Åt helvete med ”ny”-liberalismen

Som förespråkare för en fri ekonomi blir man ofta anklagad för att vara ”ny-liberal”. Ordet används frekvent som skällsord från vänstern, det underliga är dock att det ses som hedersbetygelse hos den s.k. högern. Det finns nämligen ingenting närmelsevis liberalt med ny-liberalismen, som är ett försök att omdefiniera vad liberalism faktiskt innebär. Precis som den amerikanska vänstern fått liberalism att betyda socialism, försöker den svenska högern att få liberalism att innebära statlig korporatism.

Läs hela artikeln av Hans P.

18 reaktioner på ”Åt helvete med ”ny”-liberalismen”

 1. Verkligen engagerat och intressant.
  En välförtjänt, bastant känga rakt upp i det välgödda hyckleriet.
  🙂

 2. Du hade även kunnat ta upp energipolitiken som är minst lika illa om inte värre. Vattenfall är involverat i alla aktörer, äger all nästan all vattenkraft och hela elnätet. Utöver detta så tar de ut ofattbara vinster (bolaget har växt flera hundra procent de senaste tio åren) och använder pengarna för att finansiera sina ägares intresse (staten) och köpa upp kraftverk i utomlands (främst en massa kolkraftverk i Tyskland och kärnkraftverk i Storbritannien).

  Utöver detta tvingas energibolagen ta ut över 100% skatt på sin vara (tex elektricitet). Om de nu skulle överväga att bygga kolkraftverk (då kärnkraft och vattenkraft inte får byggas ut) så kan de åka på 500% skatt! intressant även enligt amerikanska energimyndgiheten så har Sverige bland världens billigaste energiproduktion (tack kärnkraft, vattenkraft och biobränsle), men slutkonsumenten betalar ett av världens högsta priser!

  Energipolitiken är ett statligt oligopol där staten tar in otroliga summor pengar.

 3. Tillagt till min kommentar ovan:

  Ändå anses energimarknaden vara ”avreglerad”, och media samt slutkonsumenten klandrar ”nyliberalismen”.

 4. Bra! Jag har precis samma inställning till begreppet ny-liberalism. Vad är nytt med frihet, liksom? Och socialliberalism är ju en självmotsägelse, men det är väl klart, politikerna värvar två grupper till sina led, Stoopid och Evil. Och en självmotsägelse som etikett sorterar ju bort hederligt intelligenta människor.

  Bäst är nog begreppet frihet(lig) och kort tillägga att man står för varje individs rätt att slippa andras tvång. -ismer är orwellska nyspråksord.

 5. Angående hur staten bör privatiseras, så tror jag att det är farligt att argumentera för att de som betalat mer i skatt ska få en större andel. Skattebetalningar ger inga rättigheter i gengäld, och vi om några borde inte skapa legitimitet för beskattning genom att argumentera för eller föreslå eller ens antyda det konceptet! Vi borde säga till dem som betalat skatt: ”I’m sorry for your loss!” nu startar vi från noll här.

 6. Kan bara instämma i att det här var en bra artikel på många sätt. En bra text att peka på när den här sortens argument dyker upp från motståndare. Kanske kan man försöka få med ytterligare exempel på den här sortens ”privatiseringar” som ofta gör att människor får en felaktig bild av vad liberalism är, så att man har allt på ett ställe när man delar ut länkar till folk. Energipolitiken som någon nämnde är ett exempel, apoteksproblemet som ni skrev om för inte så länge sen är ett annat. Finns säkert fler exempel som jag inte kommer på just nu.

  Dock blir jag inte riktigt klok på vad begrepp som ”nyliberalism” egentligen betyder. Av vissa används det om libertarianer och av andra om såna som regeringen som nästan är dess motsats. För mig är hela den här ord- och prefix-debatten bara förvirrande, oavsett vilket syfte man använder den i. Det borde egentligen räcka med att använda ord som liberalism vs etatism eller ”s k liberalism ”

 7. Den klassiska liberalismen är den starkaste kraften för ett bra samhälle.
  Samtidigt så är den klassiska liberalismen det största hotet för människor och stater som har ett maktbehov att styra andra människor.

  Det finns många lyckade försök på att förvanska och förminska den klassiska liberalismen.

  Socialliberalismen är ett försök på att ge staten möjlighet att överstyra individens medborgerliga rättigheter, speciellt äganderätten på ett godtyckligt sätt.

  Nyliberalismen är ett försök att presentera den klassiska liberalismen som något nytt och oprövat. Eller så är det ett försök att ta det sämsta av två värdar, dvs privatisera vinster och styra över förluster till staten.
  Bankerna har verkligen lyckats få in sugrör in i statskassan.

  Hur är det möjligt att det inte finns något parti i Sverige som är klassiskt liberalt. Antagligen för att det inte ligger i den klassiskt liberala individen att jobba kollektivt på att försvara liberalismen.

 8. För ett par år sedan började vänstern frångå ordet ”borgerlig” som skällsord. I stället heter det nu ”konservativ”. Eller ”nyliberal”. Mona Sahlin sa en gång att dom är sååå konservatiiiva i USA. Hon menar borgerliga eller kapitalistiska. Den som ser ordet ”nyliberal” som vänsterskällsord i största allmänhet kanske kan hantera det bättre.

 9. Ray H.
  Herrejösses. Redan i första meningen heter det ”mellan jämlikhet och frihet” som om dessa vore antiteser eller motsatsord…..
  Finns det något mer ojämlikt än statens omdistriburing av konfiskerade medel?

  Jag kom inte längre för det är alldeles för svårt att läsa när man skakar på huvudet.

  1. Jag var inte säker på om artikeln du länkade till var ett skämt eller inte. Är nu rätt övertygad om att den inte är ett skämt. Kommer således spendera resten av dagen med att sitta i ett mörkt hörn och skaka på huvudet. Sista stycket säger väl egentligen allt:
   ”Den egalitära staten skiljer sig dock väsentligen från Gud på en punkt. Den hör bön. Om behovet är det rätta och för ändamålet avsedd blankett ifyllts.”

   Detta är etatism av den värsta typen. Obehagligt.

   Lite passande Mises-citat:
   ”A new type of superstition has got hold of peoples minds, the worship of the state. People demand the exercise of the methods of coercion and compulsion, of violence and threat. Woe to anybody who does not bend his knee to the fashionable idols!”

   ”He who proclaims the godliness of the State and the infallibility of its priests, the bureaucrats, is considered as an impartial student of the social sciences.”

   ”How fine the world would be if the State were free to cure all ills! It is one step only from such a mentality to the perfect totalitarianism of Stalin and Hitler.”

   ”[The State] is not God. It is simply compulsion and coercion; it is the police power.”

 10. Lyckligtvis var det medvetet författad så komplicerat och omedvetet förvirrat, att väldigt få personer kommer förstå vad hon skrev, än mindre orka läsa det 🙂

 11. Lätt att förstå varför de nordkoreanska agenter som befolkar DN:s redaktion har stängt av läsarnas kommentarsfunktion, för det vet man ju hur det konsekvent ser ut på bloggar och tidningar som har någon form av läsar-feedback. Kommunistelitens innersta sektmedlemmar stänger in sig allt mer från kontakt med folket och verkligheten, och det är ett gott omen om hur saker kommer att utvecklas i framtiden! Journalistkåren är den allra mest föraktade yrkeskåren i Sverige idag, läste jag i nån undersökning som regelbundet försöker mäta sånt. MP:s väljarras nyligen kanske har påverkats av klimatlögnens allt mer uppenbara pyspunka, som fått massmedia att sluta rapportera om alla klimattoppmöten som ännu hålls, utan några resultat eller nya hotkatastrofer.

 12. Pingback: Radio Mises : Kompletterande bakgrundsmaterial till avsnitt #1 - Ludwig von Mises-Institutet i Sverige

 13. Gammal artikel, men länkades nyligen.

  Vi kan ju se vad Wikipdia säger om nyliberalism:

  [I]Nyliberalism är en politisk ideologi som bygger på det klassiskt liberala idéarvet från 1600- och 1700-talet. Begreppet introducerades under sista fjärdedelen av 1900-talet och kan anses stå i kontrast till socialliberalismen.

  I en vid betydelse (på engelska neoliberalism) är nyliberalism ett motstånd till keynesianism och statliga ingripanden i ekonomin, där man i stället förespråkar lägre skatter och färre statliga regleringar. Dessa idéer företräddes politiskt i USA av president Ronald Reagan och i Storbritannien av premiärminister Margaret Thatcher.

  I Sverige används dock begreppet även inom politisk filosofi. Nyliberalism ges då en ideologisk innebörd som bygger på den äldre liberalismens rättigheter: rätten till liv, frihet och egendom. Den klassiska liberalismen skiljer på stat och samhälle, där stat anses vara tvång medan samhället är en frivillig sammanslutning. Statens uppgifter ska därför vara begränsade till att omfatta polis, militär och ett domstolsväsende, för att upprätthålla individens rättigheter. Denna minimala stat kallas nattväktarstat. En annan beteckning för nyliberalism är libertarianism. [/I]

  Det går naturligtvis att hävda att det som står i Wikipedia är helt fel. Men det är i alla fall så här jag uppfattar nyliberalism. Dvs ett annat ord för libertarianism.

  Och libertarianism är väldigt långt ifrån socialdemokrati.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *