Ett av problemen med demokrati

Det finns en aspekt som inte har lyfts fram när det gäller Reinfeldts uppenbara beskrivning av verkligheten där arbetslösheten bland etniska svenskar är lägre som handlar om att dela upp folk i kollektiva grupper.

Kritikerna har framförallt varit upprörda över att Reinfeldt delar in människor i olika grupper. Nu är en av grundtankarna i en demokrati att kollektivt delas upp folk i olika grupper hela tiden. Ibland tillhör du en grupp som ska få ta del av det som staten roffat åt sig och ibland tillhör du inte den gruppen. Detta är själva tanken med den omfördelningspolitik som bedrivs i alla demokratiska välfärdsstater. Genom att dela upp folk i kollektiva grupper kan man då bestämma vilka man ska stjäla mer av och vilka som ska ha mer eller mindre av det stulna bytet.

Hur dessa grupper skapas och delas upp beror helt på vilken grupp politiker som har varit mest framgångsrika att attrahera flest antal röstboskap till sin sak. Efter detta kan den ”fina demokratins majoritet” förtrycka och stjäla ifrån minoriteter utan någon etisk kompass.

Det finns bara två klasser i samhället, skatteproducenter och skattekonsumenter, allt annat har vänstern fått om bakfoten i sin analys. Detta är den enda relevanta uppdelningen som finns eller för att citera professor Hans-Hermann Hoppe:

Trots all socialistisk propaganda om motsatsen visar sig falskheten i den Marxistiska beskrivningen av kapitalister och arbetare som antagonistiska klasser i vissa empiriska observationer: Logiskt sett kan folk grupperas in i klasser på ett oändligt antal sätt. Enligt ortodox positivistisk metodologi (som jag anser vara falsk men är villig att här acceptera för argumentets skull), är de klassifikationssystem bättre som hjälper oss att förutspå bättre. Men klassifikationerna av folk som kapitalister eller arbetare (eller som representanter av olika grader kapitalist eller arbetare) är i praktiken oanvändbar för att förutspå vilken hållning en person kommer att ta i fundamentala politiska, samhälleliga och ekonomiska frågor. Skilt från detta är den korrekta klassifikationen av folk som skatteproducerande och reglerade mot skattekonsumenter och de som reglerar (eller som representanter av olika grader av skatteproducenter eller skattekonsumenter) verkligen också ett mäktigt förutspående verktyg. Sociologer har huvudsakligen missat detta eftersom de alla nästan universellt delar Marx förutfattade meningar. Men varje dag bestyrker erfarenheterna min tes: Ta reda på huruvida någon är en offentligt anställd (och dennes rank och lön), och huruvida och i vilken mån personens inkomst och välstånd utanför den offentliga sektorn bestäms av köp av den offentliga sektorn och/eller regleringar – folk kommer systematiskt att skilja sig åt i deras svar gällande fundamentala politiska frågor beroende av om de klassificeras som direkta eller indirekta skattekonsumenter eller skatteproducenter!

PS. Ett stort b(l)ä till alla fåren bland röstboskapen.

14 reaktioner på ”Ett av problemen med demokrati”

 1. Bara jag som tycker att detta konstanta hackande på demokratin börjar likna ett inlägg som propagerar för statlig vapenkontroll?

  Allmänna val vart fjärde år är allt vad val vi får. Sen att staten kraftigt reglerar vad kommuner får och inte får göra med sina pengar(socialtjänstlagen är ett utmärkt exempel där en majoritet måste betala även för dem som konsekvent beter sig som svin). Bristen på folkomröstningar ska vi inte tala om. Det faktum att folk får bestämma så lite tror jag gör att de överlåter det till de mer erfarna(vår politiska elit). 4 år känns trots allt som lång tid att lägga landet i händerna på amatörer.

  Sverige är lika mycket en demokrati som en upphandling är konkurrens.

 2. Jag vill gärna alla som så vill fortsätter att hacka på demokratin tills principen ”droppen som urholkar stenen” helt har hackat sönder den parlamentariska demokratin. Alltså den statliga demokrati som har territoriell jusisdiktionen, våldsmonopolet, beskattningsmandatet osv., över den geosfäriska, litosfäriska, hydrosfäriska, atmosfäriska osv… mängden Sverige. I varje fall till dess att det inom dessa X-sfärer bildas någon sorts form av panarki som tillåter frihetligt utträde ur svenska staten eller fullt motsvarande frihet (vad det nu skulle kunna vara?). Sedan kan de som fotsätter att vara registerade medlemmar av ”staten”, i full frihet och inträdes och utträdesrätt forsätta med demokrati eller vad som helt bara de accepterar negativ frihet.

  Amartya Sens definition: Med negativ frihet menas att det inte finns några yttre hinder som gör att man inte kan förverkliga sina önskningar. Med positiv frihet menas att man har praktiska möjligheter att förverkliga sina önskningar.

  http://www.ofuss.se/

 3. Parlamentarisk demokrati är blott senaste versionen av samma styrningsmekanism som existerat i Sverige sedan införandet av kristendomen. Man kan införa demokrati i ett sådan stort område som innefattar så många människor endast när man vet att dessa är uppblåsta med tillräkligt defererad stolthet, är underkuvade nog, på alla sätt är tillräkligt lätthanterliga.

  Man börjar med att införa skatt på dom som har konverterat i landområdet, matchat med resurser från redan övertagna områden. Dom flesta oroar sig inte, det gäller ju inte dom. Efter ett tag, på Island några hundra är, så har maktet centrerats till vissa områden. På Island var det tre. Sverige hade motsvaraden kungadömen. Vid detta läge så är strider mer eller mindre kontinuerliga. Ett gäng små-påvar i aktion. När strider tär för mycket på krafterna kommer några att samlas och BE om en kung. Som pöbeln till Samuel. På Island bad man kungen av Norge, i Sverige var det Wasa. Nu slår Terrorn till. Förra Mises eventet beskriver hur Nils Dacke, Terroristen, är det första registrerade exemplet på tortyr i Sverige. Många följer. One cannot make an omelette without braking a few eggs. Legosoldaters lämlästning av södra Sveriges landsbygd, krig, storhet, fall. Folk är så mjuka att man en masse kan skalla på sociala reformer, rösträtt etc etc etc, utan att egentligen riskera något.
  Man kan gemföra Saddam Husseins första 10år, väldigt våldsamma, och sista 10 år, relativt lugna. Ungeför så som konsoliderad makt utvecklas vart än den är.

  Så vi får demokrati. Lever på rätt sida linjen, den som rånar världen på resurser isf blir rånad. Skickar in demokratiskt valda SAS, SSG, CIA, DSG, SIS, FL etc etc etc. Thou cannot make an omelette without braking thy self a few eggs.

  Nu står Europa inför en demografisk förändring av bibliska mått. Sättet man lever på, har levt på, vill leva på, eroderas genom implicit våld, explicit våld samt demografi. Well, you can’t make an omelette without braking a few eggs. Och detta är vi ok med därför att vi kan röst en gång vart fjärde år..?

  Nämnde jag att vi borde avskaffa riksbanken?

 4. ” Logiskt sett kan folk grupperas in i klasser på ett oändligt antal sätt.”
  Detta är grunden. Sedan så kan man inte säga något om grupperna som klassifiseras i olika klasser. Man kan däremot säga ganska mycket om klassifiseraren han/hon som väljer att klyva verkligheten i klasserna.

  Populära klyvningar.

  Arbetare och kapital
  Män och kvinnor
  Svenskar och utlänningar
  skatteproducenter och skattekonsumenter
  Glesbygd/Stad

  Om man analyserar klyvaren så kan man komma fram till att befolkningen
  består av 5 klasser.

  Kommunisten(socialisten)
  Feministen
  Rasisten
  Kapitalisten(Liberalisten)
  Bondknölen

  Bondknölen, feministen, socialisten och rasisten kan bilda majoriteter.
  Det är därför världen är fattig.

 5. Jag tycker du representerar en ganska fin mix av de fem klasserna, eller har du någon favorit?

 6. Jag är klassisk liberalist med det bästa från neokonservatismen.
  Men framförallt har jag djupare insikt om människans psyke.

 7. PerKQ

  Nyfiken – Denna ’djupare insikt om människans psyke’; är det din egen uppfattning eller har du någon särskild anledning att vi ska tro på det?

 8. Kristendomen är kanske inte rätt sätt att utrycka det.. Kyrkan är bättre. Kristendomen varande läran av Jesus Kristus, han som gillade kärlek.

  Men också ogillade folk som organiserade sig politiskt för att bygga eller nytja en redan byggd statsmaskin. Eller folk som skrev en sak men levde på annat sätt. Jag tror han kallade dom hypokrater. Och han misstyckte radikalt mot folk som handlar i pengar med insider information i en riggad marknad. Någonstans i boken diskuteras även enhetliga mått. Detta är bra. Han har rätt. Så som Samuel.

  Kristendomen är även en religon; med en syn på hur livet efter detta är. Det finns dom som befinner sig i olika delar av livet när detta inte är en lätt sak att diskutera. Religonen skall ge stöd.
  Därför vill jag poängtera att jag addresserar den teokratiska kyrkan. Inte dom bra ideer som faktiskt finns, inte en plats för lugn, undersökande funderingar, samtal..

 9. Dessa 5 Klasser PerKQ, påminner lite om Brasses ”Gissa vilken som inte hör till” lek i fem myror. Bondknölen?

  Jag är återigen nyfiken. Den här gången på hur du kan ruta in din värld i alla dessa fyrkanter? Man kan nästan säga att det är som en sorts svagsint pseudofilosofisk kubism från vilken du sedan drar slutsatser som, åtminstone för mig, ser ut att göra anspråk på att vara några slags budord för idiotism. Du säger ”därför är världen fattig” som om du löst ett Bolibompa korsord. Hurra!
  Ett tips till de som till försöker förstå PerKQ`s inlägg och som kanske inte läst så många av dem är att till en början så tror man att han skojar, men så enkelt är det inte. Det är som att öppna påsar skräp, man vet inte riktigt hur nästa påse kommer lukta.

 10. Men att öppna sådana påsar antyder att det är något man gör frivilligt och så enkelt är det ju inte heller. Mina liknelser är inte alltid så lyckade…

 11. Nej HQ nej jag skojar inte det är bara djup insikt.
  Påse vet jag inte men mera som en pandoras ask.

  Din liknelse är väldigt lyckad och säger något om dig som människa.
  Mvh
  Per

 12. Sergeant KQ
  Är det inte trevligt att kommunicera istället för att skjuta människor så säg?
  Men vad händer om någon överordnad beordrar dig att skjuta mig? Gör du det då, du med den djupa insikten?

  MextraVH
  HQ

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *