Aftonbladet ”goes Austrian”

På Aftonbladets blogg ”Europa nere för räkning” publicerades igår (3 december) ett längre reportage av Peter Kadhammar. Det beskriver i allmänhet hur Spanien drabbats av krisen, men är framför allt inriktat på ”spökstaden” Seseña Nuevo utanför Madrid – en stad som är helt nybyggd, men där det inte bor någon. Alls.

Eller inte riktigt. Det bor ett fåtal människor där, och Kadhammar har talat med dem. Bland annat talar han med den socialdemokratiske Juan Carlos Garcia, som uppenbarligen anade att det skulle gå åt skogen. Men ingen lyssnade. Nej, det klart ingen lyssnade, för alla var i utbyggnadsdelirium. Precis det som händer på toppen av varje boom.

Juan Carlos förstod detta, skriver Kadhammar. Han gjorde sig en rejäl hacka på en lägenhet, vars marknadspris ökade med över 140%. Ökade med mer än 140%. På bara sex år. Kadhammar skriver om Juan Carlos:

Till skillnad från de flesta andra begrep han att en sådan utveckling inte var hållbar.

– Fastighetsboomen startade därför att bankerna gav billig kredit. Inte bara sådana som behövde ett hem köpte. Folk fick för sig att de behövde ett andra hem, och ett tredje, och att de när som helst kunde sälja dem med vinst.

Om man ser till fakta, så är det inte konstigt att Juan Carlos förstod att utvecklingen inte var hållbar, att det skulle gå åt fanders. Det är egentligen ganska uppenbart. Om man inte har studerat nationalekonomi, för då lär man sig att helt strunta i verkligheten till fördel för matematisk finess och fräcka formler.

Spanien upplevde dock ett ”gyllene årtionde” fram till 2007 på grund av denna kreditexpansion. Kadhammar skriver att tillväxten helt  berodde

på en byggboom och byggena var möjliga tack var billiga lån i euro. Inte bara privatpersoner förköpte sig. Kommuner byggde stora kommunalhus, regionernas regeringar satsade på flygplatser, alla ville ha höghastighetståg, och naturligtvis skulle nationen ha nya motorvägar kors och tvärs.

Här har vi förklaringen. Förvisso skedde en stor mängd felinvesteringar (inte över-), vilket är grunden till krisen. Men det blir inte bättre av att staten ”investerar” i en mängd politiska prestigeprojekt. Det gör bara boomen (och den efterföljande kraschen) så mycket större. För statliga investeringar omfattas inte av marknadspriser på samma sätt som privata, verksamheten bedöms inte enligt vinst/förlust-beräkningar. Och därmed kan det gå väldigt fel innan det upptäcks. Så problemen hinner bli så mycket större innan de uppdagas än det är möjligt på en marknad. Politiker leker inte med sina egna pengar och har inte vett att dra sig ur i tid – om de ens har tillgång till de signaler som visar att något inte står rätt till.

För Kadhammar framstår förklaringen till krisen – liksom orsaken till spökstaden – som lika självklar som den är för Juan Carlos. Det är synd att ingen av dem har en aning om att de intuitivt förstått de verkliga problemen. Eller att det finns en ekonomisk teori, som ofta baktalas för att den inte är matematiskt precis, och att den har funnits tillgänglig sedan 1912, då Ludwig von Mises publicerade Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel.

Tänk så mycket lidande vi hade kunnat undvika om vi istället för att helt ta till oss Keynes nonsens hade lyssnat till Mises ett par decennier tidigare. Ingen Depression och ingen Finanskris. Antagligen ingen inflation. Med andra ord: en fungerande marknad.

Man får hoppas att Kadhammar och Aftonbladet uppmärksammar vad det är de skriver – och tar lärdom därav. Men det är kanske att hoppas för mycket.

4 reaktioner på ”Aftonbladet ”goes Austrian””

 1. Pingback: Några länkar « Folkvett

 2. Guld eller skuld?

  Det är väldigt intressant med, inte bara fastightesboomen, utan även utbyggnadsboomen inom infrastruktur, i Spanien, under det gångna decenniet. Jag minns särskilt Johan stähl von Holsteins ”tok-entreprenöriella” krönikor i Metro där han raljerade över hur fantastiskt bra politikerna i Spanien (socialisterna) var. Hur föredömligt de satsade på bl.a. snabbtåg. Vilken entrepenörsanda politikerna visade!
  Eeeh, que?

  På samma sätt hyllade han Dubai vansinniga byggande av halvkilometer höga skyskrapor, påeldade av samma kreditexpansion. Hur kunde han? Borde han inte vetat bättre?

  Vad skönt att man har hittat den österrikiska skolan så att man ser saker och ting för vad de verkligen är. Vad skönt att man slipper sälla sig till experterna som får skriva krönikor i blaskorna fast att de inget förstår.

 3. Ja politikerna i Spanien lyckades verkligen fantastiskt! Har inga exakta siffror, men jag tror det finns åtminstonde 1 miljon byggda (och tomma) bostäder härnere. Skrev lite om det här för ett tag sedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *