Det är en gråmulen dag. Jag sitter på ett skakigt tåg på väg från det en gång fria Dackeland i söder på väg norrut mot huvudstaden och förödelsens maktcentrum. Ömsom läser jag en bok om Riksbankens historia, tappar tålamodet, bläddrar igenom diverse nyhetslänkar på telefonen som förmedlar den ena politiska galenskapen efter den andra. Vi tror vi är så smarta, mänsklighetens klyftigaste generation, ”The end of history”, och så vidare. Vi har ju satt vår fot på månen. Det är beviset. Men jag slås av sanningen i talesättet att ”det enda vi lär oss av historien är att vi inget lär oss av historien.”
Så fint skrivet. Jag blir riktigt rörd. Tack.
(Det gör mig också förbannad…)
Suck
Instämmer med HQ, mycket fint skrivet! 🙂
Skriv en bok!
”På skattebetalarnas bekostnad driver verket kampanjer med slagord som ”Vårt mål är ett samhälle där alla gör rätt för sig.”…”
Den är bra, men jag gillar ändå deras kampanj: ”Stöd schysst konkurrens – be om kvitto!”
Tja, varför inte köra med rena stasi-metoder. Uppmana folk till angiveri helt enkelt. ”Tvinga av din stackars pizzabagare ett kvitto när du är bakfull på söndagskvällen”
Undra om folk skulle vara beredda att betala priset för att stödja såkallad ”schysst konkurrens”….
Tror inte det.
Nu vill de även snart att försäljarna i marknadsstånden ska behöva ha en kassaapparat: http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/stopp-for-bondens-marknad-och.html
Snart kommer det väl krav på att de måste acceptera kontokort också.
Centraliseringen är total! Snart är det bara ett jättestort megaköpcenter i utkanten av stan där man måste handla allt. Och så skyller man på den fria marknaden…. Bläääuu!
Den var OK. Klaus Bernpaintner får godkänt som en person med en viss insikt.
Vad är detta för mirakelbok om riksbanken? Jag glädjs åt inledningen, delar större delen av artikeln. Men avslutet är så possitivt, jag ser mest mörker. Finns det, i Sverige, ett bra exempel på när folk kastade av sig oket? 1700-1800 lär ha varit delvis bra i staterna. Men här tänker man mest på krig och Strindberg. Ja, och svält undr en viss period.
Kanske trevligare med militärplikt än legosoldater som tar för sig. Jag ser ljusare på tiden 1000 år tillbaka. Tiden av riksbank, varande från 1600 talet, verkar bister. Jag tror många skulle glädjas av denna mirakelbok.
Boken heter ”Pengarna och makten”. Den är inte skriven för att sprida ljus och förhoppningar, utan beskriver helt enkelt Riksbankens och även en del svensk ekonomisk historia. Den beskriver både mörka och ljusare tider. Den som har österrikiska glasögon känner direkt igen krafterna bakom svängningarna. Och man kan också mellan raderna se hur fort frihetliga tendenser får positiv effekt. Även om mycket redan har förstörts så kan man alltid få det att blomma igen, bara man får bort parasiterna.
Mycket bra artikel. Jag håller helt med författaren. Om jag får lov att rekommendera min egen artikel på Newsmill i ungefär samma anda så är länken här:
http://www.newsmill.se/artikel/2012/02/13/svensk-f-retagarpolitik-kan-l-ra-av-asien
Sverige behöver göra något innan det är för sent.
Anders Thorens Artikel på newsmill är superbra och är som jämföra en högeffektslaser mot ficklampor för vanliga dödliga.
Åh jag måste ner på PerKQ:s nivå en sväng (inte en jätteresa så jag orkar). Jag skulle beskriva artikeln som ljuset från en fjärt som flammar till över en tändare 🙂
Jonas, det var dålig kritik till Klaus Bernpaintner….
Ja du önskar det va 🙂
Klaus, din artikel och djupa förståelse för grundläggande ekonomisk filosofi och ekonomisk verklighet är vida överlägset Anders Thorens funderingar som i jämförelse mer framstår som ett politiskt manifest.
Knappast en laser… mer som ljuskäglan från en dassig ficklampa som PerKQ, sin vana trogen, jagar efter som en vimsig kattunge.
Därmed inte sagt att Anders Thoren inte har någonting att bidra, endast att artikeln i sig inte behandlar de grundläggande orsakerna till systemfelen eller erbjuder alternativ. Det kanske Anders skriver om i sin nästa artikel.
Anders Thoren,
Jag läste dina artikel igen och jag tycker den är mycket bra bra och hoppas du inte tar illa vid dig av kommentarerna ovan som mest motiverades av fåniga kommentarer från trollhålet.
HQ konstigt nog håller jag med vad du skriver. Kanske jag har fått feber eller något.
Anders Thoren listar upp de viktigaste systemfelen i Sverige och Europa.
Men han erbjuder inga alternativ.
Alternativen kan/får inte yttras i PK-media.
Man måste vänta tills de som flummade runt och lärde sig socialism 1967 har lämnat yrkeskarriären. Nästa generation har inge känslomässiga bindningar till socialismen och då är tiden mogen för lite klassisk liberalism.
Målbilden är den heliga nattväktarstaten. Det statsskicktet som kommer dominera om 100 år.
Ni har kanske rätt i att man skall inte bara klage utan ange lösningar. Min artikel var väl egentligen bara en observation av Sverige från utsidan. Hur man skall lösa problemen är ingen enkel fråga, när sjukdomsinsikten saknas. Kunde bli stoff till många artiklar. Tycker artikeln här är bra och uttrycker samma probleminsikt som jag känner för.
Anders, lyssna inte på PerKQ, det är visst sunt att klaga utan att direkt ha en lösning, för sällan har väl samma personer möjlighet att både identifiera och lösa problem.
Jag är säker på att Anders även kan skriva en artikel med lösningsförslag.
Det var bara ett konstaterande att artikeln på newsmill listade problemen och inte lösningarna. När det gäller lösningar så ska man vara så ödmjuk att man inte nitisk ska börjar med att….
Jag gillar inte staten, så hur ska man ta bort staten helt.
Här är mina verktyg för att bygga i bra samhälle, balansen kan man alltid diskutera. Individen tjänar 1000 kr
90% till Individen
9% Statligt (Polis, militär och domstolar) Som sållar bort människor som plågar andra.
0.9% Överstatligt i EU (Som ser till att man inte behöver 1000 olika regler på hur man ska mäta 1 kg tomater mm), dvs sållar bort protektionism genom regler.
0.1% till FN …..Lite osäker på om denna ger något men
ett forum där världen kan mötas och diskutera låter som en bra ide.
Jag försöker leva efter kardemumma lagen:
”Man ska inte plåga andra,
man bör vara trevlig och snäll,
och förövrigt kan man göra som man vill.”
Den kan mises.se få sätta som slogan på framsidan…
Anders kunskap är förövrigt baserad på ..
1) Han är CivilIngeniör, dvs har den bästa utbildningen för att producera välstånd och inte bara räkna på slutresultatet (Ekonom).
2) Han har flyttat ut och verkar i utlandet och har därmed sett den stora världen utanför ankdammen i Sverige.
3) Han har ett filosofiskt tankemönster och tänker utan att fastna i detaljer.
4) Han har livserfarenhet.
Kort och gott han är som mig + att han troligen är ödmjuk.
Mises.se är bra men ledningen är för unga och behöver några år på sig att mogna. Anders Bylund kan bli som Anders Thoren om man ger honom några år helt enkelt.
Jag tycker mises slogan är underbar i sin enkelhet och där står det ”mot staten”.
PerKQ, du är ”för staten” och därmed vill du ha någon som bestämmer över dig. Jag tycker inte du ska behöva detta, men du verkar inte hålla med.
Jag förstår inte varför du hängt upp dig på Per Bylund. Jag skulle gärna höra vad det är som skaver i det han förespråkar och skriver…..Per undrar säkert han också…och om du klarar av en kritik utan dina barnsliga personattacker skulle du säkert bemötas med att sakligt svar….
Per Bylund, inte Anders Bylund…..alla verkar heta Per eller Anders på denna siten.
Jag tycker Per Bylund verkar bra, men på ett sidospår så jag vill bara leda honom rätt.
Han drog in mig på denna siten genom att börja argumentera mina inlägg på newsmill.
Jag är helt enkelt sur att någon klarar av att argumentera mot mig från högerkanten. Det är tryggare att argumentera mot folk på vänsterkanten.
”Mot staten” ja den säger allt och låser tankarna på en gång.
Mises.org har en bättre slogan ”Advancing for scholarship of liberty in the tradition of the Austrian school”
Rent allmänt ska en slogan aldrig vara emot, då hjärnan inte processerar prepositioner och adjektiv som ”emot” lika bra som substantiv ”staten”.
De som bara har hört talas om mises kommer bara säga, tjjaa mises det är en organisation som jobbar med staten.
Emot är en svensk idetradition som ni ligger på lik linje med
emot kärnkraft
emot kapitalism
mm
Bryt upp från emot tänkandet tack.
Kan som tillägg till min tidigare kommentar berätta an sann historia. Jag landade för ett par år sedan på Arlanda för ett besök i Sverige.
Aftonbladet och Expressen hade båda på löpsedeln som den stora nyheten:
”Kicki Danielsson har bantat 10 kg”.
Då är världen omkring oss i ordning.
Haha. Den var bra Anders.
Själv har jag flera favoriter av svenska axplock. (jag bor också utomlands)
Vad sägs om:
”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.”
– Fredrik Reinfeldt
eller denna:
Det är lag på att du inte få transportera skräp i bilen:
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article8494887.ab
Enligt PerKQ ska vi alltså vara för staten och dess idiotier…
Jag väljer att tolka hans sista kommentar
”Bryt upp från emot tänkandet tack.” med emfas på ordet ”tänkandet” istället för ”emot” som jag gissar att PerKQ’s intention var…. Då stämmer det bra på hans etatistiska kampanj och egentligen är det en underbar Freudiansk halkning.
Sen vet jag att det kan tyckas ineffektivt med negativa slogans…
Men man bör betänka att mises.se inte säljer någonting. Den här sajten, som jag ser den i alla fall, är till för att väcka intresse, få människor att öppna sina ögon och lära sig något nytt och det verkar i de allra flesta fall fungera fantastiskt bra. Sen finns det ju tyvärr en del som ingen logik biter på..
Det finns ju andra negativa slogans.
Vad sägs om:
Örebro – Här finns Ingenting
Besök KUMLA.. och bli fast!
(fast dessa kanske inte genomfördes… 🙂 )
Vid närmare eftertanke så kan man ju faktiskt inte tycka att ett negativt ord sett utanför den kontextuella sammanhanget gör hela slogan negativ. Det finns tusentals exempel på detta:
Thomas Cook: Don’t just book it, Thomas Cook it.
Citibank: Because the Citi never sleeps.
Abbas fiskbullar: Jag är trött på dillsås, nu flyttar jag.
Samarin: Ätit dåligt? Stressigt på jobbet?
Marabou: Smaken man aldrig glömmer.
Mises.se har en träffsäker och minnesvärd slogan och jag tycker dess positiva och aspirationella värde är oslagbart.
HQ du har ju trots allt lite humor så jag börjar få sansen för dig.
Mises.se slogan är dålig på flera plan:
1) Den låser in på svaret direkt.
2) Den är för kategorisk
En slogan ska appellera till så många som möjligt och samtidigt ha en spets.
Droppa ”mot staten” delen.
Less is more.
If in doubt leave it out.
Det kan medföra att mises.se kan bli en tankesmedja med tyngd och påverkan och det måste ju vara syftet.
Kul med synpynkter på vår slogan! Kan dock meddela att den kommer att kvarstå. Men visst, det är möjligt att man kan argumentera att om man verkligen är ”för fred och frihet, egendom och rätten till ditt eget liv” så är ”mot staten” överflödigt eftersom man måste vara mot staten då. Dock gillar vi vår slogan och den kommer att bestå. Tack ändå!
För övrigt vill jag påpeka att denna typ av frågor, som inte har något med artikeln att göra, med fördel hanteras i forumet. Tanken med att kunna kommentera artiklar är just att innehållet i artiklarna skall diskuteras och inget annat.
Nej syftet är att förgöra staten och medlet är fredlig upplysning 🙂
Härligt rakt på sak som vanligt:)