, bidrog till att ge mises.org en trevlig lättsam atmosfär, trots ämnets allvar. Hoppas att Mises Institute inte tappar glimten i ögat nu. ”I love Walmart!” liksom. Men nu vet jag i alla fall var jag kan hitta dem igen.

 2. Patrick Sellman

  Håller med den egensinnige. Tucker är en av de bättre föreläsare jag sett. Tråkigt men vi får hoppas att han flyttar till något istället för från något.

  Lägger upp en länk till en film där Tucker föreläser för ungdomar och hans briljanta humor används frekvent.
  Technology and Social Change
  http://www.youtube.com/watch?v=eHZdD3WtCHM

 3. Mer av Jeffrey Tucker om ”The digital age, which has no structure of production!” Insiktsfullt.
  http://www.youtube.com/watch?v=GPGTqIaKRjY

  Man kan ju googla på hans namn och hitta material som inte finns på mises.org
  Jag brukar ha nån föreläsare om allt möjligt intressant på i bakgrunden medan jag programmerar. Ett fåtal får mig att sluta göra annat än bara se och lyssna, och den där Tucker med sin humor och något homosexuella snobbiga stil fångar min uppmärksamhet varje gång. Hans konkreta och vardagliga referenser är en föregångsbild för hur budskapet om frihet säljs framgångsrikt. Nationalekonomer som kommer dragandes med aggregerad statistik har ingen chans i jämförelse, de är utdöende dinosaurer.

  Bara bra att Mises som förlag får konkurrens. Nu måste ju Rockwell anstränga sig för att hitta på nåt bättre! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *