Land of the Free(ly Surveilled)

Jag skrev igår om hur man utvecklat mindre och mer sofistikerade UAVer för att övervaka folk och ta bilder. Givetvis är detta endast ett ”nästa steg” i utvecklingen. Sedan tidigare använder den amerikanska militären, liksom andra, så kallade drönare som flyger omkring och tar bilder av folk eller t o m skjuter dem. Och varför inte? Vad är det för vits med att ta bilder av misstänkta om man inte också kan döda dem på fläcken? Så mycket enklare och billigare än att gå igenom den mödosamma processen med rättegång osv för att fastställa någons skuld. Onödigt!

Vi vet sedan tidigare att jänkarna inte bara använder sådana drönare i Mellanöstern. De används också i USA och även av vissa lokala polisstyrkor. Man får väl gissa att detta är tänkt att minska kostnaderna för både rättsväsende och nyttjandet av det fängelseindustriella komplexet. Daily Mail skriver att det nu finns hela 63 registrerade uppsändningsplatser (dvs startbanor för drönare) på det amerikanska fastlandet. Hela 19 av dem ägs och drivs av universitet (!). Antagligen kommer det att kosta en hel del att skolka i framtidens universitet…

Samtidigt talar folk om att vi ”börjar närma oss” en så kallad ”utveckling mot” polisstat. Jag har hävdat i ett drygt decennium att det alltid kommer att heta att vi ”närmar oss”, men aldrig att vi är där. Hela tiden flyttar polisstaten fram sina positioner – och hela tiden följer kritikerna efter, utan att uppfatta att de redan accepterat något de för bara några veckor sedan tyckte var hemskt. Sådant är det att vara groda. Om bara värmen höjs gradvis.

3 reaktioner på ”Land of the Free(ly Surveilled)”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *