Patriotiska miljonärer och politiskt tänkesätt

De flesta har nog hört hur Warren Buffet, denna smutsigt rike man, krävt högre skattesatser för de rika. Argumentet är som hämtat ur en handbok i socialmoralisk politisk korrekthet: staten är i kris, så det är allas vår plikt att hjälpa till – och skattesatsen på ”oss” dollarmiljonärer är för låg. Faktum är att det buffetska uttalandet säger precis vad man skulle förvänta sig från en socialdemokratiskt skolad person: miljonärerna har råd att betala mer, de borde betala mer. Och Buffet säger sig vilja betala mer – och därför ska skattetrycket ökas för de ”rikaste”.

2 reaktioner på ”Patriotiska miljonärer och politiskt tänkesätt”

  1. Väl skrivet.

    Tycker också det finns något oerhört förljuget med dessa skatteförespråkande miljonärer, misstänker att flera av dem predikar att hög progressiv skatt är bra medan de själva lyckas planera bort mycket av den. De är mest ute efter att framstå som goda i andras ögon, och att de väljer en sådan metod vittnar väl om något om brister i både kunskap och moral i samhället.

    Vill miljonärer göra något för fattiga finns oändligt många bättre möjligheter än att betala hög skatt. Särskilt bra är det om de gör som de klassiska entreprenörerna som investerade, skapade jobb och billiga bra produkter vilket gagnar alla. Inget hindrar heller för den delen buffet att ge bort sina pengar direkt eller bedriva egen välgörenhet (kanske han redan gör, soros gör ju det) .

  2. Främsta anledningen till att dessa miljonärer vill genomföra detta är så dessa kan få miljarder genom diverse statliga subventioner. Se tex på WB som nyligen köpte ett solenergiföretag som ska få över $2mdr i subventioner.

    Dessutom, när de bara betalar kapitalskatt så betyder det inte att de betalar för lite skatt. Det kan vara investeringar som gjorts under flera år. Bara det att de realiseras just år X, då allt beskattas samtidigt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *