Därför ska du se Thrive

Häromdagen såg jag filmen Thrive för endast 5 USD för 72 h hyra. Till att börja med var jag tveksam på att lägga två timmar på att se filmen då det cirkulerar ett otal dokumentärer på nätet som sällan tillför något nytt. Anledningen till att jag till slut såg filmen var framförallt den intervju som gjordes av Daily Bell utav filmens skapare Foster Gamble.

Foster Gamble är släkting med grundarna av Procter & Gamble och han har som han själv beskriver det växt upp i ett hem där man har det gott ställt och han har gått i elitskolorna och har alla nätverk som behövs för att göra karriär och bli framgångsrik. Tidigt i sitt liv insåg han att det var något annat han ville göra. Han började fundera på vad är det som gör att mänskligheten inte utvecklas och att alla inte har det bra? Vad är det som hindar välståndet för jordens alla invånare? På detta ämne har han forskat under 35 år.

Det som gjorde att jag till slut såg filmen var denna passage ifrån filmens hemsida:

I have particularly learned from the writings of Lysander Spooner, Carl Menger, Ludwig Von Mises, Murray Rothbard, Henry Hazlitt, Hans Hoppe, Lew Rockwell, David Boaz, Stefan Molyneux[…]

Den första delen av filmen har jag svårt att värdera. Gamble menar att han har hittat koden till en alternativ energikälla som även tidigare civilisationer har känt till. Här blandas även utomjordingar med mycket annat. Jag tror att han hade vunnit mycket på att lägga detta i en egen film helt separat ifrån det andra.

Den andra delen är dock intressantare. Han kommer in på läkemedelsindustrin och patent, banksystemen och hur världens stater styr världen. Den här delen är starkt influerad av Österrikisk ekonomi även om jag önskar att det hade framgått tydligare, istället intervjuar han David Icke om business cycle theory och man kan få uppfattningen att det är Ickes teorier som förs fram. Om jag inte hade läst ovanstående citat av Gamble så hade jag inte trott att han vet var idéerna kommer ifrån. Däremot nämner han Ludwig von Mises och Human Action 1:55 in i filmen och säger att det var den bok som fick honom att inse att interventioner är fel.

Hemsidan som är knuten till filmen talar mer klarspråk speciellt kring hur ett statslöst samhälle ska uppnås. Det är möjligt att det har varit en medveten strategi i filmen att vara mjukare för att få upp intresset mer. I varje fall tycker jag att man bör se filmen då det är så ytterst få filmer och dokumentärer som idag väljer att föra fram detta budskap.

Jag vill även passa på att göra reklam för att ni kan se detta på en biovisning den 1 april som arrangeras av Kufklubben med efterföljande diskussion. Lite kort om Kufklubben:
Kufklubben är en nystartad ideell förening med syfte att lyfta fram nytänkande och idéer som anses vara för ”kufiga” för etablerad media att rapportera om. Kufklubben anser det vara viktigt att nya idéer, hur konstiga de än må vara, får en ärlig chans innan de klassas som galna.

4 reaktioner på ”Därför ska du se Thrive”

  1. Tja… Alltså, vad ska man säga… David Icke, rymdvarelser, alltså, okej att man tycker det är spännande och sånt där, men alltså…

  2. Icke är inte med i delen som avhandlar rymdvarelser (vilket man hade kunnat tro) utan istället i en intervju där man diskuterat konjunkturcykelteorin. Men som sagt första timmen av filmen går att hoppa över.

  3. Såg den i november och tyckte inte alls att den var bra. I första timmen går han igenom hur det skall finnas energifält som kan på (ett ospecificerat sätt) skapa ”fri energi”, men blivit nedtryckta av staten och företag. Några övertygande bevis för att det sker? Inte direkt. Sedan blir det värre av att han tar upp hur utomjordingar har gått och förstört folks åkrar, och massa annat nonsens.

    Andra hälften var väl marginellt bättre, men det säger inte så mycket. Där tar han upp ännu en kritik mot FRB-systemet men också en konspirationsteori om hur bankeliterna försöker ta över världen. Det var inte speciellt övertygande, även om den tog upp många korrekta saker (som lögnerna bakom början av Vietnam-kriget). Jag störde mig jäkligt mycket på att Gamble hela tiden sa hur ”de” styrde och ställde, men visade aldrig att det finns någon hierarkisk grupp som faktiskt var sammankopplad. ”De” blir inte då någon definierad grupp som man kan peka på direkt, utan en flyktig måltavla man kan skövla kritik mot. Nog för att det finns särintressen som uppenbarligen försöker få mer makt och försvårar för små grupper att få tillgång till staten (vilket ”koncentrerar” makten, på ett sätt) – för att inte tala om alla stater! – men att bara anta att dessa planerat och koordinerar dagens politiska utveckling är bara löjligt. Har man väl förstått idén om spontan ordning borde man inte lägga fram sådana förslag förrän man faktiskt har bevis för det.

    Jag skulle säga att det enda som är värt att se är de sista 25 minuterna, där libertarianism som politisk filosofi tas upp. Filmen var en fantastisk besvikelse från mitt perspektiv. Det finns jättemånga saker staterna gör som är helt galna och vidriga, och istället för att ta upp libertarianismen som ett alternativ till det, visas libertarianismen som ett alternativ till främst en massa konstigheter som det inte är helt klart vad som skapat det.

  4. Thrive är nog en rätt svårsedd film för de flesta eftersom det är så mycket information och det mesta är sådant som folk inte tidigare hört talats om. Troligen är mer sant av det som sägs än vad man kan tro, men antagligen är det lätt att ignorera hela filmen pga de felaktigheter som onekligen lär finnas. Synd är det om man slänger ut konceptet om frihet bara pga att man är övertygad om motsatsen till något som sägs i filmen (ex existensen av utomjordingar).

    Kul: ”Sedan blir det värre av att han tar upp hur utomjordingar har gått och förstört folks åkrar, och massa annat nonsens.” =) Det kallas för ”crop circles” och är ett gammalt och välkänt fenomen som fortfarande försigår på många ställen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *