Bara en tanke…

En ständigt återkommande bov i finansdramat är ”skatteparadisen”, dit de giriga företagen kan slussa sina pengar bort från de blödande välfärdsstaterna. Samtidigt har det konstaterats många gånger under krisen att gemene man i framförallt Grekland är väldigt duktig på att undvika olika skatter. Så sent som för någon vecka sedan lovade Greklands premiärminister krafttag mot detta:

”Vi kommer att se till så att folk betalar sin skatt, där ska vi sticka in kniven […] Det är solidariskt att betala skatt”

Detta vardagliga skatte-”fiffel” måste ju tveklöst kosta staten bra mycket mer än att några enskilda företag baserar sig i Monaco. Borde inte demonstranterna gå till attack mot det istället? Är det kanske inte alltför långsökt att tänka sig att många demonstranter själva gärna skippar momsen när de besöker grönsakshandlaren på torget eller frisersalongen nere på hörnet?

Och varför ska man bry sig om det faktum att de pengar som hamnar i bankerna i Monaco omedelbart lånas ut till en mängd olika företag som investerar och skapar jobb? Det är ju enklare och roligare att föreställa sig stora bankvalv där pengarna lagras på hög inne i bergväggarna i Monte Carlo, som ett enda stort hån mot alla alla arbetslösa greker och spanjorer.

Det mest ironiska i allt detta är dock att demonstranterna bevisligen är väldigt drivna människor som ger sig ut och demonstrerar högljutt. Det tyder helt klart på att de har en sorts entreprenörsanda. Hur vore det om de istället lade denna drivkraft på att starta egna företag och anställde folk och på så vis gjorde en aktiv insats för att faktiskt förbättra ekonomin? Varför inte starta företag som säljer lyxprodukter till hutlösa priser och på så vis profitera rejält på alla rika Monaco-bor? Eller är detta kanske för krångligt och dyrt? För många jobbiga skatter och regleringar som man måste ta hänsyn till?

Det är ju så mycket lättare att vara generös med andras pengar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *