Politiska beslut är aldrig optimala

Fredsprojektet EU har gjort det möjligt för svenska regeringen att skänka bort 100 miljoner kronor i EU-bidrag till Facebook som tack för att de bygger datahallar i Luleå. Staten tar alltså europeiska skattepengar och ger till ett amerikanskt företag, och detta efter att företaget redan har beslutat sig för att göra investeringen – bidrag eller ej.

Man tar sig för pannan.

Gustav Fridlon tycker att pengarna istället borde läggs på att förbättra järnvägen, vilket kan tyckas mycket vettigare vid första anblicken. Faktum är dock att det är omöjligt att veta ifall han har rätt eller ej. Alla statliga ”investeringar” sker med hjälp av skattepengar som har tagits från folk med tvång. Därmed går man också miste om den enda metoden som finns för att avgöra om en viss investering/konsumtion är bra eller ej, nämligen fria ekonomiska val som människor gör med sina egna pengar. Om en person lägger sina pengar på en biobiljett eller en cykel eller sitt eget pensionsparande så är detta det ultimata sättet att spendera pengarna på; personen har visat att detta beslut förbättrar hans eller hennes livskvalitet mer än något annat ekonomiskt val som hade kunnat göras istället. Om man däremot tvingar personen att lägga pengarna på en viss sak så blir det omöjligt att veta ifall denna ”investering” är optimal eller ej. Man kan enbart gissa sig fram.

Min personliga gissning i just det här fallet är att ingen normal människa någonsin skulle skänka bort pengar till varken Facebook eller Banverket. Men jag är säker på att näringslivsministern och Fridolin vet bättre. Det är ju därför deras yrke är att bestämma över oss, eftersom vi inte kan göra såna här svåra ekonomiska val själva.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *