Kenyas svarta marknader, del 2: Korruption och kommers

Polisen visiterade mig och Becky innan vi hoppade på en överfull Matatu som for fram längs den dåligt asfalterade vägen till Nakuru. Körfält och vägmärken betraktas mest som förslag här i Kenya: Matatu-förare är ivriga att transportera sina passagerare till deras destinationer så snabbt som möjligt så att de kan plocka upp nya betalande kunder. Resultatet blir något som liknar en taxiresa i New York fast på landsvägar och i en överfull minibuss från 80-talet. Vägen till Nairobi kantas av bilar och motorcyklar som fastnat i leran i vägrenen, eftersom fordonen är dåligt underhållna. Bilmekaniker arbetar ivrigt längs vägkanterna. Folk hittar andra metoder för att ta sig dit de vill. Något som definitivt inte ses som blotta förslag är poliskontroller, vilket det kryllade av längs vägen mellan Nairobi och Nakuru. Polisen väljer ut bilar och viftar in dem åt sidan och blockerar ofta trafiken rent fysiskt. De kikar in genom fönstren och skriver frenetiskt i sina anteckningsblock. Becky hävdar att polisen i andra delar av landet avkräver mutor från Matatu-förare som bryter mot olika (och ibland nästan omöjliga) trafikföreskrifter.

Läs hela artikeln.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *