Here we go again…

Aftonbladet.se, 2 november 2011

Vissa saker kan man lita på. En av dessa saker man kan lita på alltid hamnar så snett det går är den smått fantastiske Per Lindvall på E24. Jag har tidigare skrivit om denna mytiske man, som fullkomligt spyr ut keynesianska floskler blandat med dumsocialistiska slogans, men som på något nästan avundsvärt sätt helt undviker att både hänvisa till trovärdiga källor och argumentera för åsikterna. Förlåt, analysen.

Förvisso har jag haft tillräckligt med erfarenhet av media för att veta att rubriksättningen sällan är författarens. Så den ”fräcka” och alltför tydliga rubriken som Aftonbladets webbredaktion väljer att sätta för att locka läsare att läsa krönikan (förlåt, analysen), den som man kan se här intill, är säkert inte Lindvalls egen. Men den skulle mycket väl kunna vara. För Per Lindvall tror på största allvar att den magiska metoden att trycka en massa gratispengar är ett rimligt och vettigt sätt att återfå ”förtroendet” för det europeiska samarbetets och medlemsländernas finanser. Det är det han skriver i sin senaste raljeringskolumn (äsch, jag menar förstås analysen).

Problemet är att marknaden inte är ”lugn” utan verkar tro att det går åt fanders på grund av situationen i Grekland, Spanien och Italien. Den som är nykter skulle väl hålla med om det, men det är högst problematiskt för den som inte tycker att det finns några som helst problem med enorma underskott, belåning på långt över värdet av årsproduktionen (”BNP”), eller att man fortsätter på precis samma spår för att lösa problemen med att verkligheten kommit ikapp en.

För Per Lindvall är nämligen problemet att man har sparat alldeles för mycket. Och det är tydligen det som är så problematiskt, för marknaderna tror inte på att man förmår lösa problemet på det sättet. Se bara på t ex Italien, som uppenbarligen dragit hårt i handbromsen och sparat rejäla summor vilket lett till ”en statsskuld som överstiger 120 procent av BNP”.

Problemet med trovärdigheten på marknaden är väl helt enkelt samma ”animal spirits” som står för logiken i Per Lindvalls krönikor (jag får ursäkta att jag återigen faller i gamla hjulspår – analysen, menar jag). Så nu får vi hoppas att vi äntligen kan få till stånd en lösning: ECB måste skapa en massa läckra pengar ur tomma intet, vilket givetvis skapar enorm trovärdighet. Det finns ingenting som är så lugnt som den stora pengafestens delirium:

Nu finns det finns bara en institution som skulle kunna lugna läget och det är den europeiska centralbanken, ECB, genom ett massivt ingripande.

Fast ska man vara helt ärlig så är det inte precis exakt så Per Lindvall skriver. Nej, det står inte rakt ut att han förespråkar det, utan han skriver precis som (hans hjälte?) Paul Krugman på ett sätt som gör det svårt att veta exakt vad det är han egentligen säger. Texterna innehåller alltid ett gäng gliringar hit och dit, en massa underförstådda hänvisningar, felaktiga eller dubbeltydiga syftningar och inte helt uttalade ”sanningar”, som man lätt kan tolka både si och så. Och givetvis går det därmed också att hävda att ”det skrev jag aldrig”. Precis som Krugman, alltså. Den feges sätt att komma undan med att prata uppenbart strunt.

Men om man läst Lindvalls krönikor så blir det ändå med tiden relativt klart vad det är han står för. Och antagligen hamnar Aftonbladets webbredaktions med sin rubriksättning alldeles rätt.

4 reaktioner på ”Here we go again…”

  1. Per, tror du att han på fullt allvar tror på det han skriver? Kan det vara möjligt att han helt saknar självkritik? För om så är fallet så kan det ju vara på det viset att han är så pass övertygad att han t.o.m. skulle ställa upp på den där debatten med dig…? Om detta inte är fallet lejer Aftonbladet krönikörknektar (Legoförfattare) som skriver smörja på beställning? Jag vet knappt vilket som är värst. Korkad idiot eller nyttig idiot.

  2. HQ, det är – som jag skriver i inlägget – inte helt lätt att veta vad han faktiskt tycker. Ibland verkar det som att han rapar upp en massa åsikter som han på något sätt ”hört” någonstans och som han tycker låter viktigt. Och ibland verkar det som att han argumenterar i egen sak. Det är ju aldrig någon hänvisning till någon slags vetenskap eller forskning eller ens några auktoriteter (möjligen undantaget Keynes och världens centralbankschefer). Vi får ju faktiskt inte ens veta vad han har för bakgrund eller utbildning, så det finns INGENTING på E24s hemsida som säger varför vi ska ta det han skriver på allvar. Bortsett ifrån det faktum att han tillåts skriva snurrigheter gång på gång – och att det sker i E24s analys-del.

  3. Jag skakar på huvudet… Lindvall är ett mysterium. Du själv Per, i kontrast med din namne, är en än synnerligen klartänkt människa. Hoppas du engageras av en dagstidning snart där du kan skriva din egen (riktig) analys.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *