De fattiga i det privatiserade rättsamhället

Det är svårt att förklara koncepten bakom ett statslöst samhälle om mottagaren inte innan har en grundkunskap om ämnet, och att det därför är viktigt att ha bra och lättförståliga svar på frågor som kan uppstå när man vill förklara idén för någon som aldrig har tänkt på möjligheterna förut.

Jag tror att ett av de ämnen som är svårast för personer som ännu inte förstår koncepten bakom ett statslöst samhälle är hur rättsystemet kan fungera utan en stat som bestämmer lagar och anställer poliser som säkerhetställer lagen.

Läs hela artikeln av Johan Larsson.

4 reaktioner på ”De fattiga i det privatiserade rättsamhället”

 1. Hur går det att tjäna pengar på fängelser?

  Ju längre straff, desto högre samlad kostnad. Var kommer då intäktströmmen ifrån i längden?

  För att balansera kostnaderna kommer företaget(/-en) behöva att på ett eller annat sätt optimera (minska) kostnaderna, genom att korta strafftiden. Detta kan uppnås antingen genom att (a) släppa fångarna tidigare eller (b) avrätta dem.

  I fallet (a) kommer bovarna återgå till brott och därmed skapa kostnader för att bli åter infångande.

  Detta leder till att (b) blir mer rationellt. Om (b) börjar tillämpas, blir det på sikt en mer vanlig åtgärd. För att optimera kostnaderna, blir tiden från dom till verkställan allt kortare, eftersom denna tidsperiod bara är en ”onödig” kostnad fram till verkställan.

  Slutresultatet, är att en infångad brottsling, oavsett brott, avrättas direkt efter avkunnad dom. Ett s.k. ”Judge Dredd” samhälle.

  Tacksam för invändningar och konstruktiv diskussion.

 2. Hej Jens,

  Tack för inlägget!

  Har du tänkt på att fängelserna kan tjäna pengar på att sätta fångarna i arbete?

  Fängelserna agerar då som bemanningsföretag, och blir en källa för outsourcing. Vill du inte arbeta får du antingen betala för en cell själv, via egna besparingar, bekanta eller lån.

  Säkerhetsbolagen kan också garantera för betalning via premier, vem väljer ett säkerhetsbolag som inte bryr sig ifall du blir avrättad för minsta brott?

  Och detta bara några exempel på lösningar.

 3. Christian Hägglund

  Ditt initiala konstaterande skriver jag under på – förstår folk inte de grundläggande koncepten så verkar ett fritt samhälle helt absurt. Om man sen går vidare och försöker vara pedagogisk så faller det ofta platt till marken. Som med all sanning så måste mottagaren ha en önskan att ta emot. Om inte en önskan finns gör den bekväma kraken (vi alla har inom oss i större eller mindre utsträckning) revolt och säger: ”Detta kan göra ont – sluta!”

 4. Väldigt sant, och i just det här fallet så tror jag att den viktigaste målgruppen är människor som redan har en bredare kunskap om libertanska idéer, men ännu inte har tagit åt sig idén om ett statslöst samhälle. Ifall man är nyfiken på den anarko-kapitalistiska idén, så tror jag dock att det hjälper om det finns gott om artiklar som på ett enkelt sätt besvarar frågor som annars kan vara lite knepiga att få enkla svar på.

  Att slänga en sådan här artikel på någon som kommer direkt från en (S) nationalekonomisk linje lär ha väldigt lite effekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *