Bully Pulpit

Jag vill att min dotter ska börja läsa och intressera sig för retoriska texter. Vid frukost bad jag henne läsa ledar- och debattsidorna i DN. Jag försökte förklara upplägget.

Jag: ”På sidan 4 hittar du den osignerade ledaren.”

Dottern: ”Vad betyder det?”

Jag: ”Jag tror det nästan alltid är Peter Wolodarski som skriver dem, men det verkar vara meningen att det skall framstå som tidningens ståndpunkt. Den handlar nästan alltid om att det är bra med förbud, eller att de vill förbjuda något mer.”

Jag: ”Vid sidan av den brukar man hitta en signerad ledarkolumn. Det är lite olika människor på ledarredaktionen som vill försvara något favoritförbud eller förbjuda några fler grejor eller kritisera någon annan organisations förbudsförslag.”

Dottern: ”Ja, den här är skriven av Gunnar Jonsson.”

Jag: ”Ja, han arbetar på ledarredaktionen.”

Dottern: ”Den här är också skriven av Gunnar Jonsson.” (Pekar på ett stick på sidan 5.)”

Jag: ”Ja, det brukar finnas några ledarstick också. Korta meningslösa kommentarer om någon som tyckt som de själva eller haft andra idéer om vad som ska förbjudas. Eller hur det skall förbjudas.”

Jag: ”Den stora signerade artikeln på sidan 5 brukar vara skriven av någon med makt, oftast utomlands, som vill förbjuda ungefär samma saker som Peter Wolodarski vill. Under den är det ofta någon på ledarredaktionen som ger sig själv sista ordet i ett meningsutbyte om vad som skall förbjudas.”

Dottern: ”OK” (Fnissande, jag tror hon tycker jag är lite stollig).

Jag: ”På nästa uppslag hittar du debattsidan. Det är ledarredaktionen som gör ett urval ur en väldig massa artiklar som makthavare skickar till dem om saker de vill förbjuda. De som får vara med brukar tillåtas breda ut texten så det finns oftast bara plats för en debattartikel.”

Jag: ”Lite längre fram i tidningen hittar man insändarna. Det är vanliga tjommar, utan makt, som vill förbjuda en väldig massa olika saker. Det finns inte mycket att lära där om retoriska texter, utom hur man skriver för att framstå som en idiot.”

Var det något jag missade eller fick jag med det mesta?

Googla även: ”Bully pulpit.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *