SVD har vaga begrepp om vad fri marknad och kapitalism innebär

I tillägg till det som Klaus skrev tidigare idag så vill jag nämna några saker. Det handlar om alltså om dagens SVD artikel Den liberala revolutionen. Flera har tidigare gjort samma misstag som vi har skrivit om i Den svenska modellen, Mises Sweden och Samuel Gregg’s misconceptions about Sweden.

Hela artikeln är selektiv i vad man har tagit upp för att bevisa sin tes. Inte ens de exempel som tas upp håller måttet. Man pratar t.ex. om den svenska friskolan och ignorerar totalt frågan kring hemskolning och de familjer som befinner sig i landsflykt.

Jag har sagt det flera gånger tidigare men jag säger det igen. Att hylla de ”reformer” och ”liberaliseringar” som har ägt rum är inget annat än att köpa en trojansk häst som kommer att skada frihetens sak. De ”liberaler” som sprider dessa myter i Sverige och internationellt skadar frihetens sak allvarligt. Som vi har förklarat tidigare:

There is a myth going around the world right now that Sweden is privatizing the government industries, and of course that would be great!

Well, it would be if it was true, but it is not. The so called Swedish privatizations mostly consist of hiring companies to do their job. So what we have instead is a single-payer and a voucher system. Predictably, the arising problems are blamed on the free market and capitalism. And the solution?

The solution is always a call for more state.

Saker och ting ska kallas vad det är: etatism, statskrameri och statsdyrkan, ingenting annat. Jag vet inte vad SVD:s agenda är men gissningsvis försöker de slå ett slag för den nuvarande djupt socialistiska alliansregeringen.

Det här inte ett steg i rätt riktning, det är ett steg i fel riktning där man ger sken av liberaliseringar för att tysta kritiker. Hittills har man varit framgångsrika i detta, för det ”liberala” Sverige och de som kämpar för frihet sväljer den trojanska hästen med hull och hår.

Som tur är så finns det fickor av motstånd och jag avslutar därför med att citera en av alla våra intelligenta,  skarpsynta, vakna och klarsynta läsare Peter Strömberg:

Några kommunister på SvD har bestämt sig på förhand för vad deras ”undersökande” journalistik skall visa. För att få till det kallar offentligt finansierad verksamhet för liberal när privata aktörer tillåts utföra delar av tjänsterna. Liberal planekonomi! Bluffen är så dold för våra sossiga sinnen att inte ens när bluffmakarna själva förklarar hur det fungerar fattar vi. Ur artikeln:

”Stefan Stern menar att S-ledningarna, i alla fall sedan 90-talets början, mycket medvetet har försökt rädda legitimiteten för den offentligfinansierade sektorn, genom att tillåta större inslag av valfrihet.”

Snillerikt har man alltså hållit socialisterna nöjda genom att behålla planekonomin medan de av svenskarna som inte beskriver sig som socialister fintas genom att de erbjuds lite mer valfrihet. Är vi verkligen så här dumma i huvudet? (Stefan Stern är en högt uppsatt Socialdemokrat som varit med om att planera och genomföra bluffen. Han sitter idag på den privata sidan och rakar hem vinster genom att utnyttja systemet han varit med om att bygga.)

Och vart har denna liberaliseringsvåg fört Sverige? Till nivån ”moderately free” på Heritages skala (den första nivån ovanför ”mostly unfree”). I papperstidningen ljuger journalisterna om att Heritages data skulle visa att Sverige liberaliserats snabbare än något annat land. Datat finns att enkelt visualisera påhttp://www.heritage.org/index/visualize Testa att skriva in Sverige där och se hur ickesvindlande liberaliseringen av svensk ekonomi varit sedan 1995. Jämför gärna också med Litauen så blir lögnen uppenbar. Att Sverige ändå lyckas hålla sig på en 21:a-plats på listan talar snarast för hur ickeliberal världen vi lever i är.

Artikeln är för övrigt väldigt rörig och osammanhängande. Titta på den här grafen: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reformerna-ar-for-ar_6949575.svd Bland alla dessa ”liberaliseringar” hittar vi saker som: ”Ja till assisterad befruktning för lesbiska” och ”Ja till inseminationer för ensamstående”. Vad är nu liberalt med att tvinga andra att betala för individuella livsstilsval?

1 reaktion på ”SVD har vaga begrepp om vad fri marknad och kapitalism innebär”

  1. ”Den svenska ­modellen har skapat människor som inte är så auktoritetstroende”
    Jomenvisstsåattehhhh….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *