Poland black-to-white snake

Igår träffade jag en ny elev på Mastersprogrammet i Österrikisk ekonomi i Madrid, som kommer från Polen. Han är tyvärr bara på besök en vecka, för att göra resten av programmet från distans, men han berättade en rolig sak om ett möjligt sätt att undvika skatt i Polen på svarta inkomster och ändå vara helt vit. Nu kanske man tror att det innebär något i stil med att man sätter upp y antal bankkonton i x antal länder, under n antal namn, med z antal målvakter och att man mutar m antal politiker, men det är faktiskt enklare än så.

Mycket enklare till och med!

Dock får kanske, eller ja snarare sannolikt, stoltheten sig en rejäl törn.

Det enda man behöver göra är att hävda att man är – wait for it – prostituerad (tydligen måste man även nuförtiden bevisa att man är prostituerad genom att ha en bok med telefonnummer till torskar etc.). Enligt min klasskamrat (och detta är givetvis högst inofficiella och totalt okontrollerade siffror, så ta det med en nypa salt) har Polen av denna anledning ca. 10 % prostituerade.

Hur blev det så här?

Jo, det varken är olagligt eller lagligt att vara prostituerad i Polen, vilket gör att yrket hamnar i någon sorts juridisk ”statslöshet”. Det är inte olagligt, så man ”får” syssla med det, men det är inte ”lagligt”, vilket gör att man inte behöver betala skatt, moms, arbetsgivaravgifter (och gud vet vad mer företagen och de anställda betalar i Polen). Sitter man då med en stor summa svarta pengar, och pappa staten kommer och knackar på och undrar var man fått dem ifrån, är det bara att svälja sin stolthet och säga att man jobbar som prostituerad.

(förresten, extrapoäng till den person som vet vilken film titeln på detta inlägg refererar till)

3 reaktioner på ”Poland black-to-white snake”

    1. Extrapoängen går till Stefan!

      Roligt att se att min klasskamrat hade rätt också 🙂 Tack för länken, Niklas!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *