En julsaga

Det hände sig för två tusen år sedan, i ett land långt nere i södern. Folket i landet var underkastat ett stort imperium, vilket omfattade större delen av den då kända världen. Imperiet hade under århundradenas lopp blivit det mäktigaste imperiet i världens historia, men som brukligt hade det därför också blivit synnerligen dyrt i drift. Krigsbytena täckte inte längre företagens kostnader, den byråkratiska apparatens tillväxt var utom kontroll, och det blev allt dyrare att hålla vox populi välvilligt inställd till den rådande ordningen. Trots gratis bröd och regelbundna skådespel för alla medborgare tycktes säkerhetsorganisationen ständigt behöva mer resurser för att kunna garantera ordning och reda i samhället. För att finansiera det åldrande imperiet fann kejsar Augustus det till slut nödvändigt att införa allmän beskattning.

Läs hela artikeln av Klaus Bernpaintner.

2 reaktioner på ”En julsaga”

 1. Tack Klaus,
  Mycket trevlig läsning och lika dagsaktuell.
  Samma attityd till befolkningen som då. Vi kanske kan lära en läxa
  eller två om hur det sedan gick för romarna.

  God Jul
  Leif Ståhlberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *