Mer om misesplaketten i Lviv

Jag postade tidigare om det öppna brev som skickats till borgmästaren i Lviv med anledning av att byråkraterna vill ta ned den misesplakett som under högtidliga former sattes upp på Ludwig von Mises barndomshem. Brevet fick ganska stor uppmärksamhet ganska omedelbart i ukrainsk massmedia (se t ex här, här, här, här och här – men på ukrainska, så det kan vara en god idé att använda t ex Google Translate) och många tidningar har publicerat brevet i sin helhet. Dessutom har vår ideologiske frände Remigijus Šimašius, justitieminister i Litauen, lagt sin politiska titel bakom påtryckningar på bland annat den ukrainske ambassadören i Litauen.

Samtidigt skickas löpande e-post-uppdateringar till mottagarna av det ursprungliga brevet allteftersom fler väljer att sätta sina namn under brevet. Det är i skrivande stund strax över 850 personer från hela världen som valt att skriva under brevet i protest mot byråkraternas tilltag – och det är allt ifrån regeringsföreträdare till akademiker till företrädare för tankesmedjor till företagare. Många av dem är personer som för libertarianer och frihetsälskande världen över är kända författare, debattörer och ledare för namnkunniga organisationer.

Den stackars borgmästaren i Lviv har med andra ord ett mindre helvete just nu.

Detta är ett ypperligt exempel på hur kraftfull en rörelse kan bli genom närvaro på och nyttjande av Internet och informationsteknik. För faktum är att vi inte vetat om vare sig plaketten eller byråkraternas tilltag utan Internet. Och inte heller hade vi haft en sådan massiv protest (om någon). Och vi hade verkligen inte haft företrädare för Ludwig von Mises Institutet i Sverige som första undertecknare av ett sådant brev.

Vi gör rätt i att se detta som bevis för att det går att förändra världen. Och att det vi gör är helt rätt. Det är oerhört positivt!

3 reaktioner på ”Mer om misesplaketten i Lviv”

  1. Det enkla svaret är att vi inte vet varför de vill ta ned den. Men jag har hört ryktas att det är en byråkraternas ”power grab” samt att, eventuellt, det är ett vanligt sätt för byråkrater i den delen av världen att försöka ”tjäna extra” genom att kräva mutor.

    Till saken hör också att det visat sig finnas två kommittéer som anser sig ha ansvar för tillståndet för plaketten, där den ena (den vi nämner i brevet) beslutat ta bort den och den andra beslutat att den ska få vara kvar. Borgmästaren har ännu inte uttalat något.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *