Tack staten för att du skyddar oss!

Sicken tur att vi har immaterialrätt, och sicken tur att vi har ett statligt rättsväsende. Från DN:

I sommar kommer Caféteatret i Köpenhamn att dramatisera Anders Behring Breiviks manifest. En föreställning som Breivik kan kräva pengar för.

Anledningen är att Breivik äger upphovsrätten till manifestet. Därmed kan han stoppa föreställningen, kräva inflytande över hur det dramatiseras eller begära pengar för att det används.

För det första kan man fråga sig varför staten över huvudtaget har rätt att förhindra och reglera kopiering av ord och idéer. Om jag skriver ner ett ord på papper, har jag då rätt att ”äga” orden? Eller måste jag skriva 10 ord för att kunna äga dem? Kanske 100? Var går gränsen mellan ”osammanhängande ord” och ”litterärt verk”?

För det andra kan man fråga sig varför man ska tillåtas behålla några egna rättigheter när man likt Breivik har kränkt så oerhört många andra människors rättigheter. Om jag rånar en bank och min flyktbil blir stulen, har jag då rätt att polisanmäla bilstölden? Eller är det bara massmördare som kan anmäla kopiering?

1 reaktion på ”Tack staten för att du skyddar oss!”

  1. Jag tror inte man kan förbruka sina rättigheter. Det blir inte rätt att mörda eller stjäla från någon, bara för att denna har gjort det. Däremot kan man förbruka sitt förtroende genom att begå brott. Jag tror t.ex. inte att ett försäkringsbolag skulle ställa upp på din skadeanmälan om du var ute på rånarturné när du krockade med din bil. Effekten av att sakna förtroende hos samhällets institutioner blir ett effektivt straff, och ett starkt incitament att återgälda offer och förbättra sin person.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *