Dagens ekonomiska nyhetsrapportering

Om man vill öka blodtrycket och få upp adrenalinnivån i blodet så kan jag rekommendera att följa affärspressen. Det finns nämligen inget större vardagslurendrejeri än de dumdryga uttalanden som görs där på daglig basis. Här är en del av dagens skörd:

Affärsvärlden: Ädelmetallen som kommer paniksäljas nu. Av någon anledning anser sig Affärsvärlden ha på fötterna (det kallas ”teknisk analys”, dvs statistiskt siffermanglande av historiska data som à la Joe Labero medger att vi kan se in i framtiden) för att kunna utropa att det höga guldpriset är en av marknadens nycker. Nu är det slut, priset kommer att rasa – och alla kommer att sälja guld i vild panik. Varför? Jo, för att priset just har rasat från runt $1700 till strax under $1600, vilket brutit den stadigt uppåtgående trenden (dock inte första gången det sker).

Japp, guldet är slut. Dollarn har nämligen värderats något högre de senaste dagarna (vilket givetvis för med sig att priset på sådant som värderas i dollar går ned), så guldpriset sjunker. Med andra ord (?): det är guldets sista chans. Snart kommer priset att rasa oavbrutet och det verkar som att det inte finns någon botten.

Vilken grund Affärsvärlden har för att projicera typisk analys av värdelösa papper (statsobligationer, ”pengar”) på ädelmetall framgår inte. Men det är kanske som den kanadensiska journalisten uttryckte det – dollarn backas ju upp av den amerikanska staten, men guld backas inte upp av någonting alls…

e24: Svenska staten kan göra idiotsäker investering – mot vinst. När jag ser någon lova sådant är det ofta i e-post från Nigeria. Men när det gäller centralbanker så är det helt naturligt att tjäna pengar på ingenting. Det är lite som att koka soppa på en spik, fast man inte ens har spiken – och ändå får man en rejält god soppa som resultat. Återigen: Joe Labero är uppenbarligen inflytelserik i modern finanspolitik. Och riksbankschefen är en man med magiskt sinne för investeringar. Eller vad sägs om att låna ut 100 miljarder till IMF? Det är enligt Ingves gratis pengar (hm, för en centralbankschef är väl allting gratis pengar). Han ”bedömer att lånerisken är mycket låg och att det gagnar Sverige att delta i samarbetet”. Så det ger vinst men har ingen kostnad och ingen risk. Varifrån pengarna tas? Tja, det förtäljer inte historien.

Men allt är inte uppåt väggarna. Dagens goda nyhet rapporteras i e24 och det är bundesbankschefen som uttalar att ”sedelpressen ska inte lösa eurokrisen”. Så det finns alltså hopp för Europa trots allt, vilket är något man inte kan säga om ”The Land of the Free” och den uppenbarligen blomstrande tryckeribranschen i Det Stora Landet. Att Krugman målar upp en bild av ett Europa på ruinens brant där budgetnedskärningar kommer leda till en finansiell syndaflod kombinerat med Digerdöden och kärnvapenkrig (allt detta är vad statliga åtstramningar alltid leder till), måste ju ses som ett tecken på att Europa valt rätt väg trots allt. I alla fall vad gäller penningpolitiken.

2 reaktioner på ”Dagens ekonomiska nyhetsrapportering”

  1. Kan förstå att tekniska analytiker tycker det är en guldbubbla sitter man som de och använder olika verktyg som mäter historiska trender så kan det onekligen förefalla så. Tyvärr för dem så missar de att det finns en anledning till att guldpriset är vad det är, och att samma orsaker mycket väl kan få det att öka än mer. Det är faran med ekonomisk okunskap för en teknisk analytiker…

    Men det kändes bra att krugman tycker att Europa agerar uppåt väggarna, då kanske allt inte är riktigt så illa här ändå. Att ha konträr uppfattning mot krugman är sällan det sämsta. 🙂

  2. Det har sagts förrut men tål att upprepas:

    Bylund är mästerlig!

    ”Att Krugman målar upp en bild av ett Europa på ruinens brant där budgetnedskärningar kommer leda till en finansiell syndaflod kombinerat med Digerdöden och kärnvapenkrig (allt detta är vad statliga åtstramningar alltid leder till), måste ju ses som ett tecken på att Europa valt rätt väg trots allt.”

    Hahaha! Tack för dagens skratt, Per! Lysande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *