Småföretagaren en hjälte i det dolda

För ett tag sedan hade jag ett längre samtal med en småföretagare i Stockholmsområdet som drev en krog med åtta anställda. Han berättade länge om sin vardag som småföretagare och de utmaningar som det innebar. Man skulle kunna tro att hans utmaningar består i att behålla sina kunder och skaffa nya, nya konkurrenter, dyrare inköpspriser osv. Själv såg han egentligen bara ett hinder för att hans företag skulle överleva och det var myndigheterna. I exempel efter exempel berättade han om hur han konstant blev motarbetad och hur myndigheterna försvårade hans vardag.

Man skulle kunna tro att det går att leva relativt gott på att driva den här typen av krog med åtta anställda men så är ofta inte fallet. Mannen ifråga var tvungen att komplettera sin inkomst med att köra taxi för att få det att gå ihop och kunna försörja familjen.

Majoriteten av inkomsterna i den här typen av verksamhet är inte helt oväntat alkohol och spel. Dessa två områden är som bekant kraftigt reglerat av staten och samtidigt två områden som staten drar in mycket skattepengar på. Att bli av med sitt alkoholtillstånd är självklart förödande för den här typen av verksamhet.

Med jämna mellanrum är du tvungen att utbilda dig och personalen i hur alkohol hanteras för att få behålla tillståndet. Utbildningen och tiden för detta får du stå för som företagare för dina anställda. Enligt honom själv hade han aldrig några ordningsproblem på sin krog och polisen var alltid förvånad över att de aldrig behövde rycka ut till hans krog. Ibland åkte de till och med förbi för att titta om det verkligen var så lugnt som det verkade. Vid besöket så påtalade de att det satt en grupp romer i lokalen, som polisen visste var portförbjudna på alla andra ställen, så de frågade hur det kom sig hur han kunde ha det så lugnt på sin krog när det var bråk på alla andra ställen? Enligt honom själv var det för han hade inga vakter och han bemötte alla med respekt. Han lyckades alltid föra en dialog med alla och provocerade inte i onödan. Polisen hade lite svårt att tro på detta men resultatet talar för sig själv. Ett talande exempel på vilket resultat dialog och respekt ger istället för batong och hot. Småföretagaren berättade att han insåg tidigt vikten av detta för att kunna behålla kunder över tiden, en kund som får stryk och blir utkastad blir sällan en bra kund över tiden.

I vilket fall som helst så blev småföretagaren känd hos polisen efter ett tag eftersom han var så duktig och skötsam när han drev sin krog så han fick delta i de utbildningar som görs kring serveringar i alkohol. Han är med och berättar hur han gör för att förebygga bråk och konflikter. Småföretagaren är såklart stolt över sin krog och deltar mer än gärna gratis för att berätta om sina erfarenheter.

Trots alla regleringar, förbud, tillstånd, blanketter och skatter så driver han sitt företag vidare dag efter dag. Det största problemet är inte alla existerande lagar och regler (förutom att det tar väldigt lång tid att sätta sig in alla regler) utan det största problemet är att de godtyckligt ändras från en dag till en annan ofta med stora kostnader som följd. Kostnaderna för att implementera de nya förordningarna läggs självklart på företagaren.

Vi ska vara tacksamma för att det finns den här typen av personer som driver företag där vinsten för de själva kanske inte är mer än att de knappt kan försörja sig själva. Samtidigt ska man då komma ihåg att han skapat arbetstillfällen för åtta andra personer. Allt detta gör han med en stor egen risk och personlig insats. Långa nätter, utebliven inkomst och ett ständigt jagande för att få vardagen att gå ihop. En stor del av profiten stoppar självklart staten i fickan. Den generella synen på företagaren är ofta kapitalisten som utnyttjar arbetaren till sista blodsdroppen, en ganska otacksam roll att spela. De flesta lagar, förordningar och fackliga regler är som bekant skrivna för större företag i Sverige, för mindre företag är de ofta mycket kostsamma och svårare att följa.

Men småföretagaren berättade att han gjorde precis som han ska år ut och år in, betalar skatt och följde alla regler till punkt och pricka utan att gnälla allt för mycket. Detta var hans strategi för att få vara i fred och kunna driva sin verksamhet.

En dag kom en man in och spelade på maskinerna på krogen. Som krögare är du skyldig att ingripa enligt reglerna när spelandet har gått för långt. Den aktuella dagen jobbade hans pappa och efter ett tag hade besökaren spelat bort lite för stora summor. Pappan sa till tidigt att det kanske var dags att sluta för dagen och gå hem, efter lite diskussion gick besökaren med på detta. Det skulle han inte ha gjort för besökaren var släkting till den tjänsteman i stadsdelen som beviljade alkoholtillstånd. Tjänstemannen hör av sig och låter förklara att han kommer att bli av med sitt tillstånd om han förhindrar hans släkting att spela igen.

Som jag beskrev tidigare så kunde småföretagaren stå ut med mycket men det här var droppen. Skulle han som skötte sig exemplariskt bli av med sitt tillstånd? Han visste att andra krogar blivit av med tillståndet för mindre saker än det här och att det var mycket svårt att få rätt. Han visste även om han fick i en senare instans så skulle ett indraget tillstånd bara för några dagar försätta hans krog i konkurs. I detta läge satte han allt på ett kort och gick till tjänstemannens chef och berättade hela historien. Mot alla odds slutade det lyckligt i det här fallet, tjänstemannen fick gå och han fick behålla tillståndet.

I Sverige säger vi att korruption inte existerar eller vi har länge trott detta. Frågan är hur det egentligen ser ut med tanke på de skandaler som har rullats ut de senare åren på framförallt kommunal nivå. Den här typen av korruption är svår att bevisa och komma åt men jag är helt övertygad att den är vanligare än vad vi tror i Sverige.

Detta var bara en berättelse om en småföretagare bland tusentals andra som kämpar i det dolda varje dag mot absurda myndighetskrav och regleringar. Detta är en hyllning till alla dessa personer som gör allt för att försörja sig själva och sina anställda för att få verksamheten att leva vidare. Vi ska extremt tacksamma för vad dessa personer gör varje dag i sina små företag. Så ge din lokala småföretagare en extra klapp på axeln och ett leende nästa gång du handlar och hylla din lokala hjälte, det är de värda.

Detta är samtidigt ris till staten, sluta trakassera våra företagare som inte gör annat än att producera välstånd och arbete till oss alla. Till skillnad ifrån er så kan de faktiskt skapa något istället för att bara stjäla, förstöra och omfördela. Detta är även till er som fortfarande lever i den naiva tro att korruption inte existerar i Sverige, den existerar i högsta grad.

Länge leve småföretagaren!

Kommentera på bloggen.