Teknisk utveckling eller polisstat?

Unmanned Aerial Vehicle (UAV) i form av en fjäril

I en artikel i the algemeiner rapporteras om att israelerna utvecklat en ny slags ”drönare” som ser ut ungefär som en fjäril. Den kan ta färgbilder och har inga problem att flyga omkring i t ex hus. Man kan också tänka sig att den kan flyga in i allehanda utrymmen där staten vill få bilder. Kanske ditt sovrum? Eller duschen?

Det råder ingen tvekan om att sådana uppfinningar är rätt skojiga på ett pojkaktigt sätt. Med handen på hjärtat – vilken kille (eller tjej, för den delen) hade inte velat ha en sådan här pryl att leka med?

Fast nu finns den inte att köpa på Lekia för 398 kr. Den har snarare kostat ett antal miljarder av skattebetalarnas surt förvärvade slantar. Och den kommer inte användas till att låta teknikintresserade ungdomar leka sig till kunskap som kan komma alla till gagn när de går in i arbetslivet.

Nej, sådana här prylar används uteslutande till att spionera på vanligt folk (och ibland även folk som är misstänkta för något mer eller mindre påhittat brott). Och man kan räkna med att fjärilen kommer att ta färgbilder av intet ont anande människor i privata situationer. Men nog kommer dessa locka fram ett par leenden hos de överväxta ”pojkarna” i uniform.

Det går inte att komma ifrån att staten inte är mer än en lekstuga för dem som intellektuellt inte kommit förbi femårsåldern, men som med en femårings logik gjort sig väldigt inflytelserika genom mobbning och annat högstående beteende. Kombinerat med skrupellösa ”konsulter” med åtminstone en femtonårings intellekt blir detta aldrig speciellt roligt. För då blir det oerhört dyrt samt oerhört kränkande, förtryckande och riktigt läskigt.

För min del kommer jag att se till att samtliga fönster och ventilationssystem har rejäla nät. Inte för att jag har något att ”dölja”, utan för att ni andra inte har någon som helst rätt till en inblick i mitt privatliv. Om jag inte bjuder in er. Det är faktiskt min rätt som människa.

1 reaktion på ”Teknisk utveckling eller polisstat?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *