Till utpressarens försvar

Vid första anblicken är det inte svårt att svara på frågan, ”Är utpressning verkligen illegitimt?” Det enda problemet med frågan verkar vara varför den överhuvudtaget ställs.

Sysslar inte utpressare med att, ja du vet, utpressa människor? Och vad kan väl vara värre än det? Utpressare använder människors mörka och dolda hemligheter. De hotar med att avslöja och offentliggöra dem. De blöder sina offer och driva dem ofta till självmord.

Vi kommer dock att se att argumentet mot utpressare inte kan motstå en seriös analys, att det bygger på en väv av ogranskade slagord och djupa filosofiska missförstånd.

Vad exakt är utpressning? Utpressning är ett handelserbjudande. Det är ett erbjudande att byta något, oftast tystnad, mot något annat, oftast pengar. Om handelserbjudandet accepteras håller utpressaren tyst och den utpressade betalar det överenskomna priset.

Om utpressningserbjudandet avvisas får utpressaren utöva sin rätt till yttrandefrihet och publicera hemligheten. Det finns inget tokigt med detta. Allt som händer är att ett erbjudande att hålla tyst förs fram. Om erbjudandet avvisas gör utpressaren inte mer än att utöva sin rätt till yttrandefrihet.

Läs hela artikeln, av Walter Block.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *