Ständigt denna Juholt

Juholt är på G igen med ett nytt försök att framstå som så verklighetsfrånvänd som det bara är möjligt. Lagom till den senaste i raden av rekordlåga opinionsmätningar lovar han nu att som statsminister tvinga samtliga mobiloperatörer i Sverige att garantera täckning i hela landet. Gör de inte det tänker Juholt först bötfälla dem och sedan helt sonika dra in deras licens(!).

Man häpnar. Inte ens Lars Ohly skulle få för sig att föreslå något så bisarrt.

Lyckligtvis konstaterar till och med statens egna Post- och Telestyrelse att Juholt lever i en egen liten fantasivärld och sågar förslaget vid fotknölarna. Men man behöver förstås inte en statlig myndighet för att förstå varför detta är vansinne. Det hela är egentligen mycket enkelt:

Allt vi gör kräver resurser. Varje gång vi använder dessa resurser uppstår en alternativkostnad. Dvs. om vi spenderar åtskilliga miljarder på att garantera mobiltäckning åt varenda liten kotte på kalfjället så går vi samtidigt miste om allt annat som vi hade kunnat lägga resurserna på istället, typ bygga fabriker, mat eller att rusta upp våra hem. För det blir just vi som måste betala för detta, antingen genom högre mobilavgifter – då operatörerna tvingas lasta över kostnaderna på sina kunder – eller genom skattesedeln ifall Juholt blir otålig och bestämmer sig för att bygga ut telenätet själv – tex. när alla operatörerna har tvingats lägga ned sin verksamhet.

Frågan som man därför alltid måste ställa sig är ifall nyttan av en sådan investering överstiger kostnaderna. Svaret på den frågan är högst individuellt. Vissa personer, ex. Juholt och förmodligen diverse personer som frivilligt valt att bosätta sig långt ute i obygden, vill bevisligen att vi andra ska subventionera deras mobiltäckning. Dock tycker knappast de flesta i Sverige det, åtminstone inte när de får notan i brevlådan. Detta är skälet till att staten aldrig kan göra vettiga ”investeringar”, eftersom den aldrig låter var och en välja vad deras pengar ska användas till. Själva poängen med staten (enligt staten själv alltså) är ju att den ska spendera pengar på sådant som vi vanliga människor är för korkade för att förstå värdet av. Tex. telemaster intill vartenda torp.

”Staten – vi levererar, vare sig du vill eller ej”

5 reaktioner på ”Ständigt denna Juholt”

  1. Ja det är inte en helt orimlig tanke. Det roligaste av allt är ju att han idag gick ut och meddelade att han har ändrat sig angående sitt förslag när han fick reda på att det skulle kosta 30 miljarder kronor att genomföra.
    Att göra helomvändningar har ju blivit något av hans standardtrick vid det här laget; gör ett dramatiskt utspel – ta tillbaka allt dagen efter. Så nu lär han väl sjunka ytterligare någon procentenhet i mätningarna. Hysteriskt roligt.

  2. Christian: Finns en anledning till varför det kallas Stockholmssyndromet 😉 Folk tycker inte om politiker men vill absolut inte göra sig av med dem, för vem ska då styra och ställa över oss?

  3. Bradley Rimbleus

    Har sagt det förut och säger det igen: Hoppas att Tjuvholt klänger sig fast så länge som möjligt så att han gör så mycket skada som möjligt för (ing)soc

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *