Goda nyheter från Daidalos

Jag fick ett mailutskick från det ofta spännande bokförlaget Daidalos idag. Och satte nästan kaffet i halsen. Mycket goda nyheter! De publicerar den svenska översättningen av Detlev Schlichters Paper Money Collapse – The Folly of Elastic Money and the Coming Monetary Breakdown. Jag har själv inte läst boken, men Schlichter bör vara bekant för de flesta som har med Misesinstitutet att göra. Han är österrikare med lång erfarenhet av de europeiska finansmarknaderna. Och han har bland annat undervisat på Mises Academy!

Här är mailet:

Detlev S. Schlichter: Papperspengarnas kollaps. De elastiska pengarnas dårskap och det förestående  monetära sammanbrottet

Västvärldens skuldsättning idag saknar motstycke i historien. I Sverige gör vanliga medelklassmänniskor mångmiljonaffärer på bostadsmarknaden med hjälp av lån med låg täckning och i Europa sätts det ihop ofantliga lånepaket till stöd för krisdrabbade länder. På bara ett drygt decennium har den globala skuldsumman fördubblats. Men hur har denna kredit­expansion varit möjlig och vad får den för konsekvenser för den ekonomiska stabiliteten? Och varifrån kommer alla pengar som lånas ut?

I Papperspengarnas kollaps gör Detlev Schlichter en kritisk analys av dagens monetära system, ett system som bygger på förtroendet för centralbanken som “långivare i sista instans”. Enligt Schlichter är ett system där pengars värde inte är kopplat till guld dömt att misslyckas. Problemet är att pengar som saknar koppling till någon vara blir helt elastiska, vilket gör att systemet hela tiden kan expandera. Det har lett till att lösningen på de senaste årens ekonomiska problem har varit att ersätta gamla lån med nya. Till sist finns inte något annat val än att skapa mer pengar för att hålla systemet vid liv så länge det går. Men som Schlichter säger: “Ju längre det fortsätter desto större blir konsekvenserna längre fram. Vi har skapat ett monster.”

 

För beställning av boken eller pressmaterial:

031-422045
kundservice[at]daidalos.se
www.daidalos.se

5 reaktioner på ”Goda nyheter från Daidalos”

  1. Jag läste boken för ett tag sedan och det är en mycket välskriven och intressant bok. Det är oerhört roligt att se att den kommer att publiceras på svenska. Helt klart rekommenderad sommarläsning!

  2. Undrar om jag inte ska köpa den till min lärare i småföretagande A och B. Inte för att jag märkt av några socialistiska tendenser hos honom, men ändå.

  3. Guld eller skuld?

    Underbart att det börjar komma böcker översatta till svenska som berör papperspangar och österrikisk ekonomi! Det är helt klart en barriär till det engelska språket som behöver överbryggas då det annars är svårt att ge böcker till vissa vänner och bekantar eller kanske föräldrar. Ser nu ”bara” framemot ”What has government…” av Rothbard på svenska. Sedan ska det köpas presenter!

  4. Apropå mises.ses egna utgivning: Varför inte ge ut Man, Economy, and State? Den anses väl vara den mest lättförståeliga av de djupare böckerna om ekonomi?
    Med vänliga hälsningar
    SebastianL

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *