Vecka 9 i Madrid

Måndagens klass med Philipp Bagus handalde denna vecka om determinism och historicism och inkluderade de resterande delarna av Mises ”Theory and History”. Diskussionen i klassen var mest centrerad kring Mises beskrivning av determinism, och huruvida Mises var determinist eller inte. Slutsatsen verkade vara att det beror på hur man tolkar Mises, och tolkningen verkade enas kring Mises beskrivning av fatalistisk och aktivistisk determinism, där då Mises hamnade bland de aktivistiska deterministerna. Likt Carl Menger menar Mises att orsak och verkan är universums lag och inget undkommer detta. Således menar han också att människor lyder under dessa lagar. Hans metodologiska dualism, som delar upp världen i kausalitet och teleologi, har sin grund i det faktum att vi idag inte vet vad mänskliga handlingar är beroende av.

Eller snarare, vi kan förklara det som att handlingar skapas av idéer, och idéer måste skapas av något, eftersom man inte kan skapa något ur inget. I denna mening är Mises determinist, men det faktum att vi inte kan veta vad som skapat dessa idéer eller hur de påverkar människors handlingar gör att han antar, av epistemologiska anledningar, en metodologisk dualism. Enligt Hayek och Huerta de Soto kommer vi heller aldrig att kunna veta hur våra handlingar skapas, det är omöjligt. Således blir det också, enligt Huerta de Soto, Hayek och jag tror även Polanyi, omöjligt att skapa en artificiell intelligens. Jag är alldeles för oinsatt i detta för att ha någon egentlig åsikt, men jag tror att Ray Kurzweil skulle hävda annorlunda.

Denna vecka var tisdagen ledig.

Onsdagens klass med Gabriel Calzada var som vanligt väldigt intressant. Denna vecka talade vi om försiktighetsprincipen, och dess negativa effekter. Denna princip hävdar att så länge vi inte är säkra på att en ny teknologi eller vad som helst annat inte har en negativ effekt, skall det inte tillåtas. Först då vi absolut vet att något är absolut ofarligt skall det tillåtas. Det första som kan sägas är att den de facto inte är en princip eftersom den inte appliceras universellt. Det finns ett område där den aldrig verkar appliceras på. Vilket då? Politiska beslut givetvis. Gabriels klass är en av de mest underhållande klasserna. Tyvärr tar den uppehåll i 3 veckor nu, eftersom Gabriel skall flytta till Guatemala och ta över som rektor på det fantastiska Universidad Francicos Marroquin (ett universitet där alla , oavsett utbildning, måste läsa kurser i österrikisk ekonomi!).

Torsdagens klasser med David Howden och Jesus Huerta de Soto var jag tyvärr tvungen att skippa då jag var fullt upptagen med lanseringen av en ny medlem i Mises Global – familjen, Instituto Mises Hispano. Lanseringen skedde igår, som av en slump den femte november (remember remember the 5th of november), och det är ett spännande projekt att få arbeta med vid sidan av studier och Mises.se.

Eftersom Gabriel ställde in alla resterande lektioner i November såg han till att ge en extra klass på fredagen, som handlade om Kyoto-protokollet. Efter lektionen hade Juan de Mariana – institutet en föreläsning om home schooling. Kunde dock inte närvara på någon av dessa då jag var upptagen med lanseringen av Instituto Mises Hispano.

Det börjar bli lite stressig här med tanke på alla presentationer och uppsatser man ska göra, och till råga på allt två prov. De uppsatser och presentationer som jag ska göra innan årets slut är:
Presentera och kommentera Rothbards artikel ”Toward a reconsrtruction of welfare economics”, till metodologikursen.
Uppsats om Rothbards beskrivning av Adam Smith, för kursen i Ekonomisk Historia.
Presentation om Schumpeter och hans syn på kapitalismens fall, samt två uppsater om offentliga varor och militärspendering, för kursen i Innovation.
Uppsats om den globala uppvärmningen för Calzadas kurs om ekonomin och miljön.
Uppsats om ett kapitel ur David Howdens doktorsuppsats om finansiell ekonomi.

2 reaktioner på ”Vecka 9 i Madrid”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *