Godnatt Energimyndigheten

Få saker kan göra mig så illamående som det senaste propagandabladet ifrån Energimyndigheten. Högst upp på framsidan blir vi upplysta med en diskret text att ”Hela denna bilaga är en annons från Energimyndigheten”. Vad är då Energimyndigheten? Själva säger de att ”Energimyndigheten verkar inom olika samhällssektorer för att skapa villkor för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning.” Energimyndigheten styrs av sitt årliga regleringsbrev ifrån regeringen där det står vilka mål myndigheten ska uppnå med sin verksamhet, hur mycket pengar myndigheten har till sitt förfogande och hur de ska fördelas mellan myndighetens olika verksamheter. Energimyndigheten ligger under Näringsdepartementet. De är ca 300 stycken anställda och har som uppgift att bränna ca 2,3 miljarder kronor under 2011.

Energimyndigheten är ännu en i raden av statens tentakler och en parasit på samhällskroppen som tillhandahåller en tjänst som vi inte har beställt. Hur kan jag veta det? Det är mycket enkelt att identifiera och bevisa då hela verksamheten finansieras med tvång. Om Energimyndigheten hade tillhandahållit en tjänst som vi varit villiga att betala för frivilligt så hade den inte behövts finansieras med våld.

Onödigt mycket el

Att det handlar om statlig propaganda kan inte döljas av en glättig broschyr utformad som vilket reklamblad som helst. Detta är ett viktigt propagandabudskap ifrån översovjeten där vi ska få de senaste instruktionerna för hur vi sak bete oss i våra egna hem. Namnet på skriften är Godnatt Glödlampa eller Energimyndighetens guide till det nya ljuset. I inledningen får vi lära oss om vårt folks stora uppdrag att med ekodesign spara tre Sverige om året. Vi får även lära oss att glödlampan drog onödigt mycket el för att göra sitt jobb. Den allvetande energimyndigheten sitter alltså inne med kunskapen om vad som är onödigt mycket elförbrukning! Det finns alltså ett objektivt korrekt mått för detta. Ingenstans får vi reda på vad detta mått är eller hur de har kommit fram till det bara att glödlampan drog för mycket.

Vi andra tänkande människor vet mycket väl att vad som är rätt mängd förbrukad el eller rätt mängd belysning i våra hem är högst subjektiv. Vad du och jag anser är rätt mängd skiljer sig troligen åt ganska mycket. Vad kan detta bero på? Det finns ett otal mängd olika faktorer som t.ex. hur mycket pengar vi har att spendera på el, antal soltimmar (t.ex. i Umeå där det just nu är nära nog är noll antal soltimmar per dygn) osv. Vi får som bekant betala mer för en större mängd förbrukad el. De som vill förbruka mycket el betalar mer för det och tvärtom. Ingen magi här, desto mer du använder en tjänst desto dyrare blir det generellt. Om du väljer att ha ditt hus upplyst dygnet runt så blir det helt enkelt dyrare.

Vi behöver ljus

I vilket fall som helst så har alla EU-länder förbjudit glödlampan i det så kallade ekodesigndirektivet. Vidare beskrivs det hur vår glödlampa hör tätt samman med klimatet och världens belysning står för 20 procent av den globala elanvändningen och elen til världens lampor kommer främst ifrån energikällor som höjer jordens temperatur. Energimyndigheten fastställer att vi behöver ljus (tack gode nådige staten för att vi får behålla vårt ljus) men att vi behöver en ny sorts ljus med modern teknik som ger större möjligheter.

När det gäller just lågenergilampan som man tidigare förespråkade stenhårt börjar man prata lite mer tyst om den och visar på andra alternativ. Vi har skrivit om fiaskot med lågenergilampan tidigare i Staten förgiftar oss med kvicksilver.

Energimyndigheten sammanfattar tidningen med att de nu ska berätta om det oerhört spännande teknikskifte som belysningen nu är inne i och hur vår kökslampa hänger ihop med det globala klimatet. Den klatschiga sloganen för propagandabladet blir: ”God natt glödlampa. Och godmorgon till det nya ljuset.” Halleluja Energimyndigheten har uppfunnit det nya ljuset.

Hembesök ifrån Energimyndigheten

Tidningen fortsätter med ett mysigt hembesök av Karin Fant ifrån Energimyndigheten och Magnus Häll ljusdesigner hos en trevlig svensk familj. Reportaget gör allt för att få en igenkännande mysfaktor med en typisk familj med två barn (som springer runt och leker lite gulligt). Vi får här även instruktioner för hur belysningen bör vara i olika rum. Min favorit är nog ändå vardagsrummet där vi bli instruerade att möblera så att dagsljuset kan utnyttjas till exempel genom att ställa läsfåtöljen intill ett fönster. Ljusdesignern beskriver hur man med varmt och kallt ljus kan förhöja stämningen i huset. Då kan man fråga sig om detta är en rådgivningstjänst som familjen hade kunna köpa utan Energimyndigheten? Självklart skulle man kunna göra det. Krävs det en stat för att berättiga ljuddesigners existens? Svårt att veta, möjligtvis är det för få som efterfrågar tjänsten och då skulle professionen inte finnas, ah hur underbar är inte den fria marknadens incitament.

Vad säger vanligt folk

En av de mer ”humoristiska” inslagen i tidningen är när de intervjuar fyra människor ”på stan” om vilken lampa som betyder mest för dem i deras hem och varför? Först trodde jag att det var seriöst menat och sen trodde jag att namnen Lotta Lampa, Hanna Ljus och Svante Grönström och Kjell Ström var fabricerade. Efter att ha kontrollerat så insåg jag att det var riktiga levande personer. Allt för att förhöja mysfaktorn och ge ytterligare sken av detta bara är en tidning, men för att göra det hela lite extra roligt att svälja den beska medicinen så har man valt personer med lite roliga namn.

Propaganda

Det här hade kunnat vara roligt och man skulle kunna skratta åt det. För mig fastnar dock skrattet i halsen. Detta är bara ett exempel på den här typen av propagandablad som översköljer oss och försöker beskriva och reglera hur vi ska leva våra liv in i minsta detalj.  Om vi tar bort de glättiga bilderna, klatschiga slogans och mysfaktorn så har vi ett propagandablad som skulle kunna ha producerats i vilken diktatur som helst. Jag hoppas att Granath Euro RSCG är stolta över att ha producerat denna propagandaskrift åt pappa staten.

Som Lew Rockwell brukar säga så handlar detta egentligen om:
Lydnad – följ det senaste dekretet och ställ dig i ledet. Vad kommer straffet för att inneha och sälja glödlampor vara framöver? Fängelse? Grova böter? Ett liv i utanförskap? Där går Pelle Svensson, monstret som använder glödlampor i sitt hus!

Rädsla – gör som vi säger annars så kommer jorden att gå under. Domedagsstämningen är ständigt närvarande, det är mycket tydligt vad som ska hända om vi inte överger glödlampan, ett liv i misär där vattennivån har stigit över stadshusets topp.

Förnedring – förutom att vi med hot om våld blir bestulna nästan allt vi äger och producerar så tvingas vi även få den här typen av propagandablad nerkörda i halsen i hemmet, och våra barn blir även indoktrinerade i skolan på samma tema. Vi tvingas själva att finansiera propagandan.

Kontroll – i slutändan handlar det inte bara om att vi ska bli bestulna, vi ska även bli kontrollerade och reglerade. Liksom myndigheterna får sitt årliga regleringsbrev så blir vi också dagligen påtvingade regleringar och tjänster vi inte vill ha, allt för att se till att vi blir kontrollerade. Öppet våld är oftast ett alltför synligt och trubbigt verktyg för att kontrollera en befolkning, propaganda och hjärntvätt är så mycket effektivare. Ännu effektivare blir det när medborgarna börjar kontrollera varandra och socialt fryser ut ”miljöförstörarna”.

Nu ska jag gå och tända alla GLÖDLAMPOR i mitt hus och njuta av det fantastiska ljus som de avger och njuta av varje spenderad krona på detta. Civilisation. Jag uppskattar ljus när det är mörkt lika mycket som jag föredrar liv framför död och intelligens framför dumhet. Till er andra, släck lamporna, flytta ut i en våt mörk grotta och andas så lite som möjligt och sluta att störa mig. Om ni nu verkligen bryr er om miljön och hur vi ska hushålla med våra resurser så är den enda vägen ett samhälle som baseras på privat egendom. Energimyndigheten säger godnatt glödlampa, jag säger godnatt till staten och energimyndigheten.

Kommentera på bloggen.

1 reaktion på ”Godnatt Energimyndigheten”

  1. Pingback: PR i offentlig verksamhet | fritaenk

Kommentarer är stängda.