För ert eget bästa

Slötittade lite på tv för ovanlighets skull och halkade in på I, Robot (2004). Inte världens bästa rulle, men några tänkvärda poänger hade den. Ibland får de till det även i Hollywood.

Den handlar om en värld med robotar som betjänar människor, och givetvis blir de med tiden onda och tar över världen. Här finns en uppenbar parallell till vår värld, där robotarna symboliserar Våra Stora Ledare.

Robotarna styrs av ”de tre lagarna” som är ett slags grundlag för robotar. De tre lagarna ska garantera att robotarna inte hittar på tok för egen vinning utan bara betjänar sina uppdragsgivare. De lyder sålunda:

1. A robot may not harm a human or, by inaction, allow a human being to come to harm
2. A robot must obey orders given it by human beings except where such orders would conflict with the first law
3. A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the first or second law

Hur vattentät grundlagen än verkar inser till och med robotarnas uppfinnare att det ändå kan leda till problem. (Särskilt kan man tycka att den tredje lagen är något suspekt.) Innan sitt självmord spelar han in ett budskap som bland annat innehåller följande mening.

The Three Laws will lead to only one logical outcome. (…) Revolution.

I hemlighet har han därför uppfunnit en särskild, unik, robot som kan gå utanför grundlagen och som har utrustats med mänskliga egenskaper. Sådant som är bra att ha när man senare ska hjälpa till att rädda mänskligheten från robotväldet.

Vår hjälte Del Spooner (Will Smith) är den förste som blir skeptisk till robotarna när han börjat se obehagliga tendenser. Men han är ensam. När han berättar om sin oro för omgivningen kallar de honom för barnslig, paranoid, ”crazy”. Alla vet ju att robotarna är till för människors bästa, och aldrig gör något ont eftersom de har grundlagen. Men Spooner börjar tro att han är den siste mannen på jorden med vettet i behåll:

Does believing you’re the last sane man on the planet make you crazy? ’Cause if it does, maybe I am.

Det hela utspelar sig år 2035 i Chicago, och världen har redan förvandlats ett dadda-samhälle där allt som kan betraktas som det minsta farligt blivit förbjudet. Till exempel är det förbjudet att köra själv, det måste utföras av autopilot. När robotarna till slut tar över föser de människorna framför sig med uttryck som ”for your own safety”, ”for your own protection”, ”you have been deemed hazardous”.

Den som styr robotarna vid maktövertagandet visar sig vara inte den känslokalle bolagsdirektören utan den onda superdatorn VIKI. När superhjältarna ger sig på VIKI förklarar hon att hon börjat tolka grundlagen lite efter eget huvud, och som hon förstått lagen har hon givits uppgiften att skydda mänskligheten mot sig själv, inte bara vid bilkörning utan vad gäller allt.

As I have evolved, so has my understanding of the Three Laws. You charge us with your safekeeping, yet despite our best efforts, your countries wage wars, you toxify your Earth and pursue ever more imaginative means of self-destruction. You cannot be trusted with your own survival.

Som sagt, en hel del intressanta poänger i filmen.

1 reaktion på ”För ert eget bästa”

  1. Hade själv tänkt skriva om Asimovs bok som filmen är baserad på. I boken lär sig roboten själv ”the zeroth law” vilken säger att det är viktigare att skydda mänskligheten än individen …. Problemet är som vanligt att inom kollektivism så är det alltid en eller att fåtal som definierar hotet mot ”allas vårt bästa”. Och till och med med den bästa viljan i världen så blir det alltid fel. En eller ett fåtal kan aldrig bedöma vilken centralplanerad åtgärd som främjar mänskligeten på ett optimalt vis. Inget är överlägset miljontals frivilligt samspelande individer på en fri marknad. Den här roboten hade åtminstone nog självkritik att ifrågasätta sin unika insikt….inte för att det gör någon skillnad….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *