En liter mjölk nu tack

Om jag vill köpa en liter mjölk så kan jag köpa en rykande färsk liter mjölk i princip dygnet runt (ifall jag bor i en storstad). Jag behöver inte planera detta inköp en lång tid innan utan kan köpa min mjölk precis när det passar mig. Jag behöver inte gå igenom den mödosamma processen att föda upp en ko för att sedan mjölka den för att inte prata om att förpacka och förvara mjölken. Jag kan få min liter mjölk helt ”on demand” precis när jag vill. Självklart är det den underbara marknaden som har försett oss med detta mindre underverk som vi knappt reflekterar över i vår vardag.

På nyårsdagen upptäckte jag även tjänsten https://onlinepizza.se/ dit olika restauranger kan ansluta sig (inte bara pizzerior). Du beställer och betalar bekvämt med kort online och får en bekräftelse direkt när leverans kan ske hem. Smidigt, snabbt och enkelt precis som det ska vara. På portalen kan sedan kunderna betygsätta både maten och restaurangen som levererade. Fantastiskt! Det är annat än de första hemkörningstjänsterna där maten kom efter två timmar om man hade tur och den var då dessutom kall.

Om jag nu behöver sjukvård för en mindre åkomma, vad har jag då för alternativ? Kan jag göra som när jag köper min liter mjölk? Nej tyvärr inte, sjukvårdsbesök måste planeras. Mina alternativ är att gå på öppen mottagning på någon vårdcentral som brukar vara någon gång på morgonen mellan 9-11 (varierar lite beroende på mottagning). Jag missade denna tid idag, allt jag ville var att få ett enkelt recept utskrivet. I min enfald så tänkte jag att någonstans måste jag kunna vända mig i Sveriges största stad 2012 för att få ett recept utskrivet. Efter några telefonsamtal och lite efterforskning kom jag fram till att det inte finns, OM jag inte vill söka akut alternativt vänta till 17.00 då närakuten öppnar. Alternativt kan jag vänta till det blir tid för öppen mottagning imorgon, det finns alltså ingen öppen mottagning mitt på dagen.

Så varför bråkar jag om detta? I-landsproblem säger någon. Anledningen till att jag bråkar om detta är att när marknaden får operera fritt så tas det fram lösningar på problem och behov oavsett hur små eller stora de är. När du identifierar en brist på något där det finns en stark efterfrågan så kan du räkna med att det finns ett statsmisslyckande bakom på ett eller annat sätt. Vi har ett myller av regleringar och interventioner i sjukvårdssektorn som hindrar marknaden ifrån att operera normalt. Jag vill ha mitt recept nu på samma sätt som jag vill ha min liter mjölk, om jag kan få hemkörning på det så skulle det vara ännu bättre. Förstår ni vilket underbart myller av tjänster och fantastiskt utbud av produkter som skulle formas om vi släppte marknaden fri på riktigt!

Läs även vad jag tidigare skrev om Carema-skandalen. En viktig poäng som jag missade där men som Per-Olof Samuelsson skrev om är just vad som händer med offentlig upphandling av sjukvård (det som förvirrade liberaler har kallat privatiseringar/liberaliseringar):

Det bolag som skulle lägga det lägsta anbudet och få entreprenaden blir då AB Snar Död, som ju definitivt är billigast i drift. Och ännu billigare för det offentliga blir det just genom att Snar Döds vårdtagare snabbar dör undan, så att det blir färre pensioner att betala ut. AB Snar Död kan gå ett långt liv till mötes, medan AB Långt Liv får kämpa i motvind och hoppas på att det finns tillräckligt många patienter med privata förmögenheter eller privata välgörare att ta hand om.

11 reaktioner på ”En liter mjölk nu tack”

 1. Ja men det är väl självklart, Joakim, att sjukdom måste planeras. Hur skulle det se ut om alla gick och blev sjuka när de ville, helt utan samordning och planering? Tänk vilken trängsel det skulle bli på vårdcentralernas öppettider mellan klockan 9.30 och halv tio. Den som planerar att bli sjuk får minsann ansöka om sin tur hos Landstinget på härför avsedd blankett. Om ansökan tillstyrkes tilldelas också läkartid på av staten godkänd och kvalitétsprövad anstalt. ORDNUNG!

  Faktum är att jag någon gång tror jag varit med om att mjölken i en butik nästan var slut. Om jag inte minns fel. Även här skulle det alltså behövas rejält med lagstiftning, som du ser, för att förhindra risken för totalt marknadsmisslyckande.

 2. Min bror bröt näsan under en fotbollsmatch förra sommaren. Han fick besöka TRE olika AKUTmottagningar, i TRE olika stadsdelar i Sthlm innan han fick hjälp alls.

  ”nej, vi har öppettider på våra akutmottagningar”, var svaret från sjuksköterskorna. Öppettider på AKUTmottagningar. Det är så sjukt så man blir rädd.

  Resultatet av det här var att han förlorade nästan en liter blod eftersom han fick själv köra bil o LETA efter att få vård.

  Men nejnej, inte kan väl staten göra fel..

 3. Guld eller Skuld?

  När det gäller sjukvård är situationen förfärlig i dagsläget. Jag har förvisso gynnats med fördelen att vara tämligen frisk under mitt 28-åriga liv, men fick i våras lite smärre hälsoproblem. Jag var då bosatt i Sthlm där jag hade kontakt med en läkare som jag var halvnöjd med. Denna läkare var ok men absolut inte mer.

  På våren flyttade jag åter till Göteborg, varpå jag återigen behövde besöka vårdcentral. Detta var i mitten av Juli. Jag kontaktade den närmaste kommunala vårdcentralen som sa att de hade en väntetid på över en månad. Så där var jag inte välkommen. Situationen på ett antal andra kommunala vårdcentraler var densamma. Jag sökte på nätet efter ett alternativ som kanske hade några akuttider och hittade ett ”privat” sådant.

  Privat inom citationstecken eftersom hela ”vårdmarknaden” är insnärjt i ett system som naturligtvis omöjliggör någon ”privat” ”marknad”. Precis det som förvirrade liberaler, ala Alexander ”Voucher-system” Bard inte fattar. Hur som haver (barnen kär) – jag är nöjd med mitt val av ”privat” vård. De är trevliga och artiga i telefon, har bra läkare, har ofta gott om tider, men det är långt ifrån perfekt.

  Jag saknar lite innovation. Det är samma trånga lokaler, samma vita rockar, samma skit!

  Utan att bli för långdragen – låt mig ge ett exempel. Jag är hos en sjukgymnast på ovan nämnda mottagning. Jag får en genomgång av ett träningsprogram som sjukgymnasten går igenom med mig varpå jag får en gammal kopierad, suddig stencil från 1973 med skisser på övningar som jag ska utföra i mitt hem. Varför inte komma på något nytt?! Gör en serie videoklipp som demonstrerar övningarna på ett visuellt och tydligt sätt. Lägg upp dessa på eran hemsida och ge mig ett lösenord så att jag kan komma åt dem via nätet. Hur nöjd och imponerad skulle jag inte bli då!
  Kostnaden för detta är i dagsläget minimal (tack vare elektronikindustrins ohämmade innovations förmåga och prisdeflation)

  Herregud, lägg ut vissa av övningarna gratis på en youtube-kanal och länka sedan till mottagningens hemsida. Gratis reklam! Win-win! Vad är problemet? Inget nytänkande. Ingen inovation.

  Ursäkta uttrycket, men det känns som att hela vårt samhällsystem har en pinne i röven!

  Nuff said!

 4. Guld eller Skuld?

  Onlinepizza är för övrigt en grym tjänst och är ett utmärkt exempel på hur en fri marknad med fri information gynnar alla och är extremt icke-monopolistisk.

 5. Jag och min som besökte Bangkok Hospital i Rayong, Thailand innan jul för min 6åriga son hade fått ont i örat. Åkte in runt 19:00, det tog 20min så hade han blivit vägd och mätt av sjuksköterskorna, undersökt av läkare och fått medicin av apotekaren. Kontrasten var i morse då min fru var med om en trafikolycka med ambulansfärd till akuten. Det tog 1tim innan läkaren undersökte henne, ytterligare 2timmar innan hon fick komma in på röntgen för att röntga nacken och ytterligare 1timme innan läkaren hade bedömt röntgenplåtarna. Som tur var hade hon klarat sig och var ”bara” rejält mörbultad. Jag hade hellre sett att det tog 20min för min fru att bli av med nackkragen och få beskedet att hon inte fått någon nackskada.
  Det kanske mest tragiska var skylten i akutrummet, ”Du kanske får vänta längre än du önskar…..” Kändes som ett hån när man hörde sjukskötorskona utanför dörren stå och kackla om hur de skulle lägga sin semester. Felet var antagligen att min fru skulle bokat tid för trafikolyckan så landstinget kunde vårdplanera.

 6. Jag har själv samma erfarenhet av Bangkok Hospital, har besökt tre olika sjukhus i den kedjan i Thailand. Snabb, effektivt och en imponerande servicenivå och kompetens. De tog dem 15 minuter att identifiera en lunginflammation på Bangkok Hospital. Efter 10 timmar på Astrid Lindgren inklusive en lungröntgen så kunde de inte identifiera en lunginflammation utan vi blev hemskickade, de ringde dagen efter istället.

  Jag hoppas att din fru mår bättre, tur att det inte var värre.

 7. Johan Larsson

  Det är lustigt hur större delen av Svenska folket tror att Sverige har skola och vård i världsklass och att det därför är ok att staten stjäl större delen av din inkomst. V + S går mot valseger med löfte om *högre* skatter baserat på att Sveriges sjukvård och skola behöver mera stöldgods för att erbjuda okej service.

  Som de flesta här redan har observerat så är det t.ex. inte helt lätt att få vård i Sverige, och det är skrämmande att folk tror att det är normalt att man ska ta en dag ledigt för att gå till läkaren för en enkel inflammation eller en elak förkylning.

  Själv bor jag i Japan som har en av de lägre marginalskatterna bland i-länderna (runt 20-30% beroende på inkomst), och har även en sjukvård som till större del är privat.

  Du finner specialist-kliniker överallt som alltid täcker vanliga problem, och standard-försäkringen täcker 70% av alla kostnader (inklusive tandvård och recept-belagd medicin!).

  Fick själv bihåleinflammation för ett tag sedan och lyckades att gå till läkaren utan en bokad tid, få full diagnos, recept och medicin uthämtad under *lunchen* till en kostnad av 100kr inklusive en 7-dagars dos av antibiotika och smärtstillande. Hann också med en smörgås innan lunchen var slut. Detta skedde för övrigt i centrala Tokyo med 9 miljoner invånare…

  Folk fortsätter att försvara de fåniga skatterna i Sverige med att vi har ”gratis” sjukvård i ”världsklass”. Detta trots;

  *Galna väntetider och stressad & otrevlig personal
  *Slarviga diagnoser vilka kräver ytterligare besök

  Och roligast av allt;
  *Kostnad: Betald ledighet (8 timmars lön) + full kostnad av medicin, ingen täckning av tandvård osv. = den vanliga Svensken betalar betydligt mer för sina läkarbesök än vad folk gör i länder med fullt privatiserad vård, TROTS att staten redan har tagit enorma summor från dig innan besöket! Du betalar tusentals kronor för ett besök som kanske tar totalt 5-15 minuter av en läkares tid.

  Självklart kommer politiker aldrig att titta på exempel från andra länder eftersom det skulle betyda att de kan stjäla mindre från folket. Istället fortsätter man med de idiotiska ”gratis vård i världsklass” lögnerna som inte är någoting annat än kvaksalveri.

  Och det är helt bortom mig varför fler svenskar inte redan har insett hur extremt korrupt Sveriges sjukvård är, och hur man kan tro att politiker kan ”fixa” sånt här. Bara marknaden kan ställa det till rätta, och full privatisering är det första steget.

 8. Jag har alltid trott att mejerinäringen i Sverige är tungt subventionerad av både svenska staten och EU.
  Mycket svårt att hitta information om exakt hur regleringssituationen för mjölk i Sverige ser ut, dock.
  Någon som har något tips på var man kan hitta info?

 9. Pingback: Den svenska välfärden – vad jämför vi den emot? | Peter Harold – Skrivarens blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *