Den stora kinaskräcken

Så kallade experter och allehanda tyckare har länge uttalat att vi måste ”se upp” med Kina, att hela världen snart kommer att ”tala kinesiska”, osv. Jag har alltid ansett att dessa varningar och prognoser varit som bäst dumheter. Men de fortsätter på samma sätt, om inte med ökad styrka och varningarna får än större rubriker.

Det senaste publicerades i E24 med rubriken ”Kina kopplar greppet och världen blundar”. Tja, så kan man ju uttrycka sig. Men rubriken verkar utgå ifrån att ”världen” (FN? Nato? EU? USA?) har någon slags makt över det suveräna Kina. Och det har väl historien visat att den inte har, i alla fall inte särdeles mycket.

Så vad går artikeln ut på? Jo, att Kina ”äger” en stor del av amerikansk statsskuld och att de har en väldig massa dollar på lager. Så nu kommer de att köpa upp resten av världen. Den maoistiska kapitalismen ser därmed ut att segra över den ohämmade västerländska upplysningskapitalism vi har (lider av?). Givetvis skriver man under stora bokstäver som stavas A-N-A-L-Y-S. Och liksom alltid innehåller artikeln varken analys eller reflekternade.

Läs hela artikeln, av Per Bylund.

26 reaktioner på ”Den stora kinaskräcken”

 1. ”Kina gör sig av med den kommunistiska regimen, överger allt vad politik heter – och blir en fri marknad. Eller i alla fall en marknad som är långt mycket friare än någon annan.”

  – Enligt officiell policy ska inte fler än 2% av befolkningen betala inkomstskatt. Den är f ö tämligen modest med svenska mått mätt.

  – Kapitalskatten är noll i de allra flesta fall. Undantag har införts för att tämja prisutvecklingen på fastigheter, men detta har mindre praktisk betydelse.

  – Det finns en moms på 5% men jag vet ingen som betalar den.

  Detta är en marknad med 1,3 miljarder människor som är friare än nästan alla andra marknader. De kommer att skapas så mycket välstånd även framöver, trots centralmaktens tokerier.

 2. @RCBJ: Visst är skatterna låga, men det vore ju väldigt underligt om så inte vore fallet i ett till allra största delen urfattigt, oindustrialiserat och underutvecklat land. Om de haft skatter i närheten av västerländsk modell hade de inte haft någon tillväxt. Jag håller med om att det både idag och kommer att skapas välstånd i Kina, men detta är ju inget problem – det är bra för oss alla. Detta är dock inte vad Kinaskräcken består av, utan den handlar om att ekonomisk makt (ofta i form av ”stor befolkning” i kombination med produktion) anses hotfull. Fast då har man ju inte förstått någonting alls om handel och komparativa fördelar.

 3. Kina är i vissa avseenden underutvecklat, men inte i alla avseenden. Mao lyckades inte tvätta bort årtusenden av högtståenden kultur. Min bild efter att ha bott där i några år är att de bara ser den tiden som en plump i protokollet. De uppsatta citerar hellre Konfucius än Mao.

  Många har det materiellt fattigt, men medelklassen i storstäderna har det bättre än medelklassen här. Sedan tror jag att Kina är ett av de mest industrialiserade länderna i världen idag. Finns det fabriker i Sverige numera? Vet inte när jag senast såg någon.

  Jag är rätt säker på att en del av Kinaskräcken kommer sig av att folk tror att om Kina lyckas väl måste någon annan möta misslyckanden (t ex svenskarna). Det är ju en felaktig uppfattning, men trots det verklighet. Det är ungefär lika snurrigt som när politiker och ekonomer tror att den som har sämst valuta vinner. Knäppt men verkligeheten för många.

  Skatterna är inte bara låga, i praktiken är de obefintliga för över en miljard invånare.

  Vi får se om överheten lyckas förstöra allt än en gång. Deras rådgivare har ju gått på Harvard, så det bådar inte gott.

 4. PerKQ
  Hur menar du ”kommer ta över”??
  Även fast du kan läsa det på en och annan Tshirt så betyder inte det att demokrati har någonting med frihet att göra.
  Menar du att världen blir bättre om den är demokratisk? Blir den då bättre för alla människor eller bara 51% av dem?
  PerKQ, jag ser fortfarande emot att du har något genomtänkt att bidra med…

 5. Jag debatterar helst inte med dig då det blir sandlådekrig.

  Ja jag föredrar majoritetens diktarur framför minoritetens diktatur.

 6. Det är inte min intention att du ska bli upprörd jag är bara så nyfiken varför du föredrar att någon förutom dig själv styr ditt liv?
  och vidare…hur är det förenligt med din påstådda tro på själväganderätten?
  Sen begriper jag inte hur Kina kommer att ta över? Snälla förklara.
  Till sist, jag blir alldeles förvirrad när du pratar om majoritetens diktatur. Snälla förklara.
  MVH
  HQ

 7. Jag var på ett möte där SEB presenterade sina ETF-fonder SpotR. På en fråga från publiken om vem som ska betala alla skulder i Europa svarade en anställd på SEB att det skulle Kina göra med sin valutareserv. Bara att tuta och köra på som om ingenting händer i världen.

 8. Kina tar över den industriella infrastrukturen och även kunskapen om den industriella infrastrukturen. Väst fokuserar på genusvetenskap mm.
  Kina gör detta i kraft av att ha en 1 miljard slavar som lever i en diktatur.
  Västliga företag är medlöpare och för över kunskap som fria individer har skapat.
  Teorin är att all handel lönar sig för alla parter och det håller jag med om.
  När man då handlar med Kina så starker man diktaturen. Man kan hoppas att befolkningen snart tröttnar och bryter sig fria.
  Jag är positiv till Kina som land och folk det är bara tragiskt att det sitter en diktatur på toppen. Jag ser ju grader i helvetet med staten och det går en skiljelinje mellan diktatur och demokrati.

  Demokratier bör bara handla med demokratier.
  Demokratiska stater bör utföra preemptiv attacker på diktaturer när man kan tjäna på det.
  Exempelvis Irak och libyen är väldigt positiva exempel.
  Demokrati + olja är en fin kombination.
  Iran kommer bli nästa offer.

 9. PerKQ

  Dessa förvirrade och närapå sinnesrubbade åsikter bekräftar det jag länge misstänkt. Dina krigshetsande, respektlösa och människofientliga tankar är bland de mest obehagliga jag har stött på och jag för min del skulle inte ha något emot om du ramlade av din platta jord.

 10. Känns skönt att mina åsikter delas av de Liberala/konservativa i USA.
  Vi har tillgång till världens största krigsmakt och tack vare oss så kan du
  fritt uttrycka dig och slipper leva i en riktig socialistisk diktatur.
  Dina anarkistiska åsikter delas av ca 100 till 300 individer i Sverige.
  Jag tycker det är vackra tankar men något naiva.
  Österrikisk Ekonomi är vi eniga om är det bästa så vi har har en gemensam plattform du och jag.

  Din kära vän
  PerKQ

 11. PerKQ
  Det är faktiskt ingen omöjlighet att vi båda är intresserade av Österrikisk Ekonomi men jag tror inte dina åsikter är förenliga med de filosofiska principer som bidrog till Menger’s and BöhmBawerk’s behandling och utveckling av ekonomisk teori. Som ett exempel kan vi fundera på det grundläggande axiomet att enbart individer agerar som båda dessa herrar hävdade i starka ordalag. Denna enorma insikt, och det finns många andra, sticker i ögat på den dåtida ”Historiska skolan” och än mer i den statistiska traditionen som nuvarande konservativa och liberala sociopater har övertygat dig att tro på.

  Jag kan dra många fler exempel och visst stämmer det, som flera påpekat, att man kan studera och till och med förstå Österrikisk Ekonomi även fast man är anhängare av krig, våld och förstörelse som du tydligt förespråkar, men personligen måste du i så fall kompromissa med, eller totalt ignorera ekonomiskt vedertagna teorier och agera fullständigt principlöst utanför den Österrikiska Ekonomins axiomatiska sanningar….

  Jag har inga vänner som är krigshetsare…

 12. Peace in our Time September 1938
  http://www.youtube.com/watch?v=kmH5A6QsqRY

  You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war. – Winston Churchil

  Weakness and ambivalence lead to war.
  GEORGE H.W. BUSH, RNC acceptance speech, August 18, 1988

  You put on your anti war/don’t support the troops shirt, and go
  meet up with your friends.
  -US still fights for your right to wear that shirt.

 13. PerKQ,

  Som en övertygad anhängare till militaristiskt angreppsvåld har du själv deltagit eller planerar du att deltaga i detta eller föredrar du att skicka andra att mörda åt dig? Det är väldigt enkelt att gapa om krig när man själv inte deltar. Vad gör du?

 14. Jag är sergeant och har varit redo hela livet. Jag var med i frivillig befälsutbildning i min ungdom. Hade jag fått möjlighet att försvara demokratin och den svenska staten så hade jag sett det som min plikt att ställa upp för ”kung och fosterland”.
  Preemptive attacker får andra sköta. Jag klarar mig bra med ett bensinpris på 30 kr litern.
  Mvh
  Per

 15. Är du redo att lyda order, även fast det skulle betyda att oskyldiga skulle komma till skada? Är du redo att lyda order och överlämna beslutet om vem som ska skjutas till dina överordnande? Återigen, du skriver under på självägande rätten säger du och dessutom säger du dig förespråka demokrati. Betyder det att du skulle lämna en krigszon om en majoritet av befolkningen vill att du och dina ockuperande vänner ska ge er av? Har dina ”motståndare” även de en självägande rätt och respekterar du den?

 16. Under krig så ska man döda för att vinna. Krig är en del av mänskligheten.
  Demokratiska och liberala krafter ska alltid ha överlägsen eldstyrka.

  Jag är redo att lyda order och skjuter efter eget omdöme och en överlägsen moralisk insikt.

 17. Så säger en sann lakej. Så säger förmodligen de flesta soldater, vare sig dom är Nazister, Terrorister, Fascister, Kommunister eller Socialister…. Jag skulle inte ens kunna hitta på en bättre beskrivning på den verklige motståndaren till fredlig samverkan, tolerans och ickeaggressions principen. Moralisk insikt !!! Man tar sig för pannan…
  Ska du svara på frågorna?

 18. PerKQ
  Vid närmare eftertanke så är jag lite besviken på mig själv för min ohövlighet, och för det ber jag om ursäkt. Därmed inte sagt att jag anser annat än att jag har en förhoppning, om än så liten just nu, att du börjar läsa på och ifrågasätta det du så tydligt anser vara verkligt i ditt liv.

 19. Du förstår väl att det är omöjligt att skjuta en stat eller en diktatur. Det du skjuter är människor….

 20. Men om priset på bensin når 31 kr kommer PerKQ attackera norge med bajonetten i högsta hugg eller är det 32 kr?

  Vilken grad i helvetet gäller för att överge principen om attack mot demokratier där PerKQ? 🙂

 21. Helt OK. Jag är inte pro krig men anser att vissa krig är nödvändiga.
  Nu får vi avsluta diskussionen då mina inlägg nu måste godkännas av
  mises.se igen.
  Mises.se är naturligtvis för det fria ordet men moderator är ansvarig för det som publiceras på siten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *