Apoteken och den trojanska hästen

Samma historia upprepar sig om och om igen. En snyfthistoria används i media för att visa på de hemska effekterna när apoteken ”privatiserats”. I Dagens Nyheter berättas det om en mamma som med sin 5-åriga dotter försöker köpa ett penicillin mitt i centrala Stockholm.  Hon har fått barnpenicillinet Ery-Max utskrivet i flytande form till sin febriga dotter av läkaren. Ery-Max visar sig vara slut på de apotek hon besöker och efter fem apoteksbesök ger hon upp och ringer läkaren. Läkaren skriver då ut ett alternativ och mamman får ett penicillin på sitt sjätte apoteksbesök.

Läs hela artikeln av Joakim Fagerström.

8 reaktioner på ”Apoteken och den trojanska hästen”

 1. En annan festlig sak är att efter den formliga explosion av apotek som skett sedan ”privatiseringen” har konkurrensen blivit mycket svår. Så svår att apoteken begärt extra stöd för sin verksamhet. Tror jag skrivit några rader om det tidigare. Så… när konsumenterna medelst plånboken tydligt signalerar åt apoteken att de är för många begär dessa stöd från skattkistan för att kunna ignorera och köra vidare. Det är en tröst i en värld så full av dumheter att verkligheten, rättvisan och det goda alltid segrar till slut.

 2. Mycket bra och välskrivet inlägg. Har jobbat inom apoteksbranschen sedan 2003, och blev alldeles trött av att läsa denna snyftartikel som visade på stor okunskap om hur apoteksbranschen fungerar. Att kunderna kastar skit på apoteken för att en vara är slut hos leverantören är något som vi får vara med om ganska ofta, men jag hade faktiskt högre tankar om DN än så.

 3. Det är just den här sortens inlägg som gör att jag är så förtjust i den här bloggen. På samma sätt som ni tidigare har tagit upp exempel med energimarknaden och läkarbristen är det här information som visserligen är logisk eller självklar men som man som vanlig mediekonsument fullständigt missar eftersom våra journalister och politiker i princip aldrig nämner det (om det har att göra med okunskap eller ovilja får andra bedöma).

  I vilket fall som helst så är det en ögonöppnare varje gång den här typen av inlägg dyker upp och jag hoppas att ni fortsätter pumpa in artiklar här i bloggen i ämnet ”varför den här marknaden inte fungerar”.

 4. Tror jag läste i en artikeln för inte alltför lägesen att statliga apoteket även har kvar en viss procent av marknaden (kanske var det 35%), är det inte så? Den tog bland annat upp problemet med hur man skulle mäta de 35 procenten, i antal apotek, sammanlagd yta m.m. Det var nåt de hade glömt att tänka på i rummet fyllt med politruker 🙂

 5. Jag läste någonstans att de privata apoteken betala enorma årliga avgifter för att anslutas till receptet systemet, medans den statliga silipper betala. Någon som kan konfirmera?

 6. Det finns en djungel av myndigheter som skall reglera läkemedlen på olika sätt: landstingen, Socialstyrelsen, Tandvårds- och Läkemedelförmånsverket, Läkemedelsverket, Centrum för bättre läkemedelsanvändning… listan kan säkert sättas till en tjugotal olika instanser inom stat och landsting. Detta för ett land som knappt har en europeisk storstadsregions invånarantal.

  Sverige har färre apotek per invånare än resten av Europa. Det är ju förstås ett stort misslyckande att inte ha upplöst det statliga apoteksbolaget utan låta det fortsätta att konkurrera ut de företag från marknaden.

  Kan liberaliseringen öppna för att apoteken köps upp av läkemedelsföretagen på sikt? Det påverkar alla om läkemedelsföretagen börjar att tjäna pengar på förebyggande och behandlingar istället för piller, kan anpassa medicinerna samt få kontroll över biverkningarna. Det ger en öppning för en stark aktör på patientens sida i debatten om folkhälsa och paternalism.

  Funktionen som evidensbaserad hälsocoach har apoteken hittills inte haft tillstånd till, ett sätt att få upp lönsamheten vore att erbjuda vårdmottagningar kopplade till apoteket.

 7. Anser ni att det kan råda en frimarknad i en nattväktarstat eller kan frimarknadsekonomi endast uppstår i anarkokapitalism?

 8. @Mike; Av vad jag har förstått så stämmer det även om uppgiften är lite gammal http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3149516, men vad jag vet så finns det inget nytt system som är godkänt, Oavsett krävs det stora summor för att utveckla och få ett eget system godkänt.

  @Jk: I en nattväktarstat så har du inte en fri marknad inom rättsväsende och säkerhet däremot kan du ha det på andra marknader. Sen definieras vad som ska rymmas i en nattväktarstat olika beroende på vem du frågar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *