Småföretagaren en hjälte i det dolda

För ett tag sedan hade jag ett längre samtal med en småföretagare i Stockholmsområdet som drev en krog med åtta anställda. Han berättade länge om sin vardag som småföretagare och de utmaningar som det innebar. Man skulle kunna tro att hans utmaningar består i att behålla sina kunder och skaffa nya, nya konkurrenter, dyrare inköpspriser osv. Själv såg han egentligen bara ett hinder för att hans företag skulle överleva och det var myndigheterna. I exempel efter exempel berättade han om hur han konstant blev motarbetad och hur myndigheterna försvårade hans vardag.

Man skulle kunna tro att det går att leva relativt gott på att driva den här typen av krog med åtta anställda men så är ofta inte fallet. Mannen ifråga var tvungen att komplettera sin inkomst med att köra taxi för att få det att gå ihop och kunna försörja familjen.

Läsa hela artikel av Joakim Fagerström.

11 reaktioner på ”Småföretagaren en hjälte i det dolda”

 1. Vacker beskrivning.. Magen drar ihop sig på ”En dag kom en man in och spelade på maskinerna på krogen”. Jag har under en längre tid (år) börjat använda små affärer, kaffeställen etc, etc. Man letar lite mer, men får mer tillbaka tycker jag.

  Note to self, donera en slant till mises.se, fö.

 2. Han borde inte servera alkohol som drog. Det är den drogen som generar mest mord och misshandel. Han borde servera Amfetamin,marijuana, LSD och heroin, dvs droger som inte har några kända hälsoskadliga effekter.

  När man lever av att sälja produkter som bevisligen är skadliga för andra så
  kan man inte ge samma sympati.

  Men det är korrekt att staten hatar småföretagare och fjäskar för storföretagen. Speciellt enmansföretag ses med onda ögon.

 3. Kan inte alla bara börja ignorera PerKQ? Han är ju uppenbarligen bara ute efter att provocera. Det börjar bli tröttsamt att behöva plöja igenom hans kommentarer och allas självklara svar på dessa, när man är på jakt efter mer intressanta synpunkter och diskussioner.

 4. Âr det bättre med…
  1) Väl skrivet…
  2) Vacker beskrivning..
  och annan matnyttig info?

  Klia debattörer på ryggen är inte min grej.
  Det är fakta att alkohol är den farligaste och våldsammaste drogen.
  1) Mord
  http://www.ne.se/rep/svenska-mord-dödligt-våld-i-sverige
  Omkring 60 procent av gärningsmännen är alkoholpåverkade vid brottet…
  Narkotikapåverkan hos gärningsmännen är däremot sällsynt.
  2) Våldsbrott
  http://www.iq.se/content/om-alkohol/alkohol-och-vald.aspx
  Av misshandelsfallen i Sverige sker 80 procent i samband med alkoholkonsumtion. Nästan ingen är narkotikapåverkad.

  Begränsa den aggressivaste av alla droger, dvs alkoholen. Folk generellt vill ju droga sig så då kan du tillhandahålla mariana istället. Då har du minskat mord med 60% och misshandel med 80%.

 5. En grej Fagerström, det verkar vara lite för snyggt för att vara sant. Du har inte hittat på detta efter att ha läst Jonatan Godtrogen :-)? Just den där ”En dag kom
  ..” biten. Det är poesi.. prosa.. och en verkligt bra historia. Något som livar upp under regntunga skyar.

 6. Det är tyvärr en sann historia Mikael. Jag har flera men det är sällan jag har tid att skriva ner dem. Det är enkelt att hitta den här typen av historier, det är bara att prata med folk och ställa frågor om deras vardag, många är förvånansvärt öppna. Jag har förmånen att träffa mycket folk när jag reser och jobbar och jag tycker alltid att det är roligt att ha den här typen av samtal. Se t.ex. det här tidigare inlägger: http://www.mises.se/2011/06/23/den-kampande-servitoren/.

  Men jag tolkar som att du gillade den så jag får skriva ner flera, jag har inte läst hela Godtrogen ännu, bara en tredjedel för mina barn. Godtrogen utspelar sig i en fiktiv värld som tur är, jag önskar att min också skulle utspela sig i en fiktiv värld.

 7. PerKQ,

  Staten driver också den andra verksamhet du nämnde. Varför tror du att de är olagliga? Tips: Det är inte för att staten bryr sig om dig.

 8. Jag vill bara inflika en liten reflektion på dörrvakter och bråk på kroken. För ett antal år sedan bodde jag i en stad som hade en liten mysig krog som bar var öppen på sommaren.

  Vid första besök på denna krog blev jag förundrad över hur trevlig och hjälpsam krogens vakt var. En kille i ordinär storlek, snyggt klädd som hälsade alla kunder välkomna och hänvisade dem till bord och påkallade serveringspersonalen om nya kunder. Under alla besök på denna krog såg jag aldrig något som ens kunde likna ett bråk.

  Nästa år ”vaktades” krogen av två typ bodybuilders i bomberjackor. Nu var det alltid någon form av bråk eller tjafs på denna krog.

  Kanske finns det någon orsak och verkan…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *