Istället för en veckouppdatering…

Istället för att göra den vanliga veckouppdateringen från Madrid vill jag ta detta tillfälle i akt att gratulera Klaus Bernpaintner, senior fellow vid svenska Ludwig von Mises-institutet, till hans nya jobb. Jag ska erkänna att det är med blandad förtjusning.

Klaus har under de senaste åren hållit föreläsningar och presentationer om bankväsendet för diverse grupper och institutioner, till exempel Finansinspektionen. Detta har tydligen väckt uppmärksamhet och lett till oväntade resultat. Klaus Bernpaintner kommer i maj att ta anställning som riskanalytiker på Sveriges Riksbank.

På Mises.se är vi givetvis extremt glada att ha fått in en av våra medarbetare på denna nyckelinstitution. Klaus kommer nu på ett helt annat sätt kunna arbeta ”inom systemet” och på så vis kanske hjälpa till att stabilisera rikets ekonomi. Detta betyder dock givetvis att hans möjligheter att officiellt medverka på Mises.se från och med maj kommer att vara begränsade.

När jag frågade Klaus hur han ser på sina nya uppgifter svarade han:

– Man ska nog inte överdriva mina möjligheter till stordåd. Jag blir en kugge i en ganska stor organisation. Men vi österrikare jobbar ju långsiktigt och jag tror nog att jag med tiden ska kunna få en och annan medarbetare att förstå grundläggande ekonomiska principer.

Jag frågade hur pass ”österrikisk” profil han kommer att kunna hålla:

– Givetvis kommer jag behöva tona ner mina åsikter om centralbanker och fractional reserve banking, men jag hoppas att jag kommer kunna vara ett gott inflytande på mina kollegor på annat sätt. Om man jobbar smart kan man nog åstadkomma en hel del gott med hjälp av de etablerade institutionerna.

Vi tackar Klaus för hans medverkan på mises.se och önskar honom lycka till med sina nya uppgifter framöver.

7 reaktioner på ”Istället för en veckouppdatering…”

  1. Frasen ”arbeta inom systemet” för ”rikets ekonomi” kändes falsk och i motsättning till vad ni brukar säga, annars var det ett rätt smart och skickligt aprilskämt.

    Arbeta långsiktigt är ju exempelvis faktiskt rätt österrikiskt, fast snarare med att sprida ideer än att knega på riksbanken kanske..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *