Smörbrist i Sista sovjetstaten

En av mina vänner skrev:

”När jag brer tjockt med smör på min macka så går mina tankar till Norge. Do they know it’s Christmas?”

Smörbrist i Norge. År 2011. Otroligt.

Jag minns när jag var liten hur jag åkte med mina morföräldrar till Norge för att handla smör och socker för det var så mycket billigare. Andra tider nu.

I en värld med väl utvecklade transporter och global handel finns det bara en förklaring till att det uppstår brist på grundläggande matvaror: Statan. Här har vi att göra med ett typiskt statsmisslyckande, som vi brukar kalla det här på mises.se.

Som med i stort sett alla statsmisslyckanden hittar etablissemanget på fantasifulla bortförklaringar, som oftast mynnar ut i att det är marknaden som misslyckats och därför behöver hjälp av ännu fler välvilliga och allvetande byråkrater.

Här är Reuters kreativa teori om att den nya fett-diet-trenden är en viktig förklaring till varför smöret är slut. I ett svagt ögonblick kommer dock artikelförfattaren snubblande nära den sanna förklaringen.

Top dairy producer Denmark lies just across a narrow sea channel, but its stores of creamy butter will be kept out of the country by the high import duties of Norway, the only Nordic nation that does not belong to the European Union.

Men marknaden fungerar som vanligt: Entreprenörer reagerar på prissignalerna och vill utnyttja de förhöjda priserna till att importera smör till Norge med god vinst och samtidigt betjäna Norrmännen med vad de vill ha. Men statanisterna förnekar sig inte. Aftonblaskan berättar:

Och bristen lockar besökare som åkt långväga. I fredags greps en ryss vid Svinesund misstänkt för smörsmuggling i stor skala.

Ryssen, bosatt i Tyskland, haffades i fredags med 90 kilo smör i bilen. Skulle han sälja dem till maxpriset så är priset på gatan alltså 210 000 svenska kronor.

”Priset på gatan.” Låter som något man röker eller injicerar. Smör?

Och detta samtidigt som

den stora norska mejerigrossisten Tine kan inte lova normalt läge förrän efter nyår.

Det är rimligt att anta att Tine har goda vänner bland fixarna i Oslo.

Det må vara hänt att den nya dieten plötsligt höjt efterfrågan på smör, men på en rund jord är detta ingen match för entreprenörer som entusiastiskt försöker betjäna konsumenterna och göra lite vinst. Om de bara fick arbeta i fred.

Även the Colbert Report har uppmärksammat spektaklet.

The Colbert Report Mon – Thurs 11:30pm / 10:30c
Norway’s Butter Shortage
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes Political Humor & Satire Blog Video Archive

Detta var statsmisslyckande 984. Det kommer mera.

3 reaktioner på ”Smörbrist i Sista sovjetstaten”

 1. Guld eller Skuld?

  Jag lyssnade nyss på P3 nyheter där de rapporterade att två Umeåbor hade gripits av polisen i Nord-Trøndelag med 250 kilo smör i bilen, vilket de hade kunnat få ca 50 000 kronor för på, eeh…..gatan.
  http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3641169

  Västerbottens-Kuriren skriver också: ”De två svenska männen greps efter tips till polisen och togs till förhör i Namsos kommun. Det odeklarerade smöret beslagtogs av tullen och ska nu förstöras, till många norrmäns förfäran.”
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=503359

  Låt oss sammanfatta:
  Folk i Norge vill ha smör.
  Efterfrågan är förmodligen tämligen stor, då det är jul om en vecka.
  Diverse entreprenörer försöker tjäna pengar på att köra dit smör.
  En enhet som kallas för tullen stjäl smöret från entreprenörerna och förstör det.

  Rimligt?

 2. Alltså…varför är det olagligt att frakta smör över gränsen?

  Enligt vilken lag är det förbjudet?

  Vad är det för brott som de gjort sig skyldiga till?

  Kan någon snälla förklara det?

 3. Vad man i sammanhanget inte skall glömma är att också EU upprätthåller skyddstullar mot billigt smör och produktionskvoter för mjölk det vill säga råvaran för smörproduktion.

  Så även om det är osannolikt att den större EU-marknaden drabbas av smörbrist så är i alla fall inte EU:s politik inte ett dugg bättre än Norges.

  Ett starkt krav för liberaler borde vara att kräva att mjölkkvoterna slopas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *