Avskaffa inte TV-licensen…

En av våra favoritsysslor här på mises.se är att kalla saker vid deras rätta namn. Joakim Fagerström gjorde det häromdagen vad gäller ”privatiseringen” av apoteksmarknaden.

Vi spinner vidare på det temat nu när det finns tankar om att avskaffa tv-licensen?

Att avskaffa tv-licensen rakt av, ALLT ANNAT LIKA, är givetvis det enda rätta. Men det är inte det som föreslås. Tanken är att avskaffa tv-licensen och istället ta in den via skatt.

För att våra liberala vänner inte ska låta lura sig av detta trick vill vi vara tydliga: Detta är INTE en liberalisering.

En vän förklarade en gång för mig att ”tv-licensen är vår bästa skatt – man kan låta bli att betala den”. Så är det givetvis. Alla skatter borde vara som tv-licensen. De av oss som inte vill utnyttja det statliga skolsystemet, vårdapparaten, läkemedelsverket, Riksbanken, våldsmonopolet, rättssystemet, etc. vi skulle helt enkelt låta bli att betala. Om de ändå ville att vi skulle betala skulle de tvingas skicka ut sina ghostbusters och detektorer för att bevisa att vi verkligen använder tjänsterna.

10 reaktioner på ”Avskaffa inte TV-licensen…”

 1. Guld eller skuld?

  Tv-licensen och kyrkoskatten (hmm, licens, skatt avgift – vad är vad?) är båda två goda exempel att ta till när man debatterar dessa frågor med oinsatta. Det brukar få folk att tänka till. Skatten till kyrkan är lätt att slippa, på ett helt lagligt och förhållandevis enkelt sätt, genom att helt enkelt avsluta sitt medlemskap. http://uturkyrkan.se/

  Det är lämpligt att göra om man är ateist eller helt enkelt inte vill att staten skall välja ens religion eller kyrkotillhörighet utan anser att man kan göra detta själv.

  TV-licensen kan man skita i och ganska lätt komma undan med det, eller göra som jag – hålla sig inom lagens ramar och helt enkelt inte ha någon TV-mottagare. Du kan lagligt titta på Svt-play via internet plus all annan tämligen god alternativ media tex. mises.se och mises.org mm.

  Varför inte göra alla skatter frivilliga och redovisa dem i detalj på skattsedeln?
  Precis som kyrkoskatten.

 2. Guld eller skuld?:

  Tack ska du ha, avslutade just mitt medlemskap. Jag kom tillbaka till Sverige för ett år sedan och noterade att man hoppar tillbaka in i kyrkan per automatik, när jag såg slavsammanfattningen.

 3. Per-Olof Persson

  Att avskaffa TV-licensen är ingen liberalisering. Men även TV-licensen är en skatt. Fördelen med ett avskaffande är att byråkratin Radiotjänst kan tas bort. Nackdelen är att den statliga propagandan nu kan utökas eftersom skatten inte längre är synlig för individen.

 4. Hej Mises, om du har en så bestämd åsikt om TV-licensen antar jag att du är insatt i hur mycket pengar som kommer in visa licensen?

  Kostanden för Radiotjänst i Kiruna ligger på ca 160 – 170 miljarder om året! Kommer det in så mycket pengar via licensen? Knappast.

  Alltså borde TV-licensen skrotas, Radiotjänst läggas ner och mellankostnaden (som jag antar finns) sparas in av våra skattepengar.

  När man ändå är igång kan man lägga ner Svt och dra in PRESS-stödet som också Svt får!
  Propaganda TV kostar oss pengar!
  Eller hur?

 5. Hej Pantertanten och välkommen till mises.se.

  Du har helt rätt i att Radiotjänst, SVT, SR, press-stöd och allt det där bör läggas ner. Helt oavsett vad det kostar.

  Här på mises.se vill vi inte bara lägga ner propagandaorganen, utan HELA statsapparaten.

  Poängen med det här inlägget var att påminna alla de som tror att om man ersätter en valfri licens med en obligatorisk skatt så har man INTE tagit ett steg mot nedmontering av informationsministeriet.

 6. Hej Klaus, tack för svar.
  Första gången jag är på denna sida, men inte sista!
  Kul att ha upptäckt er!!

   1. Risken finns ju att man börjar tänka fel. Men nu när pengar stjäls till statlig media minskar ju risken att någon frivilligt finnansierad media kanal kan skapas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *